Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita in scolile si gradinitele din judet

Scris de Ioana Vladimirescu, 01 decembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita in toate institutiile de invatamant din judetul Satu Mare, atat la scoli, cat si la gradinite.
Daca prescolarii au colorat steagul Romaniei in vreme ce educatoarele le-au povestit, pe intelesul lor, care este semnificatia zilei de 1 Decembrie, colegii lor mai mari, elevii, au participat la diverse simpozioane, spectacole, serbari inchinate zilei tuturor romanilor.

“Sarbatorile romanilor, prilej de bucurie” la Odoreu

Pornind de la spusele marelui Lucian Blaga, si anume ca “Vesnicia s-a nascut la sat”, in cadrul festiv, la Caminul cultural din Odoreu a avut loc un minunat spectacol intitulat sugestiv “Sarbatorile romanilor, prilej de bucurie”, eveniment organizat de Scoala cu clasele I-VIII Odoreu in parteneriat cu Palatul Copiilor Satu Mare. Activitatea artistica a fost initiata si coordonata de invatatoarea Anca Craciun de la Scoala din Odoreu si profesorul Nicu Miclaus de la Palatul Copiilor Satu Mare. Din echipa de proiect au mai facut parte cadrele didactice Ion Cretu, Rodica Sabou si Adrian Chereji din Odoreu. In deschiderea spectacolului, organizatorii le-au vorbit celor prezenti despre satul romanesc, care poarta traditia cantecului si dansului popular, a portului in timp< “Cat timp cunoastem traditii si obiceiuri si le transmitem din generatie in generatie ramanem vesnic romani. Cantecul popular ne face frati uniti pe glia scaldata de sangele strabunilor”. Pe scena Caminului cultural din Odoreu au evoluat elevii claselor a II-a B, a III-a A, B si a IV-a B, alaturi de Ansamblul folcloric “Codrisorul” de la Palatul Copiilor Satu Mare. Montajul cuprinzand cantece din folclorul romanesc, dansuri populare si poezii referitoare la Ziua Romaniei a fost apreciat de publicul prezent, care a aplaudat elevii la scena deschisa.

La Gradinita Voinicelul s-a spus o “Poveste despre Unire”

In tot acest timp, Gradinita cu Program Prelungit Voinicelul a imbracat la randul sau straie de sarbatoare, prescolarii fiind transpusi intr-o “Poveste despre Unire”. Actiunea a avut loc in parteneriat cu elevii clasei a III-a de la Scoala cu clasele I-VIII “Avram Iancu”. Cei mici si cei mari au sustinut un program artistic bogat, constand in cantece si poezii, dedicat marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918. Spectacolul face parte din Proiectul de parteneriat incheiat intre cele doua institutii de invatamant, “Sa citim pentru mileniul III”, fiind derulat in grupa mare condusa de educatoarele Cosmina Pop si Loredana Salajean, cu ajutorul profesorului Alexandru Ivanovici, care a asigurat acompaniamentul.

Concurs de desene la Racsa

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita si la Scola cu clasele I-VIII Racsa. Aici, elevii clasei a IV-a B, condusi de invatatoarea Cozma Valerica  au sustinut un program artistic bogat in cantece si versuri, fiind aplaudati la scena deschisa de invitatii lor la acest eveniment. Sub indrumarea profesoarei Silvia Ghiriti, elevii claselor din ciclul gimnazial de la scoala din Racsa au organizat un simpozion prin care au expus lucrari avand ca tema semnificatia Unirii si un concurs de desene pe tema “Unirea”, concurs la care cele mai frumoase desene au fost premiate.

Spectacol la SAM Lazuri

La Scoala de Arte si Meserii Lazuri, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita prin referate, cantece si versuri. In deschiderea spectacolului. elevii, profesorii, parintii si cei prezenti au intonat imnul intr-un glas, momentul fiind urmat de o multime de puncte ale serbarii. Elevi din clasele a V-a, a VI-a si a VII-a au dat citire unor scurte referate pe aceasta tema, atat in limba romana, cat si in limba maghiara, vorbindu-le celor prezenti despre semnificatia zilei de 1 Decembrie si despre importanta ei in istoria romanilor. A urmat apoi programul artistic, multe cantece si versuri, intreaga activitate fiind coordonata de profesorii Agneta Pente, Szilagyi Orsolya si Kegyes Noemi.

Cantece patriotice la Hrip

Structura Hrip din cadrul Scolii cu clasele I-VIII Paulesti a imbracat haine patriotice de Ziua Nationala a Romaniei. Sub indrumarea profesorarelor Camelia Tat si Cristina Pop, elevii claselor I-VIII din Hrip au sustinut de 1 Decembrie un minunat spectacol artistic cuprinzand cantece si versuri patriotice. Cele doua cadre didactice le-au vorbit totodata elevilor si tuturor celor prezenti despre semnificatia Zilei Nationale a Romaniei.

Profesorii de la Liceul Unio le-au vorbit elevilor despre semnificatia Unirii

In sala multimedia a Grupului Scolar Industrial Constructii de Masini “Unio” Satu Mare, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita printr-un simpozion. Dupa cuvantul de deschidere rostit de profesor ing. Aurelia Pop, directorul Liceului Unio, profesor Caroc C. Koka a vorbit despre “Razboiul pentru Reintregirea Nationala a Romaniei. Semnificatia istorica a zilei de 1 Decembrie 1918″. Profesoara Ramona Rus a expus lucrarea sa pe tema “Rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918″, iar profesorul Bogdan Lenghel le-a vorbit elevilor prezenti la simpozion despre “Iuliu Maniu, artizanul Unirii Transilvaniei cu Romania”. Simpozionul dedicat Zilei Nationale a Romaniei a fost `ncheiat de profesor Razvan Silaghi cu expunerea sa avand ca titlu “Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 in filme, imagini si inregistrari sonore”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.