Image 1
Image 2

Zonă infectată şi zonă de risc în judeţ din cauza pestei porcine africane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Având în vedere situaţia epizootologică din ultima perioadă, cu privire la existenţa unui focar de pestă porcină africană la un mistreţ provenit din fondul de vânătoare din pădurea Noroieni, s-a întrunit Unitatea Locală de Decizie, din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru analiza şi aprobarea planului de măsuri  pentru controlul bolii,  pestă porcină africană la mistreţi.

Au fost stabilite temporar două zone în jurul locului unde a fost depistat mistreţul mort< o zonă infectată şi o zonă de risc maxim,  care  include şi zona infectată. În aceste zone vor fi respectate cu stricteţe Hotărârea de Guvern care stabileşte Programul Naţional de Control  şi Planul de Contingenţă pentru pesta porcină africană, precum şi Regulamentele, Directivele şi Deciziile Uniunii Europene privind pesta porcină africană la mistreţi.

În continuare se menţine interdicţia ca toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile Botiz, Turulung, Halmeu, să rămână închise.

În localităţile cuprinse în zona de protecţie, având o rază de 10 km, este interzisă scoaterea animalelor din exploataţiile non profesionale, precum şi orice fel de mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.

Suinele domestice din exploataţiile non profesionale trebuie ţinute obligatoriu numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoşi din exploataţie în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii. Este interzisă categoric folosirea materiei vegetale – iarbă, fân – provenită din fondurile de vânătoare sau şanţurile de scurgere, din zona forestieră, pentru hrana animalelor sau pentru aşternuturile zilnice ale acestora.        

Atenţionăm, şi pe această cale, toţi crescătorii de suine, atât cei din exploataţiile profesionale, cât şi cei din exploataţiile non profesionale, că orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porcine, va fi anunţată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum şi DSVSA Satu Mare. 

Atenţionăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceştia au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitatea de  domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu şi post mortem a carcasei, precum şi pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

Pentru orice fel de sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare, puteţi apela CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261.715956.

2 comentarii

  1. Schimbati pe acest rahat de Domuta de la conducerea DSVSA si veti vedea ca veti scapa de orice pesta Se vede de la o posta ca face jocul marilor procesatori de carne ,iar pesta a aparut in judet imediat dupa instalarea lui ca director si de atunci n-a mai trecut Cine sustine pe acest mizerabil????

Lasă un răspuns

Connect with