Image 1
Image 2

Câte ceva despre primari şi alegerile locale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sărbătorile de iarnă au trecut, fără zăpadă şi fără frig siberian, politicienii se întorc la lucru cu gândul că s-a intrat în anul decisiv pentru pregătirea alegerilor din 2024.
Aşa cum porcul nu se îngraşă în ajunul Crăciunului, nici alegerile nu se pot câştiga fără o temeinică pregătire, cu cel puţin un an înainte.
Cum se face, în ce constau aceste pregătiri? În primul rând se adună realizările. Un loc de cinste ocupă cifrele: primarul din cutare oraş a atras investiţii de un miliard de lei.
Întâmplător o astfel de cifră a avansat primarul din Braşov. A fost ales pe lista USR, dar braşovenii nu sunt mulţumiţi de prestaţia lui. Deci cifra de un miliard de lei nu-l va ajuta foarte mult.
Între cifrele care reprezintă investiţiile şi realizările aşteptate de electorat nu se poate pune semnul egalităţii. Mai ales în ultima vreme se cam fac investiţii cu bani mulţi şi beneficii puţine pentru cetăţeni. Este sarcina opoziţiei să prezinte astfel de investiţii demarate de partidele de la guvernare.
Ce se întâmplă la nivel local? Întrebarea ce s-a făcut şi ce se putea face cu banii cheltuiţi constituie un material de bază în lupta electorală dintre primarul în funcţie şi viitorii adversari de la alegerile locale.
Un alt tip de confruntare, în zonele cu populaţie mixtă, aşa cum sunt foarte multe localităţi în Transilvania, bătălia electorală alunecă pe panta naţionalismului. Dacă într-o localitate este un primar român acesta este acuzat de UDMR, că nu a făcut nimic pentru etnicii maghiari.
Dacă un maghiar este primar, vine rândul partidelor româneşti să-l acuze pe respectivul primar că nu s-a preocupat decât de problemele maghiarilor, să-l acuze de şovinism, de naţionalism şi de alte rele.
De exemplu în judeţul Satu Mare trei partide şi-au împărţit în părţi relativ egale funcţiile de primari: UDMR, PNL şi PSD. Cum alegerile sunt organizate într-un singur tur majoritatea actualilor primari îşi vor păstra funcţiile.
Ca peste tot, competiţia este pentru primăria reşedinţei de judeţ. De ce? Pentru că este foarte vizibilă, pentru că are fonduri mari faţă de restul localităţilor.
Funcţia de primar al reşedinţei de judeţ este un fel de premiu Oscar al alegerilor locale. USR se laudă că a câştigat primăria Timişoara. Clujul este mândru că are un primar care a fost prim ministru. Sibiul se laudă că a avut un primar care a ajuns preşedintele României. Un primar general al Bucureştiului a ajuns, de asemenea, şeful statului.
Numele lui Ilie Bolojan, care a făcut minuni ca primar la Oradea, acum preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, este avansat ca un posibil candidat la cele mai înalte funcţii în stat, prim ministru sau preşedinte.
Primarii reprezintă cadrele cele mai de nădejde ale partidelor. Se spune că ei aduc voturi. Chiar dacă nu s-au dovedit foarte buni gospodari în timpul mandatului, în campaniile electorale ştiu aduce voturi.
Care este situaţia la Satu Mare? La alegerile din 2020 UDMR a câştigat şi preşedinţia Consiliului Judeean şi Primăria muncipiului Satu Mare. Aşadar, zic celelalte partide, toate resursele sunt în mâna UDMR.
În primii doi ani de după alegeri, UDMR a colaborat cu PNL, oferindu-i ambele funcţii de viceprimari şi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. PSD s-a supărat rău de tot. Atacuri dure la adresa UDMR a lansat în primul rând deputatul Radu Cristescu, precum şi consilierii social-democraţi.
Atacurile au avut inclusiv tentă naţională. După ce PNL a ieşit de la guvernarea locală, UDMR a devenit ţinta PNL. Deputatul Adrian Cozma este port drapelul luptei împotriva UDMR. Unde se va ajunge? La o crâncenă confruntare inter-etnică? Orice este posibil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with