Image 1
Image 2

Carte de rugăciuni prezentată la sărbătoarea Sfintei Ana

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sărbătoarea Sfintei Ana este hramul adoptat al comunității greco-catolice maghiare din satul Peleș. Epidemia de holeră din 1873, la fel ca și în numeroase alte localități din zonă, dar și din locuri mai îndepărtate, a decimat populația satului.

Prima victimă din sat, făcută de acestă boală ucigașă pe vremea respectivă, a fost Melles Péter, în vârstă de 15 ani, tocmai fiul preotului greoco-catolic, părintele Melles Demeter. După cum spun legendele locale, pe toată durata maladiei, întreaga comunitate s-a ruga Sfintei Ana, patroana cerească a femeilor fără copii, a familiilor creștine mari, ocrotitoarea celor suferinzi de boli contagioase și a muribunzilor, iar epidemia în localitate s-a încheiat tocmai în ziua de 25 iulie, sărbătoarea nașterii cerești a mamei Sfintei Fecioare Maria.

Ca semn de recunoștință, peleșenii au adoptat această sărbătoare ca hram al comunității, pe care îl venerează de atunci în fiecare an cu mare cinste.

În acest an, datorită pandemiei COVID-19 evenimentul a avut o semnificație aparte, fiind o dovadă vie că această comunitate a mai supraviețuit și altei situații de criză sanitară. Premergător, cu 9 săptămâni înaintea praznicului, tocmai când se puteau relua oficierile din biserici, enoriașii comunității, conduși de parohul Pallai Béla au început o novenă de pregătire spirituală pentru hram, întâlnindu-se în fiecare sâmbătă pentru a se ruga împreună. În ziua sărbătorii a fost lansată o carte în care părintele paroh, cu ajutorul localnicilor a adunat toate rugăciunile specifice zonei, unele aproape uitate deja, adresate Sfinților Ioachim și Ana, precum și rugăciunile scrise în acest an, ca bunul Dumnezeu să ne ferească pe toți de boală și pandemia să se termine cât mai repede. De asemenea, cartea conține și două versiuni ale Rozariului. Ultima carte de rugăciune greco-catolică în limba maghiară din Transilvania a fost editată cu 74 de ani în urmă, semnată de preotul Ulicsák Béla, intitulat: ”În drum spre patria veșnică”.

Volumul editat acum, semnat de părintele Pallai Béla este însoțit și de un Rozariu, cu un mic îndrumător de utilizare și cu textele aferente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with