Image 1
Image 2

Ziua Morților și Sărbătoarea

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tuturor Sfinților
 Ziua Morților, sau Pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi, conform calendarului de rit bizantin are loc pe 1 noiembrie, iar în calendarul de rit latin, pe 2 noiembrie.

Conform calendarului romano-catolic 1 noiembrie este sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Această venerație îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri sărbătorea cu un fast deosebit pe toţi martirii creştinătăţii, ştiuţi şi neştiuţi. Pe atunci sărbătoarea a avut loc în prima duminică după solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, considerând că tăria, curajul şi statornicia martirilor sunt prin excelenţă opera Duhului Sfânt, promis şi dăruit Bisericii Sale de către Cristos Mântuitorul. Biserica din Roma a adoptat această sărbătoare în secolul al VI-lea.

După o sută de ani, Papa Bonifaciu al IV-lea a fixat data sărbătoririi tuturor martirilor la 13 mai, zi în care Panteonul roman, transformat în biserică creştină, a fost sfinţit şi dedicat Născătoarei de Dumnezeu şi tuturor martirilor, primind numele de “Sancta Maria ad martyres” – “Sfânta Maria între martiri”. În timpul slujbei solemne din ziua de 13 mai, la un anumit moment, peste mulţimea de credincioşi se revărsă o ploaie de petale de trandafiri roşii-stacojii, coborând lin de la înălţimea cupolei maiestuoase.

Ulterior, sărbătoarea şi-a lărgit conţinutul, devenind sărbătoarea “Tuturor Sfinţilor” știuți și neștiuți din cer, şi a fost extinsă la toate bisericile din Apus. În anul 835, Papa Grigore al IV-lea a transferat sărbătoarea pe 1 noiembrie, dată la care se celebrează şi astăzi.

Strâns legată de această sărbătoare este Comemorarea Morților, eveniment care, în calendarul bizantin figurează la data de 1 noiembrie, iar în cel latin la 2 noiembrie. În zilele respective, în cadrul slujbelor, sufletele celor răposați sunt pomenite la toate bisericile.

De Ziua Morților, creștinii trecuți la Domnul sunt comemorați în toate slujbele oficiate, atât la biserici, cât și la capelele cimitirelor, iar preoții cultelor orientale ies și la mormintele celor răposați, ca împreună cu aparținătorii acestora să ridice paos pentru mântuirea sufletelor acestora. Slujbe de pomenire se celebrează și în cimitirele romano-catolice.

La Satu Mare, cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi oficiată la capela cimitirului de lângă piciorul Podului Decebal, luni, 2 noiembrie, de la ora 16, predica fiind rostită de părintele Simon Attila, parohul auxiliar al Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare.

Având în vedere situația epidemiologică actuală, participarea la Sfintele Liturghii este condiționată de respectarea strictă a tuturor măsurilor de prevenire a propagării bolii.

De asemenea, cei care ies la mormintele celor dragi să aprindă câte o lumânare, sunt rugați și ei să respecte toate măsurile impuse de autorități.

Conform ritualurilor romano-catolice, credincioșii care parcurg pașii impuși, pot dobândi indulgență plenară la această sărbătoare.

În acest scop, de ziua sărbătorii sau într-o zi cât mai apropiată de acest moment ei trebuie să participe la o Sfântă Liturghie, să se spovedească și să se împărtășească, iar apoi să rostească rugăciunile impuse: Crezul, Tatăl Nostru și Născătoarea, merge la un cimitir și se roagă pentru sufletele celor răposați, închinând toate acestea pentru mântuirea unei persoane dragi trecută la Domnul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with