Image 1
Image 2

3 asociaţii ale rezerviştilor militari sătmăreni organizează manifestări de comemorare a eroilor din Primul Război Mondial

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Publicăm mai jos un material semnat de colonel (r) Voicu Şichet, secretar al Asociaţiei Civice Tempora și redactor coordonator al revistei Eroii Neamului, în care anunță mai multe manifestări în memoria eroilor din Primul Război Mondial. Despre aceste manifestări, coloneii în rezervă Ștefan Coșarcă, Iosif Pordea și Voicu Șichet, au vorbit în cadrul emisiunii “Audiențe în direct”, moderată de Victor Constantinovici, transmisă marți la Informația TV (foto).

Pentru noi sătmărenii, luna aprilie are o importanţă deosebită, fiind o bornă a istoriei, deoarece marchează unirea de facto a acestor ţinuturi cu România, după mai bine de 4 luni de la proclamarea acestui lucru de către Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Datorită reticenţei autorităţilor maghiare faţă de punerea în practică a acestei hotărâri, mai mult, a acţiunilor violente derulate de armata de ocupaţie şi grupările naţionalist-extremiste maghiare împotriva populaţiei româneşti, în special după preluarea puterii de la Budapesta de către guvernul bolşevic condus de Bela Kun, a fost nevoie din nou de eroismul şi jertfa de sânge a oastaşilor Armatei Române pentru a pune lucrurile pe făgaşul lor normal şi firesc.

Astfel, în zorii zilei de 16 aprilie 1919, Armata Română a pornit contraofensiva asupra trupelor bolşevice maghiare şi secuieşti, una din cele mai aprige lupte dându-se la Hodod şi împrejurimi, 20 de ostaşi români găsindu-şi aici sfârşitul, însă inamicul a fost pus pe fugă. După 3 zile, în 19 aprilie 1919, Satu Mare şi Careiul erau eliberate, în judeţul nostru instaurându-se administraţia românească, iar la 4 august Armata Română ocupa Budapesta, dar doar pentru a alunga guvernul bolşevic de la putere. Aceste fapte de arme nu avem voie să le uităm niciodată, iar memoria celor ce şi-au dat viaţa pentru făurirea şi consolidarea României Mari avem datoria de a o cinsti cum se cuvine an de an, noi şi urmaşii noştri.

În acest sens, vineri, 16 aprilie 2021, va avea loc la Hodod un ceremonial militar şi religios, care se va desfăşura la Monumentul eroilor ridicat deasupra şi în onoarea celor 20 de ostaşi români ce-şi dorm aici somnul de veci, iar în 19 aprilie 2021, se va organiza un scurt Te Deum şi se va depune o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Libertăţii din municipiul Satu Mare. 

Primul eveniment face parte, şi constituie totodată, debutul uni proiect creionat în vara anului trecut, în plină pandemie, la iniţiativa colonelului (r) Ştefan Coşarcă, la acea vreme director de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, la care au achiesat cele 3 asociaţii ale rezerviştilor militari sătmăreni (din M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Consiliul Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstince. Alături de iniţiator, preşedinţii acestor structuri, respectiv coloneii în rezervă Mircea Blideran, Iosif Pordea, Voicu Şichet şi Gheorghe Strâmb, au propus Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare implementarea unui program de cinstire a eroilor neamului la mormintele şi cimitirele acestora din localităţile sătmărene, măcar odată pe an.

Practic, s-a pornit de la faptul că, în contextul Centenarului Marii Uniri și al Primului Război Mondial, pe raza județului au fost construite/reabilitate o serie de monumente/morminte dedicate memoriei eroilor căzuți în cele două războaie, inclusiv printr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, derulat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi coordonat de Consiliul Judeţean Satu Mare, practic de către colonel (r) Ştefan Coşarca, însă au şi început să apară, pe alocuri, semne ale delăsării din partea celor ce le administrează, respectiv a Unităților Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) sau a cultelor religioase.

În urma unei şedinţe de lucru, organizate în 12 august 2020 de către Instituția Prefectului-județul Satu Mare, la care au participat şi şefii unităţilor militare din Garnizoana Satu Mare, s-a convenit elaborarea unui program multianual de comemorare a eroilor nemului în toate locațiile de înhumare ale acestora de pe raza județului Satu Mare. Scopul acestuia este întreținerea locurilor de veci ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale și păstrarea memoriei sacrificiului acestora în mentalul colectiv, inclusiv al tinerei generații. Sub îndrumarea Instituției Prefectului-județul Satu Mare, prin hotărâre de consiliu local, se va stabili, de către fiecare U.A.T., o dată în care să se desfășoare activitățile de comemorare, astfel ca evenimentul să căpete un caracter permanent, acestea constând în< ceremonial religios și militar, depunerea de coroane de flori și momente culturale cu caracter specific manifestărilor de acest gen.

În data de 9 aprilie 2021, a avut loc o nouă şedinţă la Instituţia Prefectului-judeţul Satu Mare, în care s-a analizat stadiul derulării activităţilor din proiect şi perspectivele de punere în aplicare în condiţiile epidemiologice cunoscute. Până în prezent, din cele 22 de U.A.T.-uri din judeţ pe raza cărora există cimitire sau morminte de eroi, doar pentru două s-au stabilit datele de organizare a acestor activităţi, respectiv comuna Hodod în 16 aprilie, şi oralul Ardud în 9 mai. Pentru legătura între Instituţia Prefectului-judeţul Satu Mare, U.A.T.-uri, iniţiatori şi alte instituţii şi organizaţii implicate în acest program, a fost desemnat domnul Florin Găzdac – consilier Relaţii cu publicul în cadrul Prefecturii Satu Mare.

Revenind la activităţile din 16 aprilie de la Hodod, menţionăm că ceremonialul militar şi religios de la monument va începe la ora 11.00. Acesta va fi urmat de un altul asemănător, derulat în curtea bisericii din Lelei, unde sunt îngropaţi 3 eroi români din al doilea război mondial, în proiect prevăzându-se ca, în situaţia existenţei mai multor astfel de obiective pe raza unui U.A.T., să se organizeze comemorarea în aceeaşi zi la toate.

Referitor la ziua de 19 aprilie 1919, pe lângă ceremonialul de la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii de la ora 12.00, intenţionăm să ridicăm un parastas pentru toţi cei ce s-au jertfit în acea campanile victorioasă, duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei române eliberatoare.

Invităm la toate aceste activităţi, atât oficialităţile judeţene şi locale, istorici şi oameni de cultură, profesori şi elevi, cât şi pe toţi sătmărenii care respectă trecutul şi jerfa înaintaşilor noştri.

În numele tuturor colegilor angrenaţi în acest proiect,

Cu respect deosebit, Colonel (r) Voicu Şichet

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with