Image 1
Image 2

313.862 de alegători din judeţul Satu Mare sunt aşteptaţi la vot

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Prezența slabă la vot este una din problemele intens dezbătute peste tot în lume. Toți așteaptă de la clasa politică să se dedice în întregime binelui public, dar nu toți cetățenii cu drept de vot se simt obligați să-și exercite acest drept.

Dintre toate tipurile de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale – alegerile locale suscită cel mai mare interes. Se votează cei care își asumă responsabilitatea de a gospodări patrimoniul unei comunități, de a rezolva problemele acelei comunități.

Cu toate acestea, prezența la urne se situează la un nivel scăzut. O prezență de peste 50% este considerată mare. O prezență între 45% și 50% este mulțumitoare. Abia atunci când numărul alegătorilor scade sub 40% se trage un semnal de alarmă. Unde se va situa absenteismul la alegerile de mâine, 27 septembrie? La alegerile din 2012, în județul Satu mare prezența la vot a fost de 56,26%. La ultimele alegeri, din 2016, s-au prezentat la urne 48,17% din alegătorii sătmăreni.

Câți alegători se vor prezenta duminică la vot? Alegerile de anul acesta se desfășoară în condiții cu totul deosebite.

Teama de infectare cu CORONAVIRUS îi va împiedica pe mulți să se prezinte la vot. Este posibil ca în ziua votului să și plouă. Cu toate acestea partidele, candidații speră ca lumea să iasă la vot.

Unele partide s-au și grăbit să spună că rezultatele depind de numărul celor care vor ieși la vot. Absenteismul va fi folosit ca scuză pentru eventualele rezultate mai slabe pe care le vor obține formațiunile politice intrate în cursa electorală. Oricum, Informația Zilei le urează tuturor candidaților mult succes.

Vreme urâtă în ziua alegerilor

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o avertizare de vreme urâtă pentru perioada 25-27 septembrie 2020. Satu Mare se află în rândul județelor sub cod portocaliu. Intervalul de valabilitate este 26 septembrie, ora 09.00 – 27 septembrie, ora 03.00. Fenomene vizate sunt ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată. În zona de munte, precum şi în Maramureş, Transilvania şi local în Oltenia, Muntenia şi Moldova, va ploua abundent şi vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină şi frecvente descărcări electrice). Cantităţile de apă vor depăşi 50…60 l/mp şi izolat 70…90 l/mp.

S-au tipărit 345.562 seturi de buletine de vot

La alegerile din 27 septembrie 2020, în județul Satu Mare sunt așteptați la vot 313.862 de alegători înscriși pe listele permanente.

În urmă cu câteva zile au ajuns în județ toate cele 345.562 seturi de buletine de vot necesare pentru alegerile locale, tipărite de Regia Autonomă ”Monitorul Oficial”, măștile de protecție și soluțiile de dezinfectant necesare pentru cele 337 de secții de vot asigurate de Ministerul Sănătății. Acestea au fost distribuite către circumscripțiile din întreg județul.

43.000 de angajați MAI, mobilizați duminică

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, pentru ziua alegerilor locale, peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri. Dintre aceştia, 20.243 vor fi responsabili cu menţinerea ordinii publice la cele 18.794 de secţii de votare, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

  “Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii”, a spus Dajbog.

Ea a precizat că MAI a modificat reglementările privind acordarea vizelor de reşedinţă, iar la nivel naţional au fost derulate activităţi în teren pentru verificarea respectării condiţiilor de acordare a acestora. “Precizez că în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga ţară pentru a preveni aşa-zisul turism electoral”, a declarat oficialul MAI.

Dajbog a amintit că, de la începutul campaniei electorale, au avut loc peste 1.300 de manifestări electorale în Capitală şi în alte 588 de localităţi, măsurile de ordine publică fiind asigurate de aproape 4.000 de angajaţi MAI.

Pe perioada campaniei electorale au fost înregistrate 870 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu contextul electoral – 109 dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 141 sunt în curs de cercetare.

Se pot da amenzi între 500 şi 2.500 lei

Pentru ziua votului au fost dispuse de către autorităţile competente o serie de măsuri speciale de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.

Conform regulilor de protecţie sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spaţiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar şi la ieşire. În fiecare secţie vor fi puse la dispoziţie flacoane cu dezinfectant.

Toţi participanţii la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

În interiorul secţiei de vot se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral şi cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziţionare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior îşi va dezinfecta mâinile.

În vederea identificării, alegătorul îşi va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanţă de minimum un metru şi jumătate faţă de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea VOTAT şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea VOTAT, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Persoanele care nu respectă măsurile de protecţie sanitară stabilite pentru ziua votului pot primi amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with