100 de români refugiaţi sau expulzaţi şi urmaşii lor şi-au cerut drepturile în faţa Prefecturii Satu Mare

Scris de Mirela Filimon, 10 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Reprezentanţii Guvernului în teritoriu au refuzat să iasă afară pentru a sta la discuţii cu localnicii veniţi din satele Ianculeşti, Horea, Scărişoara, Marna, Carei sau Lucăceni

Aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei Judeţene Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expluzaţi şi Deportaţi în Urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, Filiala Carei au protestat luni, 10 ianuarie, în faţa Prefecturii Satu Mare, de la ora 13:00. Aceştia au depus un memoriu prin care contestă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 130, din 17 decembrie 2021, prin care s-a amânat plata indemnizaţiilor urmaşilor românilor expulzaţi în 1940.

După cum s-a anunţat în prealabil, manifestarea a fost una cât se poate de paşnică, menită doar a revendica drepturile românilor refugiaţi sau expluzaţi şi ai urmaşilor lor. Practic, cele o sută de persoane venite la Prefectura Satu Mare au cerut doar drepturile care le sunt conferite prin Legea 154 din 2021.

Ing. Daniela Ciută, organizator al protestului şi preşedinte al Asociaţiei Refugiaţilor şi Expluzaţilor Români, a declarat că se va contesta în instanţă această Ordonanţă de Urgenţă ruşinoasă.

 

Prefectul Altfatter Tamas a spus că dânsul nu se deplasează până la protestatari

De asemenea, ing. Daniela Ciută a precizat că a cerut de la secretariatul Prefecturii numărul de telefon al prefectului Altfatter Tamas pentru a purta discuţii cu dumnealui, rugându-l să coboare, preţ de câteva minute, în mijlocul celor care au stat în frig preţ de cel puţin o oră. Acesta, însă, a refuzat, cerându-le membrilor Asociaţiei să trimită 5 reprezentanţi în biroul său, care pentru a intra în clădirea Prefecturii, trebuie să prezinte un certificat verde.

Desigur că au cosiderat cererea prefectului Altfatter Tamas una de neacceptat, având în vedere faptul că protestatarii au venit din sate precum  Ianculeşti, Horea, Scărişoara, Marna sau Lucăceni, respectiv Carei şi au stat în frig zeci de minute.

Manifestanţii au venit în faţa Prefecturii cu pancarte conţinând mesaje clare pentru clasa politică, dar şi cu vuvuzele, respectiv drapele, pentru a se asigura că vor fi auziţi de reprezentantul Guvernului României în teritoriu. Cei prezenţi la protest au scandat lozinci precum: „Hoţii!”, „Ruţine, ruşine, ruşine să vă fie!”, „Vom lupta, nu ne vom lăsa!”, „Nu discriminaţi românii!”, „Nu vă jucaţi cu românii!” etc.

A fost prezent un singur deputat, şi acela venit din judeţul vecin, şi anume Maramureş

După cum a subliniat ing. Daniela Ciută în discursul său, singurul deputat care a venit la protestul organizat luni, 10 ianuarie, a fost Darius Pop, tot din judeţul vecin, şi anume Maramureş. Nici unul dintre parlamentarii români din judeţul Satu Mare nu a fost prezent la manifestare, deşi anuţul protestului a fost făcut public cu mai multe zile înainte.

De-a lungul protestului de luni, 10 ianuarie, mai mulţi urmaşi ai românilor refugiaţi au vorbit în faţa protestatarilor, pentru a relata celor de faţă ororile la care au fost supuşi părinţii şi bunicii lor. În anul 1940 de tristă amintire nu au fost cruţate de acte de violenţă cruntă nici măcar femeile însărcinate, copiii sau bătrânii.

Articolul complet poate fi citit în ediţia tipărită a cotidianului Informaţia Zilei, din data de 11 ianuarie 2022.

Abonează-te acum Online!
 1. y a spus: 12 ianuarie 2022, ora 17:33

  @Dac Bulibaş, ceea ce se uită (cred că intenţionat) să se menţioneze că faţă de plăţile reparatorii la care au recurs celelalte state şi cum a procedat şi Ungaria, în cazul României orin Legea 154 este vorba de plăţi LUNARE, un fel de ajutor social, pensie sau cum vrei să îi spui. Şi nicăieri nu am auzit ca un urmaş născut după consumarea faptei pentru care se aplică aceste plăţi reparatorii să beneficieze de aceste drepturi chiar şi diminuat la 50% faţă de cuantumul la care este îndreptăţit cel deportat la momentul respectiv. Adică mai pe înţelesul omului simplu şi bunicii mei au primit despăgubiri la momentul respectiv pentru malenkii robot dar asta nu s-a transmis copiilor sau nepoţilor! Pe când despăgubiri pentru urmaşii dacilor care au suportat acum 2000 de ani romanizarea?

 2. Babacu a spus: 12 ianuarie 2022, ora 12:31

  … si l-ai uitat si pe Taricelu!
  Referitor la punctul „hai sa vorbim discutii” Ungaria n-a recunoscut niciodata Rezolutia de la Alba Iulia (asta unu la mina) deci nu poti reclama ceva ce n-ai recunoscut.
  Doi la mina: in 1940 odata cu invadarea Transilvaniei de Nord au fost aruncate in aer orice intelegeri si tratate, relatiile s-au resetat de la zero.
  Trei la mina: pentru invadarea Transilvaniei de Nord in 1940 si ce a facut Ungaria cu romanii din Transilvania dupa invadare, Romania inca asteapta scuze oficiale din partea Ungariei.

 3. Dac Bulibas a spus: 12 ianuarie 2022, ora 11:54

  @Babacule !, pe AURolaci nu i-am uitat. Acestia inca nu au participat la guvernare ca urmare n-am de unde sa stiu cum s-ar comporta daca ar ajunge la guvernare. Cert este ca liderul acestuia pare sa cunoaca foarte bine situatia economiei si traiului romanilor din tara si din cele declarate, doreste imbunatatirea acestora. Pana la proba contrarie n-am ce sa spun despre acestia. Din punct de vedere etnic acestia nu ma reprezinta/avantajeaza , dimpotriva……..( ) . Drept urmare n-am sa-i votez la fel cum nici UDMRaiul oportunist tradator de maghiari !. Dintre partidele romanesti sunt dispus sa-l votez pe acela care imi promite ca va duce la indeplinire introducerea/implementarea in Constitutie a Rezolutiei de la Alba Iulia facuta de voi romanii pt. nationalitatile conlocuitoare si va respecta cu strictete acesta.

 4. Babacu a spus: 11 ianuarie 2022, ora 12:22

  I-ai uitat pe AURolaci!

 5. Dac Bulibas a spus: 11 ianuarie 2022, ora 11:41

  Foarte bine, asta meritati daca ati votat PSD, PNL, PlusUSR, PMP, PRO romania adica pe hotii , tradatorii si criminalii neamului vostru !. Cea mai mare greseala a romanilor Ardeleni a constat in dorinta lor de unificare cu romanica de la 1 decembrie 1918 !. Ati ajuns slugile si iobagii boierilor vostri care va fura si va jecmanesc dupa placul lor !.

 6. je a spus: 11 ianuarie 2022, ora 11:39

  Legile se aplica doar magistratilor. Si doar cele pe care le considera ei necesare. Lor le cresc salariile si pensiile. Cateilor (adica celorlalti), nu. Ca doar dreptatea este pentru lei, nu pentru catei. Si-asa au salarii de toata mizeria, bietii de ei, magistratii astia.

 7. Babacu a spus: 11 ianuarie 2022, ora 09:28

  Vedeti ce clasa politica avem? Niste jeguri! Unde sint acum „alesii” satmarenilor din Parlament? De ce nu ies in fata sa explice?

 8. Satmarean a spus: 11 ianuarie 2022, ora 09:01

  Nici cealalta categorie a detinutilor politici nu au fost despagubiti in integritate,la unii sau dat la altii nu.Niste mizerabili de guvernanti care lor stiu imediat sa-si ridice sumele si sa le primeasca imediat.RUSINE EXCROCILOR

 9. Discriminare etnică îndreptată împotriva românilor! Guvernanţii sunt de o josnicie incalificabilă! - » Glasul Românilor de Pretutindeni a spus: 10 ianuarie 2022, ora 19:37

  […] “Aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei Judeţene Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expluzaţi şi Deportaţi în Urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, Filiala Carei au protestat luni, 10 ianuarie, în faţa Prefecturii Satu Mare, de la ora 13:00. Aceştia au depus un memoriu prin care contestă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 130, din 17 decembrie 2021, prin care s-a amânat plata indemnizaţiilor urmaşilor românilor expulzaţi în 1940.“, a scris Informaţia Zilei […]

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517