Image 1
Image 2

25 septembrie, sfârșitul sau acutizarea crizei?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Modul în care PNL și PSD au dezamorsat moțiunea de cenzură USR-AUR este edificator pentru posibilitățile nelimitate ale unor partide mari de a manevra și controla jocurile politice.

S-a demonstrat de zeci și zeci de ori că un partid mic devine o piesă importantă într-o construcție politică atâta vreme cât acceptă să se lase folosit de un partid mare. 

Exemplul clasic de succes este UDMR, care își recunoaște statutul de partid-balama.

Contra-exemple sunt ALDE, PMP, UNPR, ca să le amintim pe cele mai recente.

ALDE și-a semnat actul de deces în momentul în care s-a desprins de PSD, de guvernul Dăncilă. PMP rămâne un partid insignifiant atâta vreme cât nu se lasă înghițit de PNL, aripa PDL.

Deși sunt la o distanță apreciabilă de pragul electoral, de 5%, USR și AUR, neavând structuri teritoriale bine închegate, intră în categoria partidelor mici.

Cu o pondere parlamentară de 25%, cele două partide împreună nu au atâția aleși locali câți are UDMR-ul cu cinci procente. 

Acesta este și motivul pentru care USR PLUS s-a opus PNDL-ului. Acesta poate fi și unul din argumentele alianței conjuncturale USR-AUR.

Se vorbește mult despre o înțelegere la vârf între PNL și PSD. Fără să fie parafată, alianța PSD-PNL există ca efect financiar al celor 50 de miliarde de lei destinate proiectelor PNDL.

În vreme ce un partid mic este ombilical dependent de un partid mare, două partide mari sunt legate între ele prin repartizarea fondurilor guvernamentale către primării.

Oricât de mult dorește un partid să împartă banii pe criterii politice, o parte nu poate exclude cu totul localitățile, județele conduse de partidul adversar.

Chiar dacă județul unui ministru, al unui parlamentar PNL  este condus de PSD sau UDMR, aceștia se simt datori să ceară bani pentru județul lui.

Prin repartizarea fondurilor pe criterii politice se înțelege că banii, să zicem din PNDL, merg atât spre primarii PNL și UDMR, cât și spre primarii PSD.

Exact acest lucru desparte USR de PNL. În realitate acesta este motivul real al ieșirii USR de la guvernare. Demiterea ministrului de Justiție a fost doar ocazia, nu cauza ieșirii USR PLUS de la guvernare.

Odată cu formarea unor structuri teritoriale puternice, la nivelul întregii țări, asta  însemnând și ultima comună, dar și ultima instituție, partidul mare poate furniza cadre, specialiști pentru diferite funcții, la nivel local și nivel național.

Dacă USR PLUS este un partid vocal, așa cum s-a arătat încă de la înființare, nu înseamnă că a reușit să scoată în față profesioniști. Primarii lor sunt slabi, începând de la primarul general Nicușor Dan și primărița Clotilde Armand, până la primarul Dominic Fritz din Timișoara și Allen Coliban din Brașov. 

Lipsa lor de exeperiență își spune cuvântul. Activiștii civici nu pot deveni peste noapte buni administratori, nu pot deveni nici buni miniștri, așa cum s-a văzut.

Un partid mic trebuie să se mulțumească cu firimiturile căzute de la partidele mari. Asta nu a înțeles USR PLUS.

Abia după ce a ieșit de la guvernare și a apelat la PSD a  conștientizat USR avantajul mielului șmecher care suge de la două oi.

Există în demagogia USR o frântură logică. Pe de o parte acuză PNL că seamănă cu PSD, pe de altă parte se bazează exclusiv pe o strategie anti-PSD.

În urmă cu câteva zile președintele Iohannis a transmis un mesaj liniștitor, asigurând nația că nu există nicio criză guvernamentală. Pe ce s-a bazat? Pe lipsa de perspectivă a USR. Blocându-și deschiderea spre PSD, Dan Barna și Dacian Cioloș nu-și dau seama că s-au pus la cheremul PNL, că s-au prins în propria lor capcană ideologică. 

Dacă va rezista fără să se fractureze, cizelându-se puțin, AUR poate deveni la următoarele alegeri un nou partid-balama. După manifestări este departe de a fi un partid extremist de factura PRM. Le lipsește auriștilor un Vadim Tudor și asta este un avantaj.

Departe de a se fi încheiat, vânzoleala politică din aceste zile va intra într-o nouă fază după congresul PNL din 25 septembrie.

Asta poate însemna acutizarea crizei sau sfârșitul instabilității guvernamentale.

Sigla Informatia Zilei

Austria e de vină!

Asculta acest articol Votul negativ al Austriei ţine România la porţile spaţiului Schengen. Asta înseamnă pierderi de milioane de euro,

Cât de greu este să fii curajos în politică?

Conducerile politice din majoritatea ţărilor lasă impresia că sunt toxice şi din ce în ce mai nepopulare. Inegalităţile sociale se adâncesc, bogaţii tind să devină şi mai bogaţi, săracii tot mai săraci.