Avram Iancu comemorat la Carei, la 148 de ani de la moartea sa

Scris de Vasile Nechita, 08 septembrie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Devenind deja o tradiţie, duminică, 6 septembrie 2020, la Carei a avut loc comemorarea eroului naţional Avram Iancu la 148 de ani de la moartea sa.  Manifestările au fost organizate de ASTRA Despărţământul  ”Aurel Coza“  Carei, Asociaţia colonia moţilor Ianculeşti, SC Ianculeşti SRL şi Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940, relatează Buletin de Carei.

Au mai fost prezente despărţămintele ASTRA din Alba Iulia, Blaj şi Aiud, Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi Asociaţia Unirea 2009 Carei. Pentru început, a fost intonat Imnul de Stat, urmat de Imnul Moţilor, după care doi preoţi ortodocşi pensionari – Gheorghe Sorian şi Viorel Danciu – au săvârşit parastasul în faţa bustului Eroului Naţional Avram Iancu de la Carei.

Pe tot parcursul manifestării, bustul lui Avram Iancu  a fost străjuit de steaguri tricolore ridicate de participanţi din Carei, Satu Mare, Marna, Ianculeşti şi Horea. Au fost depuse coroane de flori din partea asociaţiilor prezente, a grupurilor de moţi din Marna Nouă şi Horea, a AUR Satu Mare, PNL Carei şi a doamnelor Ramona Berinţan şi Anghelina Anghe din Satu Mare.

Au vorbit despre Eroul Naţional Avram Iancu doamna Maria  Cioica, preşedinta ASTRA  ”Eugen Hulea“,  Alba Iulia şi Ioan Brad din partea Despărţământului ASTRA Blaj. Din partea organizatorilor, a rostit  o alocuţiune Daniela Ciută, preşedinta ASTRA Carei, care a înmânat şi Diplome de Onoare celor cu activitate constantă pentru păstrarea identităţii româneşti şi a omagierii Eroilor  Neamului.

Au avut loc şi activităţi artistice, în care au recitat Adelin Petraş, Miruna Răcăşan, Octavian Fuzi, Denis Mitraşca şi Marcel Ursan. De asemenea, au interpretat cântece Grupul moaţelor din Marna, solistă Monica Rusu, Angela Munteanu din Satu Mare şi Dănuţ Mateş din Carei.

Abonează-te acum Online!
  1. ˝Crăişorul munţilor˝ comemorat la Carei în atenţia presei naţionale şi judeţene - Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a spus: 09 martie 2023, ora 12:12

    […] https://www.informatia-zilei.ro/sm/avram-iancu-comemorat-la-carei-la-148-de-ani-de-la-moartea-sa/ […]

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517