Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Ziua Naţională a României, marcată cu fast la Satu Mare

Scris de Matei Larisa, 01 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ziua Naţională a României a fost marcată vineri, 1 Decembrie, la Satu Mare prin prezenţa a mii de sătmăreni, dornici să participe la seria de manifestări organizată pentru a celebra importanţa unei zile atât de deosebite. Aceştia au dat o altă culoare centrului oraşului, arborând cu mândrie şi onoare tricolorul.

Manifestările programate pentru Ziua Naţională a României a debutat la ora 11 a dimineţii prin depunerea de jerbe la bustul lui Mihai Viteazul, urmând mai apoi depuneri şi la busturile lui Avram Iancu, I.C Bratianu şi Iuliu Maniu. De la ora 12:30 a început ceremonialul militar şi religios care a fost urmat de depunerea de coroane, acestea având loc la statuia lui Vasile Lucaciu. Ceremonia a iniţiat-o un sobor de preoţi care s-au rugat, după care preotul militar, Cristian Silaghi a împărtăşit tuturor celor prezenţi semnificaţia acestei zile.

Un moment emoţionant a fost marcat şi de un elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Bogdan Botiş, care a recitat poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, într-un stil aparte, reuşind să stârnească emoţie în rândul celor prezenţi care la final l-au felicitat cu tropote de aplauze.

După depunerea coroanelor de către cele 3 instituţii oficiale şi anume Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean, sătmărenii s-au aliniat în faţa Hotelului Dacia pentru a asista la parada militară. De la cei mai mici, la cei mai mari, cu toţii au purtat steaguri tricolore, aplaudând cu patos momentul.

De îndată ce parada s-a încheiat, sătmărenii au mai rămas în faţa statuii lui Vasile Lucaciu unde Asociaţia Socio-Culturală a Ţării Oaşului a depus o coroană, toţi reprezentanţii purtând cu mândrie porturile populare tradiţionale. De asemenea, aceştia au intonat cântece patriotice şi colinde, reuşind să formeze şi o horă alături de ceilalţi participanţi.

Programul manifestărilor a continuat mai apoi la Casa de Cultura a Sindicatelor unde sătmărenii s-au bucurat de un program artistic cu interpreţi locali şi nu numai, de muzică folk şi muzică populară. Sala a devenit rapid neîncăpătoare de oameni care au asistat cu mare drag la un program cultural deosebit.

În Centrul Nou din municipiul Satu Mare s-au oferit 700 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Acestea au trecut în 20 de minute.

Festivităţile s-au încheiat cu o paradă cu torţe la care au participat militari, jandarmi şi pompieri.

 

 

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 4 decembrie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
  1. artist a spus: 03 decembrie 2017, ora 10:58

    Un spectacol ca şi la Cântarea României ! Nu există oameni care să se priceapă la un spectacol de cultură de secolul 21?

  2. handbalist a spus: 03 decembrie 2017, ora 08:27

    Au participat,primarul si presedintele consiliului judetean Satu Mare{sau numai la receptia oficiala,unde e de baut si de mancat}? La multi ani Romania!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.