Image 1
Image 2

Câteva cuvinte despre luptele interne din partid

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Toate partidele, mici sau mari, la fel ca cetăţile, se dărâmă mai uşor din interior decât trăgând cu tunurile în ziduri.

Nu există formaţiune politică mare şi înfloritoare al cărei decădere să nu fi fost pricinuită de disputele interne, de luptele interne dintre diferitele grupuri rivale strânse în jurul liderilor.  Visul fiecărui adjunct este să-l dea jos pe şef pentru a-i lua locul şi a se bucura de privilegiile funcţiei.

Nu este nevoie să mergem în trecut, la fricţiunile din sânul PN|CD-ul care, greu de crezut azi, a fost timp de patru ani principalul partid de guvernare. Ce înseamnă azi PN|CD?

Partidul lui Petre Roman, preluat de Traian Băsescu, pus pe tavă lui Emil Boc, de la acesta preluat de Vasile Blaga, apoi de Raluca Turcan, Alina Gorghiu, ajuns pe mâinile lui Ludovic Orban, iar în anul 2021 trecând la butoane Florin Cîţu, aproape că a ajuns de unde a plecat. Adică la mai puţin de 15%. În palmaresul de război al PNL mai  trebuie incluse foarte multe nume: Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, toţi aceştia intersectându-se ca parteneri sau adversari celebri din jurnalul de război al PDL, de la Elena Udrea la Mihai Răzvan Ungureanu, de la Mona Muscă şi Elena Băsescu la Gheorghe Flutur sau Gheorghe Falcă.

Ar fi necesară o întreagă armată de cercetători, de istorici, care să descâlcească nesfârşita pânză de paianjen ţesută între  PNL şi PDL,  două partide care nu-şi găsesc un loc definitiv pe eşichierul politic.

PSD are propria istorie a luptelor interne, începută odată cu înfiinţarea FSN-ului şi continată când mai pe faţă, când mai discret în culisele puterii.

Ce vor partidele este una, ce vor liderii lor este alta. Putere, influenţă, bani. :i de ce nu, glorie personală. Există o serie de politicieni pentru care imaginea personală, figura lor lipită pe ecranul televizorului, le produce o puternică satisfacţie narcisistă.

Este, însă, treaba psihologilor să explice resorturile care-i îndeamnă pe politicieni să-şi dorească să iasă în faţă. Parte dintre ei sunt animaţi de dorinţa de a se pune în slujba comunităţii. Alţii nu sunt decât expresiile propriilor orgolii.

Depinde de la caz la caz. Un lucru este sigur: un partid este un câmp de luptă continuă. Cine nu este pregătit să-l arunce peste bord pe colegul, pe şeful său, nu are ce căuta în politică.

  Avem în acest moment două partide, USR şi AUR, în care lupta internă pentru putere atinge puncte maxime. Ca şi în cazul PNL, fuziunea dintre USR şi PLUS a fost o simplă alăturare a două corpuri lipite între ele cu un adeziv cu termen de garanţie depăşit. Cine a fuzionat cu cine? Alăturarea grupei mici a lui Dacian Cioloş cu grupa mijlocie a lui Dan Barna a reuşit contraperformanţa de a reduce ponderea USR-PLUS de la 15 procente reale la aproximativ 10 procente, în sondaje. Adunarea s-a dovedit a fi o scădere. 

Nu trebuie luat la rost cel ce a câştigat preşedinţia unică a partidului? Au dreptate cei care îi contestă lui Dacian Cioloş abilitatea de a conduce USR-ul?  Desigur că au. Pe scurt, USR se află în faţa unor lupte interne care se pot finaliza cu  fracturarea partidului.

AUR, un partid care a şocat prin rezultatele obţinute în mod neaşteptat la alegerile parlamentare din anul 2020, pe măsură ce creşte în sondaje devine tot mai tentant pentru amatorii de ascensiune politică facilă.

Creşterea de la 9%, cât a obţinut la alegerile din 2020 la peste 20%, în sondaje, crează iluzia că formaţiunea aceasta va deveni a doua forţă politică din România. Cum să nu se declanşeze lupte politice la vârful unui partid atât de promiţător?

George Simion va fi obligat să facă eforturi mari pentru a-şi apăra poziţia de lider AUR  până la alegerile din anul 2024.

Dacă disensiunile din interiorul partidelor aflate în opoziţie nu influeenţează în mod direct stabilitatea politică din ţară, conflictele interne din partidele de guvernare au consecinţe grave.

În acest moment toată atenţia opiniei publice se concentrează asupra situaţiei din PNL şi PSD. Care este relaţia dintre cele două partide după o lună şi câteva zile de guvernare comună? PNL cere demisia unui ministru PSD, Marius Budăi. Un bun comunicator, cu un discurs populist, agresiv.

Coaliţia PNL-USR-UDMR s-a destrămat pentru că premierul Florin Cîţu a demis un ministru USR. Fosta mare alianţă PDL-PSD din timpul regimului Băsescu s-a destrămat pentru că a fost demis ministrul PSD Dan Nica.

Aşadar, sunt create premisele spargerii actualului parteneriat PNL-PSD din cauza unui singur om, a unui ministru. Cum acest lucru s-a mai întâmplat de două ori, se mai poate întâmpla odată.

2 comentarii

  1. Actualele conflicte dintre partide au consecințe grave asupra populație țări și afectează cel mai mult persoanele nevoiașe. De conflictele interne a partidelor de guvernământ profită din plin rețelele mafiote , așa se face că o grupare de infractori bine organizată constituită de consiliul județean, Satu Mare, numită comisia de încadrare în grupă de handicap, fac AFACERI CU CERTIFICATE DE HANDICAP, ne deranjați de nimeni. Statul acordă anual DGASPC, Satu Mare, 70.000.000 lei, cu un personal, 988, angajați bine pregăti, trimit în mormânt anual 1.534 de handicapați care n-au cotizat la primirea certificatului, comisia anual emite 7.322, certificate handicap accentua, acest certificat acordă multe facilități, motiv pentru care se cumpără scump, de aceste certificate beneficiază toate neamurile și cunoștințele descurcărețe a membrilor comisiei, conducători auto, angajați, fără nicio afecțiune medicală. Dacă nu plătești te lasă să mori. Din 2019 țintuit la pat, sigur la 87 ani, n-am plătit, n-am dreptul la asistent permanent, 6 medici de specialitate recomanda, infractori din comisie apărați de 2 consiliere juridice, bine retribuite, sun dispuse să calce peste cadavre, întâmpinarea de condamnare a mea fost respinsă de curtea de apel Oradea dos. 748/83/2021, ADMIS RECURSUL, declarat în potriva afaceriștilor cu certificate.

  2. Aceste asa-zisi partide sunt de fapt niste adunaturi mafiote formate din indivizi cu interese proprii si de grup fiind influentate/manevrate de servicii securistoide mafiote din tara asta esuata !. Situatia si interesele populatiei nu exista in agenda acestora !. Partidele si serviciile de securitate par a forma un Grup Infractional Organizat la care participa si unii/multi procurori si judecatori !!!.

Comentariile sunt închise.

Sigla Informatia Zilei

Războiul sancţiunilor

Asculta acest articol O nouă sancţiune drastică împotriva lui Putin: embargoul asupra motorinei ruseşti, intrat în vigoare din 5 februarie.

Sigla Informatia Zilei

Barbaria de la Cluj

Asculta acest articol Puţini şi-ar fi putut imagina că într-un oraş condus de un fost prim ministru, un politician cu