Image 1
Image 2

Cetățenii județului Satu Mare au predat 123 kg de medicamente expirate pentru a fi eliminate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cetățenii județului Satu Mare au avut posibilitatea ca în luna martie să se implice în campania de colectare a medicamentelor expirate, campanie pilot inițiată de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare în parteneriat cu Colegiul Farmaciștilor Satu Mare, Direcția pentru Sănătate Publică și SC Bio Pak – firmă autorizată pentru colectarea și eliminarea deșeurilor periculoase provenite din activități medicale.

Despre receptivitatea populației la campanie și beneficiile ei, Elisabeta Bekessy, director APM Satu Mare, ne-a relatat: “Campania s-a bucurat de un real succes. Cele 10 farmacii din localitățile urbane au manifestat interes și dorință de implicare, cetățenii s-au mobilizat bucurându-se de oportunitatea predării pentru eliminare controlată a medicamentelor expirate adunate de ani de zile în gospodăriile lor.

În urma evaluării rezultatelor dorim să informăm locuitorii județului Satu Mare că, prin implicarea unui număr de 727 de persoane (fiecare persoană în calitate de reprezentant al unei familii), în perioada 1 – 31 martie s-a colectat o cantitate de 123 kg de medicamente expirate.

Astfel, putem spune că la această campanie cetățenii și-au adus aportul la protejarea mediului înconjurător prin predarea în vederea eliminării a circa 0,17 kg/familie de medicamente expirate, care altfel ar fi ajuns la gunoi, în rețeaua de canalizare sau în natură.
Mulțumim pe această cale farmaciilor implicate precum și tuturor cetățenilor pentru contribuția adusă la eliminarea controlată a medicamentelor expirate din gospodăriile lor. Toate cele 123 kg de medicamente expirate au fost preluate de firma specializată care le-a transportat pentru eliminare prin separarea ambalajelor de medicamente în vederea reciclării și valorificarea energetică a substanței farmaceutice. Ne propunem ca această campanie să o organizăm anual în fiecare primăvară, în luna martie”.

2 comentarii

  1. O campanie binevenita pentru orasul nostru….dar sa nu uitam ca, legal, farmaciile sunt obligate sa preia medicamentele expirate, asa cum comerciantii de becuri, baterii sunt obligati sa preia deseurile respective. Bine ar fi sa se organizeze aceasta campanie cel putin bianual, asta in cazul in care farmaciile refuza colectarea acestor deseuri. Sunt foarte putine farmacii care preiau de buna voie medicamentele expirate (ex. Dona) caci sa nu uitam e interzis aruncarea la gunoiul menajer. Si o intrebare/sugestie pentru viitoarea campanie, daca se va mai organiza: se poate ca sa fie preluate si alt tip de deseuri sanitare cu aceasta ocazie ( ex. ace, produse cosmetice tip creme)? Am fost la una din farmacii sa predau niste medicamente expirate si au refuzat sa imi ia ace folosite, de ce? Acest tip de deseuri sanitare (ace seringi, ace de la glucometru, ace de la perfuzii) unde le aruncam????

  2. Probabil colectarea de medicamente expirate implică niste costuri mari, dar de folos ar fi ca la farmacie sa poti da cutia sau medicamentele. Asa, o data pe an, cine a stiut, iar pana in martie viitor e tare mult. Nu ai ce face cu medicamentele expirate pana atunci.

Lasă un răspuns

Connect with