Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 02.30 Sport - meci de fotbal. 04.00 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 04.45 Cultură – serata de poezii. 05.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Szekely Tibor . Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul psihologic. 10.00 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Laurenţiu Costin,Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul Mare: abnegaţie sau bucuria sufletului?. 11.00 Dacia 1300 –o maşină care se încăpăţânează să reziste pe drumurile pline de gropi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 14.30 Teleshopping 14.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 16.50 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone folclorice – Adrian Tripon. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Ziua Internaţională de comemorare a Holocaustului a fost marcată la Satu Mare

Scris de Vasile Andreica, 28 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Rugăciunea de pomenire

Rugăciunea de pomenire

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 27 ianuarie mica şi sufletista comunitate de evrei din Satu Mare s-a adunat în jurul monumentului ridicat în memoria miilor de oameni de acelaşi neam şi credinţă care au pierit, în vara şi toamna anului 1944, în lagărele naziste de exterminare.

Ceremonia de comemorare şi rugăciunea de pomenire au avut loc sâmbătă dimineaţa, într-un cadru mai restrâns ca în alţi ani, dar şi mai sobru. La final cei prezenţi au făcut gestul obişnuit de comuniune: au aşezat câte o pietricică pe monumentul memorial.

Din Satu Mare au plecat şase trenuri încărcate cu câte 3.300 de persoane spre Auschwitz în zilele de 19, 22, 26, 29, 30 mai, respectiv 1 iunie, cu un număr total de 18.863 de deportaţi. Cele şase trenuri au plecat pe drumul fîră de intoarcere ce s-a oprit în lagărele morţii de la Birkenau şi Auschwitz. Totalul morţilor în rândul comunităţii evreieşti sătmărene, cândva înfloritoare, s-a ridicat la aproape 14.500, conform estimărilor de după război.

Lagărul de la Auschwitz a fost eliberat în 27 ianuarie 1945 de trupe sovietice, iar descoperirea uzinelor morţii a şocat o lume întreagă. Imaiginile şi documentele de acolo au fost piesa de rezistenţă a dosarului acuzării în procesele de la Nurnberg. Prin hotărârea ONU, 27 ianuarie a devenit Ziua Internaţională de comemorare a Holocaustului.

Mai multe persoane s-au adunat, sâmbătă, la fostul lagăr de la Auschwitz pentru ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, iar liderii politici au avertizat că evenimentele din acea perioadă trebuie păstrate ca un avertisment. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a adus un omagiu victimelor holocaustului, în cadrul unei ceremonii, ţinute la Varşovia, în memoria evreilor care au fost ucişi de forţele germane.

Declaraţia acestuia a fost făcută pe fondul îngrijorării cu privire la creşterea popularităţii grupurilor ultra-naţionaliste şi de extremă dreapta. Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), un partid anti-imigrare şi anti-musulmani (tot o religie semitică), a câştigat câteva locuri în Parlamentul german, pentru prima oară anul trecut, în timp ce Partidul Libertăţii din Austria, catalogat ca fiind naţionalist, face parte din coaliţia de guvernare. În aceste condiţii avertismentul acestor comemorări este foarte actual.

Abonează-te acum Online!
  1. Aurel a spus: 01 februarie 2018, ora 12:36

    27 ianuarie este ziua INTERnatională de Comemorare a Holocaustului. La Satu Mare de obicei se trece peste aceast ”amanunt” si se vorbeste doar despre deportarea evreilor satmareni. (Care de altfel au fost deportati dupa ocuparea Ungariei de catre trupele naziste, iar deportarea la cel mai inalt nivel a fost organizata de asemenea de catre specialistii nazisti trimis la Budapesta de catre Hitler.) 9 octombrie esete Ziua Natională de Comemorare a Holocaustului in Romania. In data de 27 ianuarie in Romania in fiecare an ar trebui sa se vorbeasca si despre ceea ce s-a intimplat atunci. (Cine vrea sa afle adevarul in legatura cu aceasta trebuie doar sa caure prin Google „Raportul Wiesel”) Spre deosebire de anii trecuti in anul aceasta s-a vorbit si despre ce trebuia si altadata (adica holocaustul romanesc) – desi din materialul aparut in Informatia zilei nu reiese acest lucru.

  2. Babacu a spus: 29 ianuarie 2018, ora 09:23

    Daca tot a vorbit de „creşterea popularităţii grupurilor ultra-naţionaliste şi de extremă dreapta”, de ce n-a pomenit nimic de Jobbik din Ungaria dar si de alte organizatii paramilitare unguresti? Nu Ungaria a organizat transportul celor 6 trenuri cu evrei catre Auschwitz? Ciudat mod de a privi lucrurile… si mai vor sa fie si credibili…

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.