Aproape 500.000 de persoane apte de muncă sunt alergice la polenul de ambrozia

Scris de Ioan Aniţaş, 15 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După cun sublinia recent publicaţia Agroinfo, Ambrozia este prezentă în special ca buruiană în culturi precum sorg, mazăre şi floarea soarelui. În culturile de primăvară, ambrozia poate fi extrem de distructivă dacă nu este bine controlată.

Ambrozia a apărut în Europa în secolul al XX-lea, în special în timpul Primului Război Mondial şi în prezent poate fi găsită în mai multe ţări din Europa precum: Franţa, Italia, Germania, Austria, Republica Cehă, Bulgaria, Ucraina, Rusia şi România.

În România, ambrozia este extrem de răspândită în aproape toate zonele (cu excepţia zonei dealurilor înalte şi a zonei montane). Conform Ministerului Sănătăţii din ţara noastră se apreciază că, din populaţia activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482,000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozia.

Datele colectate evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populaţia activă. De asemenea, ţara noastră a promulgat legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu metodologia de aplicare aferentă prin care proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării, răspândirii şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

Această buruiană periculoasă infestează de asemenea aproape toate culturile de câmp şi are un impact negativ asupra fertilităţii solului. Fermierii joacă un rol important în reducerea impactului ambroziei, prin menţinerea terenurilor curate cu ajutorul metodelor agrotehnice. Utilizarea erbicidelor pe terenurile agricole va permite combaterea ambroziei, dar trebuie să fie foarte precisă, fără impact negativ asupra mediului. Mai mult,  ambrozia dezvoltă, în timp, rezistenţă la erbicide şi astfel, produsele de protecţie a plantelor folosite de ani de zile devin ineficiente.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517