Asociaţia Energia Inteligentă: Puţini consumatori casnici şi non casnici vor avea facturile la gaz compensate şi în luna ianuarie

Scris de Cristina Bursuc, 16 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Chiar dacă facturile lunii ianuarie 2022, la gaz şi electricitate nu au venit, Asociaţia Energia Inteligentă încearcă să aproximeze care este numărul consumatorilor care vor beneficia de plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze, în această lună, luând în considerare scumpirile de la 1 ianuarie 2022.

Redăm în continuare aceste aproximări pentru consumatorii casnici, respectiv pentru cei non casnici.

Consumatori casnici

La aceşti consumatori plafonarea se aplică doar în cazul: preţurilor la energie electrică care depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). În situaţia creşterii de la 1 ianuarie 2022 a preţurilor, în medie cu cca 75% faţă de luna decembrie 2021, pentru consumatorii casnici care au rămas în serviciul universal, dar şi a celor care au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială în lunile decembrie – ianuarie 2022, la cca. 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică li se va plafona preţul la 1 leu/kWh. Astfel, se apreciaz[ că aceşti consumatori vor achita în luna ianuarie 2022, în medie cu cca 0,41 lei/kWh mai puţin pentru energia electrică consumată decât preţul mediu din contracte în perioada ianuarie-martie 2022, urmând ca după data de 1 aprilie 2022 să achite preţurile la nivelul valorii din contract adică în medie preţuri cu cca. 85% mai mari decât în anul 2021. 

La preţurile la gaze naturale care depăşesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul), în situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Se apreciază că în luna ianuarie, cca. 25% dintre consumatorii casnici de gaze naturale li se plafonează preţul, ei având preţul sub 0,37 lei/kWh.

Compensarea se aplică doar în cazul în care: consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primeşte nici o compensaţie. Se estimează că, în acest an: cca. 25% din consumatorii casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; cca. 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi în medie cca 30 lei compensare pe lună.

Compensarea la gaze naturale: consumatorul consumă mai mult de 20 mc şi mai puţin de 250 mc gaze naturale în luna ianuarie 2022 situaţie în care se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/kWh), dacă consumul este mai mare de 250 mc luna ianuarie 2022, sau sub  20 mc/lună, nu primeşte nici o compensaţie. În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

Se estimează că, în ianuarie 2022: cca. 25% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; cca. 40% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; cca. 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi în medie cca. 150 lei compensare pe lună.

2 din 10 IMM-uri nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii

În urma solicitării Asociaţiei Energia Inteligentă la mai multe IMM-uri a informaţiilor privind facturile care urmează să le achite, s-a constatat că 2 din 10 IMM-uri nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii, mulţi declarând că nu au ştiut că au această obligaţie, informaţia lor fiind că nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de compensaţia la energie şi gaze (afirmaţie care este valabilă exclusiv pentru consumatorii casnici). În fapt această ”greşeală” de comunicare a fost motivul să scoată din joc o parte din sumele necesare a fi compensate. E bine de ştiut că aceşti consumatori pot încă beneficia de acele compensări prevăzute de lege, pentru perioada rămasă până la 31 martie 2022, dacă transmit această notificare la furnizor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517