Image 1
Image 2

Care miniştri sunt mai buni?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este suficient să citeşti titlurile articolelor din ziare, titlurile ştirilor de la agenţiile de presă, pentru a constata că România traversează una dintre cele mai dificile perioade de după 1989.

Ai senzaţia că de la primul ministru la preşedinţii PNL şi PSD, de la un ministru liberal la unul social-democrat, spun sau scriu pe paginile lor de facebook ce le trece prin cap.

Bine a observat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, că există o lipsă de sincronizare între declaraţiile PSD şi PNL.

Se înţelege că toată lumea vorbeşte după ureche. Unul zice că ar trebui micşorat TVA la anumite produse. Altul zice că ar trebui desfiinţat cu totul. PSD vrea reducerea accizei la carburanţi, PNL vrea să nu afecteze profiturile furnizorilor de utilităţi. Să înţeleagă fiecare ce vrea. Deşi nu a propus încă nimic viabil pentru reglarea preţurilor la gaze şi curent în funcţie de veniturile oamenilor, ministrul Energiei Virgil Popescu este de părere că ar trebui găsite soluţii pe termen mai lung. Adică să se pornească de la zero. La fel se întâmplă în cazul aproape fiecărui ministru şi minister. Prin urmare nu este nimic surprinzător că Marcel Ciolacu are impresia că miniştrii PSD sunt mai performanţi decât cei de la PNL. Tot ţiganu-şi laudă ciocanu’. Un verdict corect ar fi să se pună semnul egal între miniştri, indiferent din ce partid fac parte. Toţi sunt la fel de slabi sau la fel de buni. Dacă suntem imparţiali ar trebui să spunem că sunt la fel de neperformanţi toţi. Nu se poate judeca performanţa unor miniştri după regulile unui concurs de atletism. Performanţele şi neperformanţele unui guvern se judecă la grămadă. A vrut cumva Marcel Ciolacu să spună că primul ministru Nicolae Ciucă nu se ridică la nivelul aşteptărilor? Posibil.

Conştient că sunt probleme între cele două partide, premierul Ciucă a atras atenţia că dacă se sparge coaliţia se ajunge la alegeri anticipate. Avertismentul premierului se referă mai degrabă la PNL, cu trimitere directă la Florin Cîţu care critică aproape zilnic activitatea unor miniştri, în fond critică prestaţia guvernului Ciucă. Dacă în anul 2019 Ludovic Orban insista pentru organizarea alegerilor anticipate, atunci PNL simţindu-se pe val, iată că în 2022 PSD crede că se află în avantaj în caz de anticipate. Ceea ce şi este adevărat. PSD a reuşit să se sustragă responsabilităţilor şi să lase întreaga povară şi responsabilitatea guvernării pe umerii PNL. Partidul care se erodează în continuare este PNL.

Cred că nu se poate pune problema în termeni sportivi, adică nu se poate măsura cu un aparat miraculos ce miniştri sunt mai performanţi. În schimb se vede cu ochiul liber dacă un ministru nu are ce căuta pe funcţia respectivă. În cazul unui ministru incapabil sare imediat partidul său şi îl apără. A fost cazul miniştrilor USR, întâi al celui de la Sănătate, Vlad Voiculescu, apoi a lui Stelian Ion, de la Justiţie. Demişi de Florin Cîţu, din cauza lor a ieşit USR de la guvernare.

Dacă Nicolae Ciucă ar îndrăzni să se atingă de un ministru social-democrat, cu siguranţă PSD ar ieşi de la guvernare. Dacă premierul ar demite un ministru PNL, fără îndoială Florin Cîţu ar cere demiterea premierului.

Guvernul Ciucă este ca un nod gordian. Nu poate fi dezlegat decât printr-o lovitură puternică dinafară.

Dacă lumea ar traversa o perioadă de înflorire economică şi de pace, toate aceste neînţelegeri ar părea mofturi. Din păcate, situaţia internă şi internaţională este mai mult decât gravă. Războiul bate la uşă concomitent cu o criză cum nu s-a văzut de foarte multă vreme. În aceste condiţii a spune care ministru este mai bun decât altul denotă lipsă de seriozitate. Dacă PSD şi PNL vor să afle care partid este mai performant ar trebui să stea faţă-n faţă, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu şi să se confrunte ca şi cum s-ar afla în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

2 comentarii

  1. Tu iar vorbesti aberatii dar m-am plictisit sa incerc sa-ti explic. Traieste tu in lumea in lumea ta imaginara, probabil esti fericit in ignoranta ta!

  2. Toti ministri fara exceptie sunt buni in prostie si iresponsabilitate!!!. Asa cum s-a demonstrat de nenumarate ori, din care prostii de ministri nu au invatat nimica de tampiti cretini ce sunt ca reducerea TVA-lui sau accizelor nu a condus si la scaderea preturilor decat eventual pt 2 saptamani dupa care aceasta diferenta ( care a revenit in preturi) a intrat in buzunarul/conturile companiilor majoritar straine !!!. Singurul lucru eficient pe care aplica si Orban Viktor in Ungaria este impozitarea drastica a profiturilor companiilor pe care acestia o obtin pe teritoriul Ungariei si astfel reduce LACOMIA companiilor straine !. . Cu toate ca nu este pe placul acestor companii dupa cum se vede cainele nu se duce de langa macelarie si tot acolo latra langa macelarie!!!. In ceea ce priveste sistemul energetic strategic romanesc spre exemplu la energia electrica in care statul este majoritar detinand 80 % din pachetul de actiuni iar 20 % detine o companie straina al statului francez daca nu gresesc. Acum daca statul francez doreste sa-si creasca PIB-ul si pe spinarea romanilor, obliga compania proprie detinatoare a 20% din actiuni sa mareasca pretul de 3 ori asa cum a si facut. Cum productia nu poate fi separata,( se ia ca un tot unitar ) din oprice KWh produs in romanica si valorificat in romania, compania franceza isi ia partea la care tine. Ca urmare daca statul ar vinde populatiei la 0,26 lei KWh ca in decembrie 2020 ar trebui sa dea companiei franceze 0,20 lei ramanand statului doar 0,06 lei ceea ce va dati seama ce ar insemna. Ca urmare a fost nevoit si statul roman sa tripleze pretul curentului ca sa poata supravietui urmand sa compenseze ceva in facturi pt. populatie care a condus la disperare si circoteca din zilele noastre. Eu cu gandirea mea de Orban Viktor as fi stabilit pretul curentului produs in romanica si folosit in romanica la 0,30 lei KWh pret valabil de la 1 decembrie 2021 pt. cei 80 % actiuni pe care-i detin. Pt. ceilalti 20% detinute de francezi pt. care acestia ne-au stabilit 1 leu KWh as fi platit 0,20 leiKWh (adica 20% din 1 leu pe care acestia ne-au cerut) urmand sa le impozitez frumos pt. acestia cu 80 % profitul astfel sa le ramana doar 0,04 lei.. Daca nu le convine pot sa-si vanda cele 20 % din actiuni pe care le detin oricui dar m-as angaja sa le preiau (cumpar) la pretul la care au fost vandute catre dumnealor. Si cu asta basta !!!. Cu siguranta n-o sa le convina si o sa latre mult si bine dar daca e sa fie mai bine prefer sa planga mama lor decat sa planga a mea !!!. Si astfel as pune capat LACOMIEI lor pe buzunarele romanilor !. Numai ca pt. asta trebuie sa ai sange in instalatie ca sa le pui piciorul in prag !, ceea ce le lipseste puleticienilor si ministrilor romani prosti, imbecili si coruptibili !. Cu gazele productie interna as proceda la fel in sprijinul si bunastarea romanilor.

Comentariile sunt închise.

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.