Image 1
Image 2

Zona de supraveghere în Satu Mare după focarul de gripă aviară din Csengerujfalu – Ungaria

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 14-23 ianuarie, DSVSA Satu Mare a monitorizat în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice, care reprezintă rezervorul natural de virus al Gripei Aviare.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va demara în perioada următoare procedura de achiziție proprie de servicii sanitare veterinare pentru un număr de 60 de Circumscripții Sanitare Veterinare din județul Satu Mare, pe o perioadă de 4 ani. Documentația de participare va fi publicată pe sit-ul DSVSA Satu Mare, la secțiunea Comunicare/ Anunțuri.

DSVSA Satu Mare monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice, care reprezintă rezervorul natural de virus al Gripei Aviare, și colaborează permanent cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT), cu reprezentanții crescătorilor de păsări, și cei ai asociațiilor ornitologice,  realizând verificări permanente la nivelul tuturor tipurilor de unități – exploatații păsări profesionale și neprofesionale,  unități de industrie alimentară din sectorul avicol, dar și acțiuni în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne județene, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic. Toate acestea se datorează creșterii  riscului epizootic cu privire la gripa aviară înalt patogenă, care evoluează în statul vecin Ungaria și unde până în prezent au fost confirmate încă 6 focare secundare de boală, asociat cu depistarea la finele anului 2021, a unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, a cărui zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020, cuprinde un număr de  localități din județul Bihor, aflat în granița cu județul Satu Mare.  D.S.V.S.A. Satu Mare a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel  internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform Deciziei U.E. 53/2022, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în : Belgia, Bulgaria, Germania, Franța, Danemarca, Cehia, Portugalia, Polonia, Țările de Jos, Italia, Ungaria, Suedia.

Zonă de supraveghere

DSVSA Satu Mare atenționează crescătorii de păsări din județ, că Ungaria a notificat în data de 18.01.2022 confirmarea a încă unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița României, lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Focarul a fost confirmat la o ferma comerciala de rate cu un efectiv de 37.462 capete.
Conform coordonatelor, în zona de supraveghere – 10 km, intră și localități de pe raza județului Satu Mare, respectiv:  Oar, Traian, Boghiș, Dacia, Doba şi Păulian.

În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

În urma acestor controale s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale din care -o amendă în valoare de 3.500 lei, într-o exploatație profesională avicolă, din Carei, pentru nerespectarea Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, aprobată anual prin  Hotărâre de Guvern și 2 avertismente, în cazurile unor crescători particulari de suine din localitățile Acâș și Petea, pentru deținerea de suine neidentificate prin crotaliere, în exploatațiile non profesionale.

La această dată, mai evoluează 2 focare Pestă Porcină Africană, în localitățile Petea, Beltiug. În acest an au fost stinse 32 de focare, de Pestă Porcină Africană.

Conform Regulamentului U.E. 65/2022, în această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în Germania, Estonia, România, Grecia, Slovacia, Ungaria, Lituania .

Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a verifica comerțul și transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariția de cazuri de Pestă Porcină Africană și Gripă Aviară în județul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistați până la această oră purcei neidentificați, neînregistrați, pui, galinacee sau palmipede, fără  documente sanitare veterinare însoțitoare.

Toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, sunt atenţionaţi să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp toți cetățenii județului sunt rugaţi, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și/sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii/purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

Pentru orice sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, apelați: 0800.826.787  sau   0261.715.956, 0760789016.

2 comentarii

  1. Ferma de păsări din Beltiug jud Satu mare , a vândut pui albi de carne Ross și pui pentru oua infectați cu un virus. Puii până la 2 săptămâni nu sunt vaccinati! Se manifesta cu lăbuțe răsucite , instabilitate pe labute , le dispare pofta de mâncare și mor !

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSSATUL HRIP

O săptămână obişnuită începe cu înjurături şi scandal lângă şcoală

Luni, 16 octombrie, într-o zi obişnuită în satul Hrip, poliţiştii de la Secţia Poliţie Rurală Valea Vinului au fost alertaţi în jurul orei 14.30 cu privire la un incident la o unitate de învăţământ locală.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now