Image 1
Image 2

300 de milioane de persoane din lume suferă de depresie şi tulburări mintale induse de locul de muncă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentul European vrea să garanteze “dreptul de a se deconecta” ca drept fundamental al angajaţilor de a se deconecta de la lucru şi de a nu se ocupa de sarcini de serviciu în afara orelor de muncă.

Europarlamentarii consideră că instrumentele digitale, chiar dacă au mărit eficienţa şi flexibilitatea angajatorilor şi a angajaţilor, au creat în acelaşi timp şi o cultură de a fi în permanenţă conectaţi, cultură prin care angajaţii sunt solicitaţi oricând şi oriunde, inclusiv în afara orelor de lucru.

27% dintre persoanele care muncesc de acasă au lucrat în afara orelor de program

Potrivit Parlamentului European, munca la distanţă a şters limitele dintre viaţa personală şi cea profesională. 37% dintre lucrătorii din UE au început să muncească de acasă în timpul perioadelor de izolare din timpul pandemiei, scrie sursa citată. Chiar dacă a salvat multe locuri de muncă, permiţând afacerilor să supravieţuiască, angajaţilor le-a înrăutăţit echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, iar 27% dintre persoanele care muncesc de acasă au lucrat în afara orelor de program.

Cei care lucrează la distanţă sunt de două ori mai predispuşi să lucreze peste numărul maxim de ore reglementat

Parlamentul European a mai atras atenţia că oamenii care lucrează la distanţă sunt de două ori mai predispuşi să lucreze peste numărul maxim de ore reglementat de Directiva UE privind timpul de lucru, respectiv maxim 48 de ore de muncă pe săptămână, minim 11 ore consecutive de odihnă pe zi  şi minim 4 săptămâni de concediu anual plătit.

“Conectarea permanentă poate atrage probleme de sănătate. Odihna este esenţială pentru sănătate, iar conectarea permanentă are consecinţe asupra acesteia. Statul aşezat în faţa unui ecran pe perioade prelungite şi lucrul excesiv reduce concentrarea, produce supraîncărcare cognitivă şi emoţională şi poate cauza migrene, oboseală a ochilor, oboseală, tulburări de somn, anxietate sau epuizare (burnout). În plus, o postură statică şi mișcările repetate pot cauza întinderi musculare şi tulburări musculo-scheletale, în special în condiţii de lucru care nu întrunesc standarde minime de ergonomie. 300 de milioane de persoane suferă de depresie şi tulburări mintale induse de muncă la nivel global”, transmite Parlamentul European printr-un comunicat.

Lucrătorii trebuie să se abţină de la a-şi contacta colegii în chestiuni profesionale în timpul liber

PE vrea o nouă legislaţie la nivelul UE, solicitând Comisiei încă din ianuarie să iniţieze o lege caresă permită angajaţilor să se deconecteze în afara orelor de program fără a avea de suferit, precum şi stabilirea unor standarde minime pentru lucrul la distanţă.

Au fost înaintate o serie de propuneri: angajatorii nu trebuie să ceară angajaţilor să fie disponibili în afara programului, iar lucrătorii trebuie să se abţină de la a-şi contacta colegii în chestiuni profesionale în timpul liber; ţările UE trebuie să se asigure că lucrătorii care îşi folosesc dreptul de a se deconecta sunt protejaţi de repercusiuni negative; instruirea la distanţă şi activităţile de formare profesională trebuie considerate ca parte din timpul de lucru şi nu trebuie să se desfăşoare în ore suplimentare sau zile libere fără o compensaţie justă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with