Image 1
Image 2

Zilele Culturale Poesis au transformat Satu Mare în Capitala Poeziei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premiul “Opera Omnia” a fost acordat criticului şi istoricului literar Eugen Negrici, iar marele premiu pentru poezie a fost decernat poetei Ileana Mălăncioiu

Vineri, 15 septembrie, la Satu Mare au continuat manifestările reunite sub genericul Zilele Culturale Poesis, ediţia a XXVI-a. Gazda unor manifestări a fost Centrul Multicultural Poesis, iar a altora Muzeul de Artă Satu Mare.

După ce marţi, 12 septembrie, un grup de scriitori sătmăreni, prieteni ai poetului şi gazetarului Dorin Sălăjan, au fost la Sărvăzel, acolo unde a fost amplasată o placă comemorativă pe casa în care regretatul om de cultură s-a născut şi a trăit o vreme, au avut loc celelalte manifestări. Tot marţi, a avut loc jurizarea probelor înscrise în concursul judeţean de pălincă.

Aşa cum anticipam, întâlnirea scriitorilor şi a oamenilor de cultură a avut loc vineri, 15 septembrie. Moderatorul momentelor desfăşurate la Centrul Multicultural Poesis a fost poetul George Vulturescu, redactorul şef al revistei Poesis. Se cuvine subliniat faptul că odată cu lansarea numărului aferent trimestrului III cunoscuta revistă a apărut în serie nouă, sub denumirea de revistă de poezie şi arte. Vorbitorul a subliniat faptul că revista bine cotată la nivel naţional, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, apare de 28 de ani. Numai Zilele Culturale Poesis sunt sărbătorite, marcate de 26 de ani.

Festivalul Poesis pune Satu Mare pe harta literaturii

Ulterior celor de mai sus, a luat cuvântul poetul Dumitru Păcuraru, directorul cotidianului Informaţia Zilei şi postului de televiziune ITV, cel care alături de George Vulturescu a fost artizanul sărbătorii de la Satu Mare. Evenimentul are un caracter internaţional, fiind invitaţi oaspeţi din Serbia, Franţa şi Ungaria.

Au mai rostit alocuţiuni Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, primarul Kereskenyi Gabor, Olimpia Neagu – din partea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, Filiala Satu Mare, Cassian Maria Spiridon, membru în Consiliul Director al Uniunii Scriitorilor din România – USR, poetul Ion Mureşan, reprezentant al USR – Filiala Cluj, din care fac parte majoritatea scriitorilor sătmăreni, Ion Bogdan Lefter, Ileana Mălăncioiu, Eugen Negrici, Ioan Moldovan din partea revistei “Familia” din Oradea, care a oferit organizatorilor festivalului o emblemă cu chipul lui Iosif Vulcan, Octavian Doclin, deputatul Erdei D. Istvan ş.a.

Majoritatea celor menţionaţi mai sus şi-au manifestat bucuria că pot participa la un asemenea eveniment literar de înaltă ţinută, precum Zilele Culturale Poesis, fiind transmise cuvinte de felicitare celor care s-au încăpăţânat în timp să depăşească dificultăţile apărute.

S-a apreciat faptul că este mai puţin important dacă este vorba despre ediţia a XXVIII-a sau a XXVI-a a sărbătorii. Este deosebit de important că s-a asigurat o continuitate într-un anume spaţiu. Revista a apărut cu siguranţă în pas cu vremurile, nu fără probleme mai ales de ordin financiar.

Noul număr al revistei Poesis – serie nouă îmbină literatura cu arta. În acest fel un vis a devenit realitate, fie şi cu o anume întârziere. Satu Mare este un judeţ multicultural, dar de cele mai multe ori manifestările culturale au avut caracter bilingv, fie că a fost vorba despre români şi maghiari, români şi germani sau despre români şi ucraineni.

Dacă ai încredere în ceea ce faci şi pui suflet în activităţile organizate, dificultăţile inerente pot fi depăşite cu mai multă uşurinţă, indiferent de contextul politic. Oamenii politici ar putea lua exemplul oamenilor de cultură, fiind invocată prietenia dintre Ady Endre şi Octavian Goga. Exemplele bune merită continuate. Administraţia locală şi judeţeană se doreşte a fi un partener în relaţiile cu oamenii de cultură şi activităţile organizate. Provincia rămâne provincie dacă nu promovează valorile locale şi naţionale.

Poesis şi Zilele Culturale Poesis s-au dovedit un proiect de succes, devenind un brand.  Este deosebit de important că în cadrul acestor manifestări se dezbate la Satu Mare şi soarta culturii. Municipiul Satu Mare, Consiliul Local, acordă atenţia cuvenită culturii. Dovada o reprezintă sumele considerabile alocate din bugetul local pentru activităţi culturale, cu mult peste cele din judeţele limitrofe, mai puţin Cluj. Deranjant este faptul că legislaţia privind susţinerea fenomenului cultural este deosebit de stufoasă şi dă bătăi de cap atât autorităţilor, cât şi celor care au nevoie de fonduri de la buget pentru susţinerea unor activităţi.

Festivalul Poesis de la Satu Mare este unul dintre cele mai frumoase din ţară. Reuneşte nume mari ale culturii şi literaturii din România. Fără acest festival de literatură, probabil Satu Mare ar fi lipsit de pe harta literaturii din România.

Prezentarea editurilor

În cea de a doua parte a manifestării culturale au fost prezentate editurile invitate. Moderatori au fost Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe şi Ion Bogdan Lefter. La această prezentare au participat reprezentanţi ai editurilor şi revistelor: Viaţa Românească (Bucureşti), Convorbiri Literare (Iaşi), Vatra (Târgu Mureş), Casa de Editură Max Blecher, Familia (Oradea), Orizont (Timişoara), “Libertatea” – Pancevo (Serbia), Hyperion (Botoşani), Muzeul Literaturii Române – Bucureşti, Caiete Silvane (Zalău), Reflex (Reşiţa), Nord Literar (Baia Mare), Conta (Piatra Neamţ), Scrisul Românesc (Craiova), Editura RAO (Bucureşti), Mişcarea Literară (Bistriţa), Editura Şcoala Ardeleană (Cluj-Napoca), Bucovina Literară (Suceava), Rotonda Plopilor (Râmnicu Vâlcea), Poesis (Satu Mare), Ed. Inspirescu (Satu Mare).

Premianţii concursului de pălincă

Aşa cum am scris şi în alte numere ale ziarului nostru, ediţia XXVI a Zilelor Culturale Poesis a adus o serie de noutăţi, printre care menţionăm şi organizarea concursului judeţean de pălincă. După ce juriul prezidat de prof. dr. Dorin Popa din Oradea a stabilit ierarhia rachiurilor produse de sătmăreni din diverse fructe, a avut loc şi festivitatea de premiere. Ca un test inedit, poetul şi omul de cultură Ion Mureşan de la Cluj-Napoca a fost rugat să se transpună în postura de membru al juriului pentru ca din 6 probe de pălincă puse în faţă să decidă care este cea mai bună. Aşa cum el a subliniat, fără o cultură vastă în ceea ce priveşte pălinca şi tehnologia de producere a acesteia, în calitate de consumator, a punctat cu siguranţă cea mai bună probă a concursului. Înmânarea diplomelor a fost făcută de preşedintele juriului. Iată şi lista câştigătorilor, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute:

Medalii de aur: Betea Toma, Butka Sandor, Man Sorin, Mureşan Cornel, Bura Gheorghe, Hornyak Tibor, Doros Petre, Kalman Ferenc, Holhoş Florin, Achim Cornel. Sima Ioan, Dregan Grigore, Andor Ioan, Sălăjan Ioan;

Medalii de argint: Chirilă Gheorghe, Raţiu Ioan Gheorghe, Kalman Ferenc, Sabatoş Grigore, Dregan Grigore, Dărăban Gheorghe, Ciorba Ioan, Huszti Iuliu, Hornyak Tibor, Bura Gheorghe, Betea Toma, Andor Ioan, Cionca Petre, Holhoş Florin;

Medalii de bronz: Pop Ana, Hornyak Tibor, Vraja Vasile, Betea Toma, Moş Augustin, Akerman Sandor, Oşan Victor, Achim Cornel, Dregan Grigore, Andor Ioan, Huszti Iuliu.

După masă, participanţii la manifestări au vizitat Muzeul de Artă Satu Mare, după care au avut loc lansări de cărţi, recitări de poezie şi dezbateri pe diverse teme de actualitate.

Premiile Poesis, ediţia 2017

Premiul “Opera Omnia” pentru poezie – Ileana Mălăncioiu; “Opera Omnia” pentru critică – Eugen Negrici; premiul “Cartea de poezie a anului”- Ioana Diaconescu şi Ioan Baba; premiul pentru traducerea operei lui Lucian Blaga în limba franceză – Jean Poncet; premiul pentru editura Şcoala Ardeleană – George Vasile Dâncu; premiul pentru Editura Bibliotecii Bistriţa Năsăud – Ioan Pintea; premiul pentru proză – Radu Sergiu Ruba; premiul Ady Endre – Olah Andras; premiu pentru Casa de Editură Max Blecher – Claudiu Komartin.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with