Image 1
Image 2

Zi de comemorare a poetului Mihai Eminescu la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A devenit o tradiţie pentru sătmăreni ca în fiecare an să organizeze manifestări comemorative prin care să fie omagiat marele nostru poet Mihai Eminescu. Nu altfel s-au petrecut lucrurile joi, când s-au organizat un şir de evenimente la bustul din faţa instituţiei patronate de Marele Poet – Colegiul Naţional Mihai Eminescu.


Au fost de faţă reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi învăţământ sătmărene, între care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Judeţean, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Cenaclul Cronograf, Cenaclul literar Afirmarea, scriitori, poeţi, profesori, elevi şi alţi iubitori de cultură.
Moderatoarea programului a fost Loredana Ştirbu, preşedinta Cenaclului Cronograf. Dintre vorbitori, am remarcat discursul lui Felician Pop, directorul Muzeului Satu Mare. El a făcut o notă aparte, în sensul că a prezentat auditoriului un Eminescu fără înfrumuseţările pe care le ştim din manualele şcolare. Astfel, în opinia vorbitorului, Eminescu a fost un geniu care a descris cel mai fidel poporul român, cu bune şi cu rele, şi a scris despre limba românească vorbită în ţinutul Sătmarului, ţinut aflat atunci în altă ţară. Poeziile sale sunt doar o mică parte din activitatea poetului naţional, care a marcat pentru totdeauna limba română, dar el a fost şi un remarcabil gazetar şi om politic. “Eminescu a spus cele mai frumoase lucruri despre Satu Mare dintre toţi oamenii care au trăit vreodată. Şi acea frază care a spus-o despre Satu Mare se află la Monumentul Limbii Române, aflat în curtea Muzeului de Artă, în care Eminescu spune că cel mai frumos grai, cel mai apropiat de graiul italic, se vorbeşte la Sătmar”, a spus Felician Pop.
În continuare, au avut loc câteva momente artistice în care au recitat poezii profesoara şi poeta Cornelia Bălan Pop, precum şi o elevă de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Tot de la această instituţie, Grupul folk Gala, coordonat de profesoara Carmen Bratosin, a interpretat un cântec.

În final, reprezentanţii instituţiilor de cultură au depus jerbe de flori la bustul poetului.
Manifestările au continuat apoi la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Arte Satu Mare, unde participanţii au adus un omagiu liric şi muzical creaţiei eminesciene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with