19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Ziua Naţională a României, marcată cu fast la Satu Mare

Scris de Matei Larisa, 01 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ziua Naţională a României a fost marcată vineri, 1 Decembrie, la Satu Mare prin prezenţa a mii de sătmăreni, dornici să participe la seria de manifestări organizată pentru a celebra importanţa unei zile atât de deosebite. Aceştia au dat o altă culoare centrului oraşului, arborând cu mândrie şi onoare tricolorul.

Manifestările programate pentru Ziua Naţională a României a debutat la ora 11 a dimineţii prin depunerea de jerbe la bustul lui Mihai Viteazul, urmând mai apoi depuneri şi la busturile lui Avram Iancu, I.C Bratianu şi Iuliu Maniu. De la ora 12:30 a început ceremonialul militar şi religios care a fost urmat de depunerea de coroane, acestea având loc la statuia lui Vasile Lucaciu. Ceremonia a iniţiat-o un sobor de preoţi care s-au rugat, după care preotul militar, Cristian Silaghi a împărtăşit tuturor celor prezenţi semnificaţia acestei zile.

Un moment emoţionant a fost marcat şi de un elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Bogdan Botiş, care a recitat poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, într-un stil aparte, reuşind să stârnească emoţie în rândul celor prezenţi care la final l-au felicitat cu tropote de aplauze.

După depunerea coroanelor de către cele 3 instituţii oficiale şi anume Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean, sătmărenii s-au aliniat în faţa Hotelului Dacia pentru a asista la parada militară. De la cei mai mici, la cei mai mari, cu toţii au purtat steaguri tricolore, aplaudând cu patos momentul.

De îndată ce parada s-a încheiat, sătmărenii au mai rămas în faţa statuii lui Vasile Lucaciu unde Asociaţia Socio-Culturală a Ţării Oaşului a depus o coroană, toţi reprezentanţii purtând cu mândrie porturile populare tradiţionale. De asemenea, aceştia au intonat cântece patriotice şi colinde, reuşind să formeze şi o horă alături de ceilalţi participanţi.

Programul manifestărilor a continuat mai apoi la Casa de Cultura a Sindicatelor unde sătmărenii s-au bucurat de un program artistic cu interpreţi locali şi nu numai, de muzică folk şi muzică populară. Sala a devenit rapid neîncăpătoare de oameni care au asistat cu mare drag la un program cultural deosebit.

În Centrul Nou din municipiul Satu Mare s-au oferit 700 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Acestea au trecut în 20 de minute.

Festivităţile s-au încheiat cu o paradă cu torţe la care au participat militari, jandarmi şi pompieri.

 

 

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 4 decembrie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
  1. artist a spus: 03 decembrie 2017, ora 10:58

    Un spectacol ca şi la Cântarea României ! Nu există oameni care să se priceapă la un spectacol de cultură de secolul 21?

  2. handbalist a spus: 03 decembrie 2017, ora 08:27

    Au participat,primarul si presedintele consiliului judetean Satu Mare{sau numai la receptia oficiala,unde e de baut si de mancat}? La multi ani Romania!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.