Image 1
Image 2

2,4 milioane de elevi încep şcoala în 8 februarie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sorin Cimpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 şi după şedinţa de guvern de miercuri, 3 februarie că, potrivit cifrelor epidemiologice actuale, luni se vor întoarce fizic la şcoală 2,4 milioane de elevi. El a arătat că şcolile au stocuri de peste un milion de litri de dezinfectant şi peste 37 de milioane de măşti.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că este puţin probabil ca situaţia epidemiologică la nivelul localităţilor, care se calculează la două săptămâni, să se modifice până luni. El a arătat că, în acest caz, pe 8 februarie se vor întoarce la şcoală 2,4 milioane de elevi.

Copiii care prezintă simptome sau care stau împreună cu bunici, de exemplu, şi pot prezenta un risc pentru aceştia, au posibilitatea să înveţe în continuare de acasă, dar trebuie să aducă un certificat de la medicul de familie.

Şi profesorii care au vulnerabilităţi pot să predea de acasă, însă în cazul lor este nevoie de un certificat de la un medic de medicina muncii, a precizat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai spus şi ce se va întâmpla în cazul în care vor apărea cazuri de COVID în şcoli.  „Dacă vor fi doi profesori pozitivi cu coronavirus, probabil se va suspenda activitatea şcolii timp de 14 zile”, a declarat ministrul. În cazul elevilor, dacă sunt doi dintr-o clasă, se va suspenda activitatea doar în clasa respectivă. însă dacă apar cazuri multiple în mai multe clase, se va suspenda activitatea întregii şcoli. 

Ministrul a mai precizat că elevii vor sta câte doi în bancă şi că despărţitoarele din plexiglas vor dispărea. El a spus că şi alte ţări au încercat experienţa cu despărţitoare şi nu s-au dovedit eficiente. Cea mai bună măsură de protecţie rămâne masca, mai bună chiar decât distanţarea, susţine Sorin Cîmpeanu. Aşa că profesorii şi elevii vor purta permanent măşti de protecţie în şcoală.

El a anunţat că şcolile din întreaga ţară au la dispoziţie un stoc de peste 37 de milioane de măşti şi peste un milion de litri de dezinfectant. Purtarea măştii la şcoală nu este opţională pentru elevi şi cu atât mai puţin pentru profesori, a subliniat ministrul. 

Cele trei scenarii

Scenariile de redeschidere a şcolilor, începând cu 8 februarie, sunt definite oficial în Hotărârea numărul 5 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă după cum urmează:

“Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se propune reluarea activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, după următoarele scenarii:

a) Scenariul verde – incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari;

b) Scenariul galben – incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;

c) Scenariul roşu – incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi pentru elevii claselor din învăţământul primar.

(2) Se propune ca, indiferent de scenariile prevăzute la alin. (1), stagiile de pregătire practică pentru elevii din învăţământul liceal tehnologic, postliceal, profesional şi profesional dual, să se desfăşoare cu prezenţa fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecţie instituite de către entităţile organizatoare de stagii de pregătire practică şi prevederile Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Cercetării şi Ministrului Sănătăţii.

(3) Se propune ca decizia cu privire la modalitatea de desfăşurate a activităţilor ce presupun prezenţa fizică a studenţilor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, se ia de către conducătorii acestora, în baza autonomiei universitare.

(4) La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ.

(5) În situaţia modificării ratei de incidenţă cumulată, care determină încadrarea într-un alt scenariu din cele prevăzute la alin. (1), constatarea şi modificarea scenariului se face în condiţiile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi ale Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Cercetării şi Ministrului Sănătăţii.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with