Image 1
Image 2

SĂRBĂTOARE RELIGIOASĂ

Ziua Morților își are originile în anul 835

Semnificația Zilei morților se regăsește în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice. Cu timpul, această sărbătoare a fost preluată și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ziua de 1 Noiembrie, în calendarul Bisericii Romano-Catolice, este consacrată tuturor sfinților, iar cea de 2 Noiembrie este dedicată morților. Fiind o sărbătoare cu înainteprăznuire, începe din după-amiaza zilei de 1 Noiembrie.

Sărbătoarea își are originile în anul 835 când papa Gregor IV a decretat ziua de 1 noiembrie ca sărbătoare religioasă închinată sufletelor martirilor credinței, în încercarea de a eradica complet serbările păgâne și a-i creștina pe bretoni, irlandezi, englezi și alte popoare de origine celtă. Tradiția „laică“ a fost însă mai puternică, și în cele din urmă, sărbătoarea a îmbinat atît elemente din vechile ritualuri, cît și elemente creștine. Două secole mai tîrziu, în anul 1006, papa Johannes XVIII a decretat ziua de 2 noiembrie drept Ziua morților.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

Ulterior, Biserica Romano-Catolică a introdus în calendarul liturgic, chiar după Ziua tuturor Sfinților, Ziua tuturor morților.

De aici își are rădăcinile obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a ne ruga pentru sufletele morților. În Biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie. Pe 2 Noiembrie, preoții catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru propriii răposați, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale și una pentru sufletele credincioșilor care au aparținut de parohia respectivă.

Chiar dacă în Bisericile protestante, Ziua morților nu există, și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat și de Biserica Greco-Catolică.
În timp și ortodocșii, care au cel mai puternic și permanent cult al morților – au preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor adormiți. Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților. Pomenirea din această sâmbătă este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă. Pomenirile se fac sâmbăta, pentru că aceasta este ziua în care Mîntuitorul a stat în mormînt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că este o zi ce premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

MURFATLAR

Parohia ortodoxă desfăşoară cursuri de pictură în aer liber

Pădurea Fântâniţa din apropierea localităţii Murfatlar este cea care găzduieşte, în această perioadă, cursurile de pictură organizate de către preoteasa Loredana Lupaşcu. S-au înscris 34 de participanţi care s-au grupat în funcţie de vârstă, pe trei categorii: 6-9 ani, 10-13 ani şi 14 – 16 ani.