Image 1
Image 2

Cine are dreptate în disputa privind Legea dării în plată?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Bani si casa
Bani si casa

De când a fost publicată spre dezbatere publică și apoi votată de Senat (Camera Deputaților fiind for decizional),  Legea dării în plată a stârnit și continuă să stârnească discuții contradictorii.

Legea dării în plată, sau foarte simplu spus, legea în baza careia cel ce a cumpărat un imobil sau un teren cu credit bancar și nu-și poate plăti ratele, predă băncii imobilul sau terenul și scapă de datorii, a fost adoptată de Senat.

Un amendament votat de senatori prevede un plafon maximal al creditului de 150.000 de euro.

Nu pot fi introduse criterii pentru a stabili dacă creditul este acoperit de imobil

Inițiatorul legii dării în plată, Daniel Zamfir, a precizat la o emisiune TV că nu pot fi introduse criterii pentru a stabili în ce condiții creditul la o bancă poate fi acoperit prin returnarea locuinței. Mai mult, deputatul a spus că se împotrivește stabilirii unui plafon pentru această lege pe motiv că ar fi discriminatoriu. Acuzat că argumentele pe care le aduce sunt populiste, deputatul a declarat că prin legea dării în plată vrea să restabilească echilibrul între bănci și cetățeni.

Deputatul a declarat că nu se va ajunge în situații în care cetățenii să abuzeze de legea dării în plată, deoarece doar oamenii într-o situația disperată își dau casa.

  Daniel Zamfir a mai spus că programul Prima Casă va continua și dacă legea dării în plată rămâne în vigoare, deoarece este garantat de stat.

BNR ia apărarea băncilor

Reprezentanții Băncii Naționale a României și cei ai băncilor comerciale avertizează că, dacă această lege va fi aprobată, avansul la creditele ipotecare ar putea crește chiar și la 40%, iar programul Prima Casă va fi „îngropat”.

Pe tot parcursul dezbaterilor despre legea dării în plată, bancherii au susţinut că simpla existenţă a acestei iniţiative legislative îi face să-şi majoreze avansul, ca o măsură de precauţie. Şi tot bancherii susţin că programul Prima Casă va dispărea, întrucât garanţia statului de 50% din valoarea creditului ar deveni nulă.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR: „Banca este obligată, pentru a proteja banii clienţilor, prin lege europeană, să înlocuiască garanţiile care devin nule cu bani, bani care pot veni din practic două surse: fie majorarea avansului, fie aducerea de către bancă.”

Bancherii amenință populația cu sistarea creditelor și costuri mari

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieşit în urmă cu câteva zile cu o declaraţie fără pre­cedent avertizând  – în fapt amenințând – că urmează înăspri­rea condiţiilor de creditare şi majorarea costurilor odată cu aproba­rea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să ştie ce a generat această situaţie.

“Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria şi să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere şi de lipsa de pro­por­ţio­nalitate între vocea noastră şi cre­dibilitatea vocii noastre, şi vocea cealaltă“, a declarat el.

Legea confiscării depozitelor bancare (Bail-in) a mărit dobânzile băncilor

Mai multe bănci au anunțat în această perioadă că vor majora avansul la creditele ipotecare dar și la celelalte credite dacă se va aproba Legea dării în plată.

     “A fost o formă insistentă de presiune împotriva Legii dării în plată, demarată chiar de viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, primul care a anunțat creșterea avansului la 50%, precizează Daniel Zamfir”, inițiatorul legii.

     Acesta a adăugat: “Duminică dimineața (în 6 artie – n.r.) însă, în timpul emisiunii la un post TV, același domn Olteanu a recunoscut ca nu din cauza Legii dării în plată vor mări băncile comerciale avansul și celelalte costuri, ci din cauza Legii Bail-in. Această lege e implementarea unei directive europene, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 și care prevede că băncile pot confisca depozitele clienților de peste 100.000 euro pentru a evita intrarea băncii în faliment”.

     “Avem așadar o nouă dovadă a șantajului exercitat de mediul bancar, în frunte, într-un mod cu totul regretabil, cu Banca Națională.

Încă de la inițierea acestei legi, Banca Națională a condus ostilitățile, anunțând cele mai groaznice scenarii: o bancă urma să intre în faliment și să mai tragă alte trei bănci după ea, Legea reprezenta un risc sistemic pentru domeniul bancar, plecarea investitorilor din România etc. Pe parcursul adoptării Legii, ușor-ușor reprezentanții BNR au renunțat la aceste sperietori. Ieri dl Olteanu a eliminat-o și pe aceasta din urmă”, scrie Daniel Zamfir într-un comunicat de presă remis redacţiei bursa.ro.

Ca urmare, punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=207]

11 comentarii

  1. ECB: SÄNKER DEPOSITRÄNTAN

    ECB: SÄNKER DEPOSITRÄNTAN TILL -0,40% (-0,30%)

    13:47
    STOCKHOLM (Direkt) Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan med 10 punkter till -0,40 procent (-0,30).

    Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

    Styrräntan, refiräntan, sänks med 5 punkter till 0,00 procent (0,05 procent).

    I Bloomberg News enkät väntade sig samtliga 46 tillfrågade bedömare att ECB skulle lämna styrräntan oförändrad.

    Vad gäller depositräntan hade 37 av 38 väntat att den skulle sänkas, varav 29 spådde en sänkning med 10 punkter och åtta spådde en sänkning med 20 punkter.

    Refinansieringsräntan ändrades senast den 4 september 2014, då den sänktes med 10 punkter till 0,05 procent. Depositräntan ändrades senast den 3 december 2015 då den sänktes med 10 punkter till -0,30 procent.

    Puteti sa traduceti si sa vedeti la ce nivel este dobanda la ECB.Pe google

  2. Cei care imprumuta bani ,trebuie sa stie ca au o responsabilitate de a inapoia bani bancilor
    Nu te obliga nimeni sa iei un imprumut
    Bancile au tot dreptul sa mareasca plafonul de avans conform legilor europene daca se introduce darea in plata.
    Numai Spania are o asemenea lege,nu cred ca este potrivita pentru cei care sunt de buna credinta si isi platesc la timp ratele.
    Presiuni ar trebui sa se faca pe BNR sa scada dobinda de referinta,iar apoi la randul lor si bancile ar trebui sa aiba domanzi mai mici.
    Nu este normal ca in Romania sa avem asa mari dobinzi tinand cont ca in Uniunea europeana sunt state care au dobanda de referinta pe minus…a se vedea Suedia.
    a se vedea dobanda de referinta a banci europene,,,vedeti azi la 15,30 cand Draghici vorbeste,

  3. Va rog sa ma scuzati, Uneori observ singur cit de p…sunt. De fapt nu am nicio idee despre cum ar trebui rezolvata problema aceasta pentru ca pe mine nu ma intereseaza decit can-canurile. Nu stiu ce m-as face daca as fi obligat sa nu ma ascund dupa un pseudonim. Scuze, inca odata pentru injurii.

Lasă un răspuns

Connect with