Image 1
Image 2

A murit profesorul și etnologul Viorel Rogoz

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 20 ianuarie, s-a stins etnologul Viorel Rogoz, cunoscut pentru bogata sa activitate în domeniul etnologiei. El s-a remarcat, de-a lungul anilor, mai ales prin studiile sale bine documentate referitoare la satele din Ținutul Codrului.

Dar și prin inițiativa de a înființa un „Muzeu Etnografic al Țări Codrului” la Măriuș, proiect care, în cele din urmă, nu a fost dus la bun sfârșit. Tot lui Viorel Rogoz, îi datorăm și un corpus considerabil de texte, culese timp de câteva decenii, cu precădere în localități ale județului Satu Mare. Marea parte a acestui material este arhivată la Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj Viorel Rogoz s-a născut pe data 24 iulie 1950 în Giurtelecul Hododului.

Liceul l-a urmat în Cehu Silvaniei, iar ulterior a studiat la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a obținut în 1989 titlul de doctor. În perioada 1973-1990 a fost profesor de franceză la liceul din Livada. După căderea regimului comunist a predat etnologie și antropologie la Facultatea de Litere din cadrul Universității Tehnice din Baia Mare.

Pe lângă numeroasele sale calități umane, Viorel Rogoz a avut o gândire limpede și o capacitate de sinteză extraordinară. De asemenea, realiza unele dintre cele mai nebănuite conexiuni între infomații din domenii diferite. Astfel, profesorul Rogoz a devenit un reper pentru mulți dintre tinerii care au studiat antropologia, etnologia și istoria. Dispariția sa, lasă un gol important, dar și impresia că, din păcate, nu a fost prețuit la adevărata sa valoare în timpul vieții.

Răzvan Roșu

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with