Image 1
Image 2

Au fost stinse 6 focare de PPA, dar mai sunt active 8, în localităţile Negreşti-Oaş, Tur, Cehal, Vezendiu şi Racşa

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 10 – 16 septembrie, inspectorii Direcției  Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare au realizat 108 acțiuni de control în următoarele obiective și domenii de activitate: exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare, inspecții clinice.

În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

Au fost stinse 6 focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Berveni și Lucăceni.
În această săptămână, evoluează 8 focare Pestă Porcină Africană, în județul nostru, în localitățile Negrești Oaș, Tur, Cehal, Vezendiu și Racșa.

În acest an, în județul Satu Mare, au fost 39 de focare, dintr-un total de 44 focare de Pestă Porcină Africană.
În urma examenelor specifice de laborator, din cei 259 (anterior 259) de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –  201 mistreți au fost pozitivi și  58 negativi (anterior 58), iar  din cei 3.054 (3043 anterior) mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 206  (205 anterior)  mistreți au fost pozitivi, iar 2.848 (2.838 anterior) mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

În anul 2021, din cei 2 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –   2 negativi, iar  din cei 338  ( anterior 327) mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  59 (58 anterior)  mistreți au fost pozitivi, iar 279 (anterior 269) de mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

Conform Regulamentului U.E. 1453/2021, în această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în statele Comunității Europene cum ar fi: Germania,  Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Ungaria, România, Polonia și Slovacia.

Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a verifica comerțul și transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariția de cazuri de Pestă Porcină Africană și Gripă Aviară în județul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistați până la această oră purcei neidentificați, neînregistrați, pui de o zi, galinacee sau palmipede, fără  documente sanitare veterinare însoțitoare.

Mai multe țări din Uniunea Europeană continuă să notifice apariția unor focare de Influență Aviară, cu subtipul H5N8, în exploatații de pe teritoriul lor, în care se află păsări de curte sau alte păsări domestice captive.

În baza Situației bolilor notificate, CE – ADIS și a Deciziei U.E. 1454 / 2021, următoarele țări din Comunitatea Europeană: Țările de Jos, Franța și Polonia, raportează noi focare de Influență Aviară. În aceste state au fost depistate și confirmate, focare de Influenta Aviară, H5N8, în exploatații în care se cresc păsări de curte sau alte păsări domestice crescute în captivitate.

DSVSA Satu Mare a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel național și internațional a gripei aviare înalt patogene.

Toate aglomerările și expozițiile de animale din localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.

Afumarea, sărarea și congelarea cărnii de porc nu distrug virusul. Pesta Porcină Africană nu afectează omul.
Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

DSVSA  Satu Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. DSVSA Satu Mare roagă sătmărenii să consulte și pagina de internet a ANSVSA- ului, care vine cu recomandări precise pentru a preveni răspândirea COVID – 19, atât pentru procesatorii de produse alimentare, cât și pentru crescătorii de animale.

Pentru orice sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, apelați: 0800.826.787  sau  0261.715.956, 0760.789.016.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with