Image 1
Image 2

Când se va reforma cu adevărat învăţământul?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se pare că nu s-a învăţat mare lucru din valurile precedente ale pandemiei. Valul patru a sosit, dar guvernele par prinse tot nepregătite.

Ceea ce aduce nou acest nou val al pandemiei este că vine odată cu începerea anului şcolar.  Prea ocupaţi cu ultimele zile de campanie internă, guvernanţii nu au acordat atenţia care se impunea începerii cursurilor.

Primul ministru abia duminică a prezentat câteva date privind starea şcolilor.

Preocuparea principală nu este acum starea generală a şcolilor, ci modul în care va funcţiona şcoala în condiţii de pandemie.

Specialiştii de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” estimează că în octombrie se va ajunge la peste 10.000 de infectări pe zi.

Deci valul patru nu va fi mai blând decât cele precedente. Dimpotrivă, va găsi personalul medical din spitale obosit, având de rezolvat tot felul de probleme, mai ales legate de finanţare.

În acelaşi timp se radicalizează protestele. Peste spiritul de sfidare al celor care se opun vaccinării, se suprapun nemulţumirile legate de creşterea fără precedent a preţurilor la produsele alimentare şi la utilităţi.

Legea cetăţeanului vulnerabil, ca majoritatea legilor de larg interes adoptate până acum, va accentua inegalităţile existente în special la legea pensiilor.

Alte şi alte nemulţumiri sociale, unele deja prezente, altele pe cale de a-şi face apariţia datorită crizei politice, vor însoţi criza pandemică a valului patru. 

Este pregătit guvernul să facă faţă noilor provocări? Care guvern? Cel în funcţie fără sprijin parlamentar? Guvernul care se va cristaliza după congresul PNL din 25 septembrie? Nu trebuie minimalizată nici importanţa congresului USR PLUS din 2 octombrie.

După experienţa la guvernare alături de PNL, de  doar câteva luni, USR a tras deja o concluzie: că nu poate participa la un guvern condus de Florin Cîţu.

Toate datele înclină balanţa în favoarea “echipei câştigătoare”. Florin Cîţu se vede deja preşedintele PNL. În aceste condiţii se înţelege că va rămâne premier. Dar USR PLUS a avertizat, s-a jurat pe nu ştiu ce, că nu reintră la guvernare decât dacă PNL vine cu o altă propunere de premier.

PNL şi-a ales data congresului prost. Nu se face nici în condiţii normale să organizezi un congres la 10 zile după începerea anului şcolar. Acest lucru arată că nu dai importanţă unui eveniment cu totul deosebit în viaţa unui elev. Din păcate, până acum niciun partid nu a reuşit să ofere un standard ridicat procesului educativ.

Din această cauză preşedintele ţării s-a văzut nevoit să iniţieze un Pact Naţional Pentru Educaţie. Modul în care  se pune  problema Educaţiei este în sine îngrijorător. “Conştienţi de faptul că România se confruntă cu riscuri majore pe termen lung… preocupaţi de perspectiva ca decalajul faţă de ţările membre UE să crească…îngrijoraţi  de posibilităţile ca generaţiile viitoare…convinşi că fără o intervenţie decisă şi coerentă… etc.etc.” 

Iniţiatorii Pactului, precum şi semnatarii lui, sunt după cum spun, conştienţi, preocupaţi, îngrijoraţi şi convinşi că aşa cum este acum învăţământul nu mai poate continua.  Dar am încurcat Pactul. 

Am citat dintr-un Pact semnat de preşedintele PSD, Mircea Geoană, preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele UDMR, Bela Marko, de Daniela Popa, preşedinta unui partid defunct şi de Grupul Parlamentar al Minorităţilor. Să nu-l uit nici pe preşedintele Traian Băsescu. Când se întâmpla asta? În perioada antichităţii politicii româneşti.

Preşedintele Ioahnnis a venit cu propriul lui proiect. Mai elaborat, mai sofisticat, îmbrăcat într-un limbaj mai european.

Însăşi existenţa acestor proiecte demonstrează lipsa de interes faţă de învăţământ, faţă de educaţie şi cultură, în general.

Deficitari la educaţie şi cultură, este inutil să vorbim despre un stadiu superior, cel al civilizaţiei.

1 comentariu

  1. Eu zic ca atunci se va reforma cu adevarat invatamantul cand cociocul acesta nu se va mai numi Romania !. Daca in 30 de ani n-au fost in stare romanii sa-si reformeze invatamantul nu o sa fie in stare sa reformeze nici de acum incolo !!!. Dorinta la romani exista tot timpul dar nu exista putinta/interes !. Nici sa implementeze alte modele preluate din alte tari mai dezvoltate nu sunt in stare . Si astfel invatamantul romanesc este sortita esecului si in continuare. Pana cand va alegeti /( votati) guvernanti/demnitari REBUTURI pana atunci n-aveti la nimic bun la ce sa va asteptati !. Aceste REBUTURI nu au nici un interes in dezvoltarea invatamantului pt. ca oamenii invatati ( cu pregatire ) constituie adevarate pericole pt. aceste REBUTURI – dintre care apar din ce in ce mai multe !. Si astfel v-ati semnat condamnarea la disparitie a natiunii voastre !. Sincer, imi pare rau pt. voi !!!. Suferiti pt. altii !!.( Sunt convins ca si fostul guvern acela prapadit socialist a lui Gyurcsan din Ungaria ar conduce mult mai bine Romania decat actualii guvernanti ai vostri !)

Comentariile sunt închise.

Divergențe înaintea campaniei electorale

Ultima zi în care se poate lua o decizie în consens cu legea electorală se întâmplă să fie 20 februarie. Dincolo de această dată orice modificare legislativă este un abuz.

Patru alegeri, zece buletine de vot

S-a intrat în mult disputatul an electoral 2024. Patru rânduri de alegeri în România. În alte aproximativ 70 de țări vor fi alegeri tot anul acesta.