Image 1
Image 2

Artistul Dorel Petrehuş expune la Muzeul de Artă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 21 august, la Muzeul de Artă din municipiul Satu Mare s-a deschis expoziţia “Confesiuni” a pictorului Dorel Petrehuş.

Reprezentant strălucit al artiştilor optzecişti ai şcolii de arte clujene, un neoexpresionist după unii critici de artă, artistul expune pe simezele sătmărene lucrări impresionate, mai multe dipticuri şi tripticuri, toate lucrările fiind inedite pentru publicul din urbea de pe Someş. Evenimentul a fost curatorit de dr. Felicia Grigorescu şi a fost însoţit de un catalog cu lucrările cele mai reprezentative din expoziţie, apărut cu ajutorul financiar al Primăriei Vama.

Pe lângă autor şi Felicia Grigorescu, la vernisaj au mai vorbit profesorul universitar Alexandru Zotta şi Zamfir Danciu – directorul Direcţiei de Cultură. Au participat scriitori, pictori, oameni de cultură şi cunoscuţi ai pictorului negreştean, care la vernisaj au fost aşezaţi pe scaune la mare distanţă unul de altul. Epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu nu s-a abţinut să nu citească două poezioare despre vernisaj şi artist. Majoritatea celor prezenţi şi-au făcut poze cu lucrările de mari dimensiuni expuse pe simezele Muzeului de Artă.

Redăm în cele ce urmează aprecierea profesoarei – pictor Cristina Gloria Oprişa: “Privind creaţia lui Dorel Petrehuş, se cunosc abordările sale impresionante, cromaticele ideatice şi dimensionale, se ştie despre imensa sa putere. Păşeşti în expoziţiile unde este prezent, părăsindu-le de fiecare dată impresionat de ,,vâna puternică” a artistului creator, bucurându-te mereu de întâlnirea cu a sa valoroasă creaţie. Gândul şi emoţia mea de azi, în întâlnirea cu simezele muzeului care îi poartă semnătura, au amprenta fericitului melanj dintre putere şi sensibilitate: culoarea revărsată generos pe pânzele sale şi adierile sensibile de îngeri care planează protector peste întreaga expoziţie. Parcinimos presăraţi, uneori doar subtil sugeraţi prin săli, îşi împletesc zborul cu ţesătura materialului autentic de pânză ţesută la războiul din sat, iar aripile lor se contopesc cu ritmul lăsat de firele ce s-au ,,înnodat” sub mâini măiestre ale anonimelor ţesătoare, formând zboruri diafane. Ici-colo, descoperi siluetele lor protectoare peste harul creatorului, de la obârşie până la artist. O expoziţie din care, printre ulucile locului, alături de un zid impresionant de siluete ce se preling simbolic pe şindrilele de lemn, artistul îşi expune portretul ca o metaforă a tuturor calităţilor de care dispune, cu o sinceră şi frumoasă modestie.” 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns