Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată cu defilare la Satu Mare

Scris de Eva Laczko, 15 martie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Defilare Ziua Maghiarilor

În umbra războiului, dar cu sufletele pline de pace, sătmărenii, maghiarii şi nu numai, au aşteptat evenimentele dedicate zilei de 15 Martie. Manifestări dedicate împlinirii a 175 de ani de la izbucnirea revoluţiei din 1848, Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au avut loc şi în acest an în municipiul, precum şi în tot judeţul Satu Mare.

Astfel, Organizaţia Judeţeană Satu Mare a UDMR, Fundaţia Sfântul Ştefan şi Asociaţia Tinerilor Maghiari au realizat şi de această dată, un amplu eveniment care a început, miercuri, 15 martie, la ora 16.30, în centrul oraşului, la Ceasul Electric.

 

Mai multe în ediţia tipărită şi în formatul pdf, pentru abonaţi. 

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 16 martie 2023, ora 09:48

    Mesajul unei bancote de 10 Forinti din 1848 !.

    În mâna mea e o bancnotă veche, zdrenţuită. O moştenire de familie, o relicvă păzită cu frică, deşi este doar un zece forinţi. Dar ce bancnota !….
    De asemenea, merită citit. „Această bancnotă este acceptată în toate vistieriile publice şi de stat maghiare ca zece forinţi de argint, trei douăzeci la un forint, iar valoarea sa nominală integrală este garantată de trezoreria publică. B u d a – P e s t, 1 septembrie 1848.” Semnat: „Ministrul Finanţelor Lajos Kossuth”. Textul se află în mijlocul bancnotei, sub inscripţia circulară Zece Forinţi. Dar merită privit şi cadrul ornamentat: este inclusă stema statului maghiar, numărul 10 apare în trei locuri pe ea şi are şi două ferestre scrise de mână în rândul de jos (cu numere). Cu toate acestea, conţinutul casetelor laterale este mai important pentru mine decât numărul de serie: se spune în patru limbi diferite pe aceasta hârtie maronie: Zehn Gulden, Deszat forint (în stânga) şi Deszat zlaty, Zece florini (pe dreapta). La momente ca acestea, mă bucur că am învăţat şi nişte rusă (pentru că a trebuit înainte de 1989): fără ea, nu aş putea descifra că aceasta din urmă, scrisă cu litere chirilice, este o inscripţie românească. Pentru că în această nouă limbă latină, ei au trecut de la alfabetul chirilic la alfabetul latin abia din 1862.
    Pe dosul banilor se citeşte unul sub celălalt acelaşi avertisment, cu aceeaşi mărime de caractere: „Falsificatorii şi imitatorii acestor bilete sunt pedepsiţi cu închisoare de până la cincisprezece ani”. Vorbeşte cu cinci naţiuni: maghiară, germană, două limbi slave de vest şi română. Nu pot citi decât începutul şi sfârşitul lui: „Falsificatorul (…) cu arest de cincisprezece ani se va pedepsi”.
    Şi acum, când inscripţiile şi simbolurile maghiare sunt persecutate zilnic cu ajutorul de stat, iar exerciţii militare sunt organizate în Tinutul Secuiesc cu ocazia cea mai mare sărbătoare a noastră naţională, această hârtie ruptă, veche de 175 de ani, transmite mesajul revoluţionar că statul trebuie să-şi respecte cetăţenii tuturor. naţionalităţior conlocuitoare. Mulţumesc pentru exemplul bun anilor ’48 – poate îl vor urma aici într-o zi…

  2. godina a spus: 16 martie 2023, ora 08:13

    La multi ani!!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517