Image 1
Image 2

Ce înseamnă “rezultate măsurabile”?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cred că una dintre cele mai reușite expresii pe care i-a fost dat președintelui Klaus Iohannis să o lanseze în spațiul public este “rezultate măsurabile”. Criticând ritmul foarte lent al reformelor, care au întârziat nepermis de mult, președintele începe să se desprindă de fostul guvern. Discursul, rostit chiar de Ziua Națională, dacă încă nu poate fi considerat o “schimbare de paradigmă”, marchează, totuși, o schimbare de atitudine. Până la urmă pandemia i-a învins pe politicieni.

Criza i-a obligat să îngroape securea războiului și să încerce o nouă formulă de a-și exercita puterea, nu prin confruntare, ci prin colaborare.

Încă este prea devreme să ne dăm seama cum își vor împărți sarcinile cele două partide aflate la guvernare. Nu știm nici cum își vor aroga meritele după ce își vor face apariția primele “rezultate măsurabile”.  În sfârșit, nu știm ce înțelege președintele prin “rezultate măsurabile”. Ajunși în acest punct trebuie să spunem că premierul Cîțu și-a măsurat rezultatele aproape exclusiv prin creșterea economică. Dar una este să spui că România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri economice din UE și alta vezi când te uiți în frigiderul unei familii.

Atâta vreme cât creșterea economică nu se oglindește în nivelul de trai, avem doar niște simple cifre.

  Creșterea economică, dacă există, este un apanaj al marilor companii, al multinaționalelor. Rezultatele măsurabile de care vorbește președintele trebuie să însemne o majorare a veniturilor și o scădere a prețurilor. Degeaba se majorează pensiile dacă cresc prețurile.

Nu s-a uscat bine cerneala pe actul de învestire a guvernului că PSD a furat deja startul, arogându-și meritul de a fi forțat luarea unor măsuri sociale. Printre altele, Marcel Ciolacu insistă pe creșterea salariului minim pe economie. Numai că PSD omite să spună că banii o să-i dea firmele, nu statul. Sunt, într-adevăr, aproape două milioane de angajați cu salariul minim, dar PSD uită să spună că munca este excesiv taxată. Statul ia practic mai mult de jumătate din veniturile unei firme. Statul își ia partea leului din nenorocitul de salariu minim.

Lucrurile sunt mai complicate decât le prezintă atât președintele Iohannis cât și Marcel Ciolacu. Ambii politicieni, până acum pe baricade diferite, au dreptate pe jumătate. Dar importantă este jumătatea în care greșesc. Până acum președintele Iohannis nu s-a remarcat decât prin proiectul “România educată”. Proiect rămas fără “rezultate măsurabile”.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu nu s-a remarcat decât printr-o atitudine negativă la adresa adversarilor politici, dublată de o anumită ignoranță la adreasa mediului de afaceri. Ca orice partid de stânga, PSD are o puternică latură sindicalistă. PNL, deși de dreapta, suferă de o ușoară tendință populistă. Este de înțeles atâta vreme cât vrea voturi cât mai multe din zona bazinului electoral de stânga.  Oricât de importante sunt problemele sociale și economice, prioritatea absolută este pandemia. Aici, într-adevăr rezultatele sunt măsurabile. Aici, chiar dacă PSD deține ministerul Sănătății, responsabilitățile sunt egal împărțite.

Introducerea certificatului verde va da măsura voinței politice a noului guvern, modul în care coaliția PSD-PNL-UDMR înțelege să-și exercite autoritatea în fața grupurilor anti-vacciniste care abia așteaptă să iasă în stradă.

Cum bine se observă, până acum noul prim ministru Nicolae Ciucă nu s-a făcut remarcat prin declarații controversate.

Ca majoritatea politicienilor, folosește facebook-ul pentru a-și prezenta activitatea. De pildă în 29 noiembrie notează că împreună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vizitat o fermă de pui și o fabrică de nutrețuri din județul Vâlcea, unde a discutat despre problemele  cu care se confruntă fermierii români.

Cam genul acesta de activități trebuie să aibă în vedere un șef de guvern. Dar nu era  recomandabil să-i ia cu el și pe președintele Iohannis și pe Marcel Ciolacu? Poate va veni și vremea când responsabilii supremi de situația României vor face în mod obișnuit astfel de vizite. Dar nearanjate.

2 comentarii

  1. Rezultatele masurabile pot fi pozitive sau negative in functie de nivelul de trai si de bunastare reala a populatiei majoritare !. Cresterea economica pt. Catu a insemnat cresterea nejustificata, exagerata si nerusinata in mod artificial cu scop de jaf ordinar pt. populatie a preturilor la energie, gaze si combustibil !. Cresterea economica nu are acoperire reala in sectorul productiv !!!!. Daca si in politica ar exista FALIMENTUL atunci in romanica n-ar mai exista politica si nici politicieni !!!.

Lasă un răspuns

Connect with

Orice este posibil

Pandemie, proteste, restricții, război, încă un război, alte tipuri de proteste. Morți, răniți, victime colaterale. Industria de război se dezvoltă, este din ce în ce mai prosperă. Ce urmează?