24.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Romeo Nicoară, Dumitru Pop, Ştefan Ressler. Titlul emisiuni: Politicieni români au exportat scandalul în Parlamentul European.(reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.45 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Criza forţi de muncă în judeţul Satu Mare. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Fiţi sarea pământului. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Romeo Nicoară, Dumitru Pop, Ştefan Ressler. Titlul emisiuni: Politicieni români au exportat scandalul în Parlamentul European.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.15 Cultură 16.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 17.00 Cultură 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase.

Zeci de voluntari la campania de împăduriri iniţiată de Informaţia Zilei şi Informaţia TV

Scris de I. Z., 22 aprilie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Voluntarii au muncit mai bine de 2 ore pentru a planta sutele de puieti de stejar

Voluntarii au muncit mai bine de 2 ore pentru a planta sutele de puieti de stejar

Au venit foarte mulţi elevi, dar şi familii cu copii, majoritatea dintre ei plantând pentru prima dată un copăcel

Zeci de elevi şi familii din judeţul Satu Mare au răspuns afirmativ campaniei de

plantare de puieţi lansată de redacţiile Informaţia Zilei şi Informaţia TV, ce a avut loc sâmbătă, 21 aprilie.

Acţiunea de plantare s-a desfăşurat la Ocolul Silvic Livada, Unitatea de Producţie III, Unitatea Amenajistică 427d, unde a fost instalată o plantaţie anul trecut, şi unde a fost nevoie de completare cu puieţi de stejar. Procentul de prindere a puieţilor nu este de 100%, fapt pentru care uneori, se impun completări.

Ioan Mihalca – responsabil cu Regenerarea Pădurii la Direcţia Silvică, Dorin Horga – şef de Ocol la Livada, împreună cu Zolcseak Zoltan – responsabil cu Regenerarea Pădurilor, Cristian Checicheş – şef District III Livada, Alin Boţa – titular Canton 13 Mujdeni din cadrul Districtului III Livada, inginerul Vasile Hepcal – responsabil cu producţia, au urat bun venit voluntarilor la Ocolul Livada, unul dintre cele cinci Ocoale ale Direcţiei Silvice.

Au mai fost implicaţi în activitate pădurarii Attila Batos, Ioan Vlaşin, Alexandru Bodony, Ioan Gavrău, Janos Bute.

Înainte de începerea lucrului, voluntarilor li s-a făcut un scurt instructaj, unii dintre ei fiind la o primă experienţă de acest gen.

Potrivit inginerilor silvicultori, groapa în care se pune puietul trebuie să aibă lungimea şi lăţimea egale, de 40 de centimetri, cu o adâncime tot de 40 de centimetri. După realizarea acesteia, se pune puietul şi pământul se tasează în rânduri, până când rădăcina este complet acoperită.

Elevii şi copiii care au plantat pentru prima oară un copăcel, s-au arătat încântaţi de ceea ce au învăţat, precum şi de întreaga activitate de sâmbătă. De precizat este că, în ajutorul copiilor şi doamnelor care nu au experienţa lucrului cu hârleţul, au venit silvicultorii, care au ajutat la săparea gropilor, iar cei mici au plantat efectiv puieţii şi au tasat pământul, astfel încât planta să aibă susţinere şi stabilitate.

Prânzul în pădure,oferit de Direcţia Silvică, un minunat prilej de socializare

Trebuie menţionat că, după efortul depus, reprezentanţii Direcţiei Silvice i-au invitat pe toţi cei prezenţi la un prânz în pădure. Astfel, elevii şi familiile de sătmăreni au avut ocazia să socializeze într-un mediu plăcut, şi să afle de la silvicultori mai multe despre munca de pădurar, dar şi despre suprafeţele de pădure din judeţul Satu Mare, precum şi din ţară.

Judeţul Satu Mare nu se mândreşte cu un procent foarte ridicat de păduri, pentru că forma de relief dominantă este câmpia.

Este vorba despre o suprafată de 16% de pădure, din totalul suprafeţei judeţului. Media, la nivel naţional, este de 26%, şi faţă de Europa, care are media de 35% suprafeţe cu păduri.

În tot judeţul Satu Mare avem între 66 şi 67 de mii de hectare de pădure, însă Direcţia Silvică, după retrocedările prin legile proprietăţii, a rămas în administrare cu 45.000 de hectare. Este un procent destul de bun, după cum a mai explicat ing. Ioan Mihalca.

„Avem păduri puţine, cu atât mai mult trebuie să fim mai interesaţi să plantăm cât mai mult şi să facem în aşa fel încât să mărim suprafeţele de pădure în judeţul Satu Mare. Noi administrăm 45.000 de hectare de pădure, şi, la nivelul a 45.000 de hectare, în acest an, dăm suprafeţe noi regenerate de 131 de hectare, dintre care cam un sfert este suprafaţa care se împădureşte efectiv, adică regenerări artificiale, celelalte sunt naturale”, a mai precizat ing. Ioan Mihalca.

Activitatea de sâmbătă s-a încheiat cu un scurt moment festiv, când toţi participanţii au primit câte un „Certificat de Viitor”, pe care a fost trecut numele voluntarului, precum şi coordonatele copacilor care s-au sădit.

Astfel, copiii vor putea, peste câţiva ani, sau poate chiar anul viitor, să revină la locul plantării şi să urmărească evoluţia puieţilor de stejar. Trebuie menţionat că un stejar ajunge la o înălţime considerabilă abia în 120 de ani.

Informaţia Zilei şi Informaţia TV aduc mulţumiri speciale Direcţiei Silvice Satu Mare, precum şi firmei de transport CoExpres Satu Mare, pentru ca această acţiune să se desfăşoare cu succes.

Abonează-te acum Online!
  1. ALEX al V-lea a spus: 23 aprilie 2018, ora 20:16

    Toata lauda pentru participanti iar padurea isi va arata curand recunostinta pentru faptul ca i-au fost pansate ranile.

  2. Adrian a spus: 23 aprilie 2018, ora 19:04

    A fost o activitate foarte frumoasa,copiilor le-a placut aceasta activitate,va doresc sa organizati cat mai multe activitati de acest gen.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.