Image 1
Image 2

Ziariştii, artiştii şi scriitorii din Satu Mare se adună într-o singură asociaţie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Satu Mare a rămas printre puţinele judeţe din ţară care nu are asociaţii profesionale ale ziariştilor, artiştilor şi scriitorilor. Prin urmare această categorie profesională nu se bucură de recunoaşterea publică pentru serviciile aduse comunităţii, dar nici de drepturile de care beneficiază colegii lor din ţară.

De exemplu parcare gratuită, intrarea gratuită la expoziţii şi spectacole, circulaţie gratuită pe mijloacele de transport în comun din judeţ etc. Nefiind organizaţi într-o asociaţie profesională, această categorie socio-profesională este discriminată faţă de alţi colegi, cum ar fi actorii şi muzicienii, deşi  fără ziarişti, scriitori, artiştii plastici, oameni de cultură, nu se poate scrie istoria unei comunităţi.

Dată fiind această situaţie, ziariştii, scriitorii, artiştii plastici, oamenii de cultură, istoricii, români şi maghiari, sunt invitaţi marţi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la ora 13.30, la restaurantul Poesis la o întâlnire informală pentru punerea bazelor unei asociaţii. 

 

 

100 de ani de la constituirea primei Uniuni a breslei gazetarilor profesionişti din România

Vineri, 11 ianuarie 2019, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) a scris o pagină de istorie în existenţa breslei jurnaliştilor.

În urmă cu exact 100 de ani, la 11 ianuarie 1919, a fost semnat la Bucureşti actul de constituire a primei Uniuni a breslei gazetarilor profesionişti din România.

Uniţi de entuziasmul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi animaţi în prefigurarea unui viitor strălucit ţării, ziariştii români au hotărât acum 100 de ani să se unească şi împreună să dea lumii semnalul că România Mare a devenit o forţă în comunicare şi în susţinerea valorilor adevărate, cu oameni demni şi curajoşi, talentaţi şi iubitori de ţară, aflaţi în slujba cetăţeanului.

Dezvelirea plăcii memoriale

Uniunea a traversat 100 de ani de istorie zbuciumată, cu situaţii dramatice, evenimete excepţionale, cu sacrificii şi revigorări surprinzătoare. Datorită oamenilor de mare calitate, dedicaţi, pasionaţi, oneşti, vizionari, oameni cultivaţi şi talentaţi pe care breasla aceasta i-a avut şi îi are, UZPR a marcat pe 11 ianuarie 2019 un moment ce va rămâne în memoria presei din România: Centenarul Uniunii şi implicit al breslei.

În semn de omagiu pentru cei care atunci au pus piatra de temelie la construcţia solidă a Uniunii şi spre neuitarea faptei lor, vineri a fost dezvelită placa memorială dedicată evenimentului, pe strada Constantin Mille, la nr. 4, pe clădirea în care a fost semnat documentul de înfiinţare a breslei.

Dezvelirea plăcii memoriale a fost precedată de o scurtă istorie a Uniunii, prezentată de Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, şi de cuvintele adresate celor peste 100 de participanţi la eveniment de Sergiu Andon, primul preşedinte al Uniunii de după 1990.

Apoi, împreună, cei doi au dezvelit placa memorială.

De vineri, 11 ianuarie 2019, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a păşit cu optimism şi curaj în secolul al doilea al jurnalismului profesionist.

Valentina Mareş/ UZPR

2 comentarii

  1. Neam de pomanagii doar la privilegii va sta capul. Cu ce sunteti voi mai deosebiti fata de cei care produc marfa si contribuie in PIB si de pe urma carora sunteti platiti cu salariu de la bugetul de stat ?. Celelalte categorii profesionale nu merita : “parcare gratuită, intrarea gratuită la expoziţii şi spectacole, circulaţie gratuită pe mijloacele de transport în comun din judeţ etc.” ?. De ce doar voi ?…..Pe langa faptul ca sunteti o categorie profesionala jalnica sustinuta cu mici exceptii de la bugetul de stat mai veniti si cu pretentii din astea exagerate fata de ce oferiti ?. V-as vedea eu daca ati fi obligati sa va autosustineti din ce ati trai……Sunteti niste cersetori profesionisti si nu lucratori profesionisti, credeti ca totul vi se cuvine, pe dracu !…..

Lasă un răspuns

Connect with