Image 1
Image 2

Bucureștiul și-a pierdut statutul de locomotivă în campanie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În general, până acum premierul Ludovic Orban nu s-a lansat în declarații de politică externă, lăsându-i subiectul în întregime președintelui Klaus Iohannis după ce Ungaria și Polonia și-au exprimat dreptul de veto blocând astfel aprobarea bugetului UE și a Fondului de relansare economică. Cele două țări nu sunt de acord cu condiția impusă de respectare a statului de drept. 

Dacă premierul Ungariei și Poloniei nu au putut fi convinși de liderii UE, de conducerea Comisiei Europene, se înțelege că nu-l vor băga în seamă pe premierul României.

Ungaria și Polonia sunt considerate oile negre ale UE. Ele sunt criticate pentru nerespectarea statului de drept, așa cum este definit de lideri Uniunii, de Parlamentul European, de toate instituții europene. Recent, s-a raliat celor două țări și Slovenia.

Mecanismul respectării statului de drept, în opinia liderilor politici din Ungaria și Polonia este folosit ca instrument politic față de țările din Est. România a simțit din plin efectele acestui mecanism, mai ales în timpul guvernărilor PSD.

În concluzie, din cauza Poloniei și Ungariei încă nu se repartizează cele peste o mie de miliarde de euro. Din care în jur de 80 de miliarde revin României.

De ce a ieșit acum premierul Ludovic Orban la atac?  Pentru că aprobarea bugetului acum, nu după alegeri, ar reprezenta pentru PNL o adevărată rampă de relansare a campaniei electorale.

Încet, încet încep să apară crâmpeie din programele partidelor. Se remarcă în primul rând o alunecare a PNL spre teme populiste, împrumutate din arsenalul electoral al PSD.

Deși nu acest lucru îl așteaptă electoratul liberal de la PNL, Ludovic Orban merge în întâmpinarea așteptărilor electoratului, creșterea salariilor, a pensiilor, majorarea alocațiilor pentru copii. PMP profită de ocazie și cere reducerea aparatului bugetar.  Mesaj pe care electoratul de dreapta l-ar aștepta din partea PNL. 

În lipsa acestor fonduri substanțiale, în condițiile în care numărul infectărilor este în continuă creștere, atâta vreme cât vaccinul anti-Covid întârzie, dezbaterile electorale obligatoriu se îndreaptă spre programele de guvernare.

Bine articulat încă din campania din 2016, programul PSD este cel mai ușor de transmis către alegători. Programul PNL pare să fie făcut din mers, prin adăugare de noi și noi elemente, mai ales cu tentă socială.

USR se mișcă destul de greoi, în timp ce Pro România reinterpretează programul PSD, introducând mici nuanțe liberale. Dintre partidele parlamentare și care, conform sondajelor vor depăși pragul electoral, PMP se situaează cel mai la dreapta.

UDMR pare să rupă tradiția. De data aceasta nu a scos la iveală niciun conflict inter-etnic, util pentru mobilizarea electoratului maghiar.

Practic, niciun partid nu s-a ridicat până acum la nivelul din campaniile trecute. Nu doar din cauza pandemiei, cât din lipsa unor lideri carismatici. Marcel Ciolacu este prea moderat. Ludovic Orban este prea ocupat cu pandemia. Dan Barna nu și-a asumat rolul de principal comunicator, de locomotivă a partidului. Dacian Cioloș pare să nu conștiezeze că a început campania electorală. Victor Ponta persistă în a ataca deseori fără direcție clară, când la dreapta, când la stânga. Traian Băsescu și Eugen Tomac, sunt europarlamentari și astfel PMP nu are o locomotivă pentru alegerile parlamentare din țară.

Kelemen Hunor se limitează la o campanie dusă în rândul comunităților maghiare.

Ca și când ar fi vorba despre alegeri locale, campania este lăsată în seama candidaților din județe. Fiecare județ are specificul lui. Prin urmare, rezultatele se vor constitui din suma voturilor adunate cu trudă de fiecare organizație județeană, de fiecare candidat în parte, fără să beneficieze de un aport semnifivativ din partea Centrului.

“Centrul” nu pare să mai fie locomotivă pentru “vagoanele” din cele 39 de județe. Bucureștiul și-a pierdut privilegiul de a fi dirijorul campaniei, principalul comunicator.

Din această cauză, pot apărea rezultate pe care nu le bănuiește nimeni.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul

Câteva declarații sforăitoare despre pensionari 

Trei mari jucători dictează politicile economice pe plan mondial. China se străduiește să ajungă din urmă și să depășească principalele țări dezvoltate economic, președintele Biden vrea să readucă producția în Statele Unite, prin subvenții masive, …