Image 1
Image 2

Câte E-uri au mezelurile? Salamul de vară, primul pe listă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așa cum v-am obișnuit, de multe ori prezentăm în paginile cotidianului Informația Zilei rezultatele unor studii realizate de InfoCons. De această dată ni s-au prezentat datele unui studiu realizat pe diferite produse de tip mezel, precum: bacon, cabanos, kaizer, crenvurști, salam de vară, parizer de porc, salam bănățean, mici, parizer de pasăre.

Cantitatea maximă de grăsimi variază între 50 și 22 grame pentru 100 grame de produs din care 20 grame și respectiv 8.1 grame îl reprezintă acizii grași saturați.

Vă prezentăm cantitatea maximă grăsimi g/100 g produs și cantitatea acizei grași saturați la următoarele produse: salam bănățean – 50/ 20, bacon 40/ 16, cabanos 39,8/ 15,19, kaizer 38/ 20, salam de vară 34/ 10, parizer de porc 28/ 18, crenvurști 26/ 10,1, mici 23,7/ 8,6, parizer pasăre 22/ 8,1.

Începând cu dată de 1 aprilie 2021 vor intră în vigoare prevederile  Legii nr. 182/19.08.2020 pentru stabilirea de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, Lege publicată în Monitorul Oficial nr. 758/ 19.08.2020. Acizii grași trans sunt acizii grași cu cel puțin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans (AGT). Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață alimente cu un conținut de AGT de maxim 2g/100 g de grăsime din conținut.

Operatorii care nu respectă prevedrile legii pot fi sancționați cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei și produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.
Din punctul de vedere al numarului de E-uri, acesta variază între 13 și 1.

Vă prezentăm numărul maxim și minim de E-uri: salam de vară 13/ 3, crenvurști 12/5, parizer de porc 12/3, kaizer 11/2, parizer pasăre 10/4, bacon 10/1, cabanos 8/4, salam bănățean 7/4, mici 7/1.

“În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm.
În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with