00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Ziua redeşteptării conştiinţei istorice

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După 11 septembrie 2001, când au fost lovite turnurile gemene din SUA, mistuirea în flăcări a celebrei catedrale Notre Dame a reuşit să capteze atenţia întregii planete. Lumea întreagă se întoarce pentru o clipă spre trecut, spre primele şi marile simboluri ale civilizaţiei occidentale. Nu a ars o monumentală catedrală, veche de opt sute de ani, ci o parte din istoria Europei.

Ziarele, televiziunile din lumea întreagă se întrec în titluri atotcuprinzătoare, pe cât de scurte pe atât de condensate, de pline de tragism. Este suficient să scrii „Notre Dame” cu imaginea unei catedrale în flăcări.

Orice tragedie se constituie într-un moment de auto-reflecţie. Şocaţi, francezii încă din prima clipă s-au gândit la reconstruirea faimoasei catedrale. Probabil germanii s-au gândit la câte biserici au fost distruse în cele două războaie mondiale. Americanii s-au dus cu gândul la 11 septembrie.

Românii, prin reprezentanţii lor, preşedinte, prim ministru, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, au transmis mesaje de solidaritate Franţei în stare de şoc.

Dar cu acest prilej să ne reamintim modul în care tratăm propriul nostru patrimoniu cultural şi istoric. Este un subiect dureros. Preşedintele Iohannis, deşi restaurarea Sibiului i-a adus nu numai faimă, dar l-a şi propulsat în funcţia de şef al statului, nu s-a făcut remarcat prin nicio iniţiativă de susţinere, fie şi morală, a pieselor de patrimoniu. Mai degrabă s-a remarcat prin excursiile în munţi decât prin vizitele la vestigiile istorice.

Guvernul a ratat şansa de a demara un proiect de reabilitare a monumentelor şi caselor memoriale în anul Centenarului. Guvernanţii români nu învaţă nimic de la ţările pentru care turismul cultural are şi o valenţă economică. Catedrala Notre Dame, cu peste 13 milioane de vizitatori anual, era şi o sursă de venituri pentru industria turismului.

Indolenţa nu se manifestă doar la vârful politicii. Autorităţile locale sunt la fel de insensibile la valorile trecutului. Nu există partid, candidat la funcţiile publice, primari, preşedinţi de consilii judeţene, care să nu puncteze în program că va sprijini „dezvoltarea turismului” în localitatea lui, în judeţ. Rezultatele întârzie să apară. De parcă un incendiu uriaş le-ar fi mistuit minţile.

În mintea fiecărui reprezentant de vârf la nivel naţional şi local există o catedrală Notre Dame sau nu există nimic. Dacă la alegeri voturile s-ar obţine în funcţie de cât a făcut fiecare pentru istoria locului, pentru vestigiile culturale, n-ar fi realeşi decât o mână, sub 10% dintre primari şi preşedinţi de consilii judeţene.

La nivel naţional coaliţia PSD-ALDE nu ar trece pragul electoral, iar preşedintele Iohannis ar fi trimis în Sibiu, să-şi vadă de excursiile în munţi, să schieze iarna şi să se plimbe cu bicicleta vara.

Franţa este mai mult decât în doliu. Curg mesajele de solidaritate. Preşedintele Macron a promis încă din prima clipă că „destinul” Franţei va fi reconstruit. Au început donaţiile încă de când catedrala era cuprinsă de flăcări.

Păstrând proporţiile, este momentul să ne reamintim că în urmă cu câteva luni a ars Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Vă amintiţi cumva ca autorităţile centrale să-şi fi exprimat vreo opinie? Ziua în care a ars catedrala Notre Dame poate deveni momentul zero al redeşteptării conştiinţei istorice a civilizaţiei occidentale.

Abonează-te acum Online!