Image 1
Image 2

Alexandru Zotta, un nou exercițiu de admirație pentru creația lui Horia Bădescu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A văzut recent lumina tiparului, în condiții grafice deosebite un nou volum semnat de către Alexandru Zotta, intitulat „Exerciții de admirație. Însemnări despre creația lui Horia Bădescu”. Așa cum afirmă autorul, scrisul lui Horia Bădescu nu are parte de o exegeză pe măsura valorii sale. Prefațatorul volumului, Constantin Cubleșan, apreciază această primă abordare monografică a creației lui Horea Bădescu. Din biografia celor doi, Horia Bădescu și Alexandru Zotta, observăm că aparțin aceleiași zodii, separându-i doar un an. Și, veniți din spații diferite, Argeș și Vaslui, s-au statornicit în ținuturile ardelene.

Volumul, care conține 200 de pagini, a apărut la prestigioasa editură ieșeană Tipo Moldova în seria intitulată „Opera Omnia. Publicistică și eseu contemporan”, al cărei coordonator este Casian Maria Spiridon. Alexandru Zotta valorifică texte mai vechi dedicate creației lui Horia Bădescu, apărute în volumul al treilea din ciclul „Intermitențe critice”, unele articole apărute în publicațiile „Nord Literar” (Baia Mare) și „Pro Saeculum” (Focșani) dar scrie și un text inedit dedicat volumului de impresii de călătorie al lui Horia Bădescu, „Poduri și vămi”, apărut la editura Școala Ardeleană în anul 2020.

Pas cu pas, din cele opt capitole ale cărții, cititorul face cunoștință cu valențele operei lui Horia Bădescu. Un spațiu amplu este acordat poeziei, în capitole precum „Pământul și cuvântul” și „Metaforă. Metafizică. Metanoia”. Este readus în actualitate și romanul „Zborul gâștei sălbatice”, care a avut parte de două ediții, cea de-a doua, apărută în anul 2015 fiind „necenzurată”.

Volumul scris de Alexandru Zotta, este, într-adevăr, un reușit „exercițiu de admirație” și, totodată, o invitație la lectură din creația poetului, publicistului, eseistului, traducătorului, romancierului și memorialistului Horia Bădescu. La final de lectură, cititorul volumului poate afirma la unison cu autorul că Horia Bădescu este un „eminent scriitor român, a cărui operă literară și activitate diplomatică aduce excelente servicii culturii românești”.

Viorel Câmpean

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Centrul Civic Satu Mare

IFPLUS CENTRUL CIVIC SATU MARE

Satu Mare: Armonia dintre oraș și natură în Centrul Civic, o viziune a arhitectului Nicolae Porumbescu

Orașul Satu Mare se mândrește cu un simbol emblematic: turnul de 97 de metri al Palatului Administrativ. Această capodoperă arhitecturală este creația profesorului Nicolae Porumbescu, un nume de referință în arhitectura românească, responsabil și pentru alte clădiri remarcabile precum palatele de cultură din Suceava și Baia Mare.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now