Ardud: Casa de Cultură Dr. Augustin Mircea, inaugurată cu mare fast

Scris de Mirela Filimon, 16 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După investiţiile numeroase care s-au făcut în ultimii ani în infrastructura oraşului Ardud, sâmbătă, 15 ianuarie, a venit momentul ca Primăria să inaugureze un obiectiv mult aşteptat de întreaga comunitate< Casa de Cultură “Dr. Augustin Mircea”. Guvernul României, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), implicit Ministerul Dezvoltării au răspuns pozitiv solicitării venite din partea Primăriei Ardud şi s-au implicat în realizarea acestui obiectiv de investiţii.

Ceremonia oficială de inaugurare a început conform programului anunţat în prealabil, şi anume ora 10.00. Momentul tăierii panglicii s-a desfăşurat operativ, având în vedere temperaturile scăzute din această perioadă.

Oficiile de gazdă i-au aparţinut directoarei instituţiei, Simina Pop, care pentru început a dat cuvântul reprezentanţilor principalelor culte din oraşul Ardud, pentru a binecuvânta noul sediu al instituţiei de cultură şi a spune rugăciuni împreună cu cei prezenţi. Au urmat discursuri ale oficialităţilor invitate, precum şi ale reprezentanţilor locali, spectacole de folk, puse în scenă de către tânărul Adrian Lupescu şi dr. Felician Pop, respectiv un minirecital de colinde ucrainene.

Printre invitaţi s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare – Pataki Csaba, prefectul Altfatter Tamas, directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare – Zamfir Danciu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – Robert Laszlo, vicepreşedintele CJSM – Valer Beşeni, reprezentaţi ai cenaclelor Afirmarea şi Cronograf, numeroşi oameni de cultură, invitaţi din Polonia, Ungaria şi Ucraina.

„Onorate oficialităţi, directori ai instituţiilor deconcentrate ale judeţului, dragi oaspeţi din străinătate, parteneri ai noştri, onorată asistenţă, dragi prieteni, mă bucur să ne întâlnim astăzi într-o zi deosebită pentru comunitatea noastră, să putem fi astăzi aici, la inaugurarea acestui aşezământ de cultură care nu doar că lipsea Ardudului, pentru că aveam nevoie de un asemenea spaţiu, pentru a se putea desfăşura activităţile altfel, aşa cum se cunoaşte destul de bogate pe care le avem aici în Ardud, dar un aşezământ care este în acelaşi timp, sau devine, începând de astăzi, cel mai reprezentativ, sau singurul din judeţul Satu Mare, pot spune şi cu fericire, dar şi cu tristeţe, care s-a construit după 1989.

Sperăm să fie cât mai multe asemenea case de cultură pentru că au nevoie comunităţile, avem noi ca şi oameni nevoie, pe lângă lucrurile materiale, pe lângă toate lucrurile care ne înconjoară şi de care avem nevoie zilnic, ne trebuie şi educaţie, şi cultură. Cred că suntem cu toţii conştienţi de acest lucru”, a precizat edilul oraşului Ardud, Ovidiu Duma.

Inaugurarea Casei de Cultură nu se putea încheia altfel decât printr-un spectacol incendiar, unde capete de afiş au fost Adda, Amadeus şi Ad Libitum. Sala a fost arhiplină, însă în măsura în care au permis-o rigorile pandemiei.

Autorităţile locale au fost felicitate de invitaţii prezenţi pentru această realizare însemnată, deoarece va prilejui organizarea multor momente de suflet pentru localnici, dar şi pentru celelalte instituţii de cultură din  judeţ, interesate de colaborări.

De inaugurarea Casei de Cultură vor beneficia nu numai ardudenii, ci şi comunităţile din localităţile învecinate, care vor avea prilejul de a pune în scenă spectacolele sau reprezentaţiile dorite, care până acum nu aveau asigurate spaţiile potrivite de desfăşurare.

Momentul de sâmbătă a fost unul emoţionant pentru toţi ardudenii şi pentru faptul că de-a lungul timpului, oraşul a trecut prin toate festivalurile, spectacolele şi evenimentele culturale fără a avea un sediu efectiv pentru o casă de cultură. Cu toate acestea, evenimentele organizate în acest oraş au constituit puncte de atracţie nu doar pentru locuitorii judeţului, ci au fost apreciate şi de către publicul sosit din străinătate.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517