La Editura Proema a aparut o carte despre evenimentele din decembrie 1989

Scris de Grigore Ciascai, 11 octombrie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Volumul apartine lui Aurel I. Rogojan, general (R), fostul sef de cabinet al lui Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii Romane

Zilele trecute, a aparut, la Editura Proema din Baia Mare, o carte-eveniment, poate prima care se constituie intr-o pledoarie pentru adevar, pentru cunoasterea a ceea ce s-a intamplat de fapt in decembrie 1989. Volumul „1989, dintr-o iarna in alta… Romania in resorturile secrete ale istoriei” este scris de Aurel I. Rogojan, general (R), fostul sef de cabinet al lui Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii Romane.

Prefata cartii este semnata de prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” Baia Mare. Cartea a fost prezentata la inceputul acestei luni la Caciulata, acolo unde a avut loc aniversarea a 35 de ani de la absolvirea Scolii Militare de Ofiteri Activi ai Ministerului de Interne. Printre absolventii de atunci se afla si autorul volumului. La eveniment a participat si Iulian Vlad, fost comandant al scolii. Despre importanta volumului, generalul colonel (R) Iulian Vlad a spus: „Despre evenimentele anului 1989 si altele pregatitoare s-au scris relativ multe si, din varii morive, nu intotdeauna cu real interes si buna credinta de a servi punerii faptelor in lumina adevarului. Lucrarea de fata este de o cu totul alta factura. Este o pledoarie pentru adevar. Iar adevarul adus la lumina este rezultatul interpretarii faptelor si redarii evenimentelor traite cu forta pe care o confera analiza obiectiva a informatiilor”.

In prefata cartii, Tedi Ardelean noteaza< „Se vor supara unii, se vor supara altii, cartea aceasta va genera multe polemici, multi o vor citi si reciti, si mai multi o vor comenta, pentru ca este o carte vie, cu personaje inca traitoare… Considerati, asadar, stimati cititori, gandurile din randurile de fata ca o invitatie spre o lectura pe care o veti simti de la primele pagini ca fiind incitanta si fascinanta. Si de folos pentru aflarea adevarului”.

Maramuresenii se regasesc in paginile volumului

Iulian Vlad mentiona: „Dar marele merit al acestei carti este acela de a rememora – prin imagini-document comentate – unele momente tragice ale evenimentelor din decembrie 1989 si a aduce, astfel, un omagiu fostilor camarazi din Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista. Nu sunt omise nici atrocitatile savarsite de extremistii unguri, soldate cu 6 asasinate si 34 de sedii distruse ori incendiate. Intr-o anexa a cartii se gaseste marturia cutremuratoare a ofiterului Mircea Buie, pe care extremistii unguri din Covasna l-au spanzurat, dar a avut sansa de a se rupe creanga de care a fost agatat si a fi salvat de un ungur, buni cetateni romani si oameni de omenie”.

Mircea Buie este baimarean, locotenent colonel (R), si a iesit cu putin timp in urma la pensie. Un alt episod neelucidat nici dupa 20 de ani, care este prezentat in carte, este cel al masacrului de la Otopeni din data de 23 decembrie. Acolo au murit 50 de soldati de la o unitate militara din Campina si 12 au fost raniti. In acea crima cu premedidare savarsita de Armata Romana, si-a pierdut viata si Daniel Horia, un tanar din Baia Sprie, incorporat in luna octombrie. Nu lipsesc referiri si fotografii despre alte zone fierbinti din zilele acelea< masacrul de la Sibiu, asasinatele si ororile din Covasna, dar si alte fapte petrecute la Caransebes, Cisnadie, Timisoara. Pentru prima oara se spune lucrurilor pe nume. Si nu de catre oricine, ci de un om care a lucrat activ peste 25 de ani in sistemul de informatii.

Aurel I. Rogojan: „De ce simt nevoia sa spun aceste lucruri? Fiindca facem parte din generatiile care au sansa sa poata intelege mai bine prezentul, prin prisma experientei trecutului, iar asta inseamna ca viitorul mai depinde, inca, si de noi. Altfel, vom lasa urmasilor o lume si mai nesigura. Este momentul sa ajutam istoria sa se elibereze de cenzura invingatorilor momentani, care nu sunt niciodata cei definitivi”.