Image 1
Image 2

Mii de turişti vizitează lunar în sezon Staţiunea turistică Tăşnad

Bazine cu apa termala din Tasnad
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
bazine cu apa termala din Statiunea turistica Tasnad
bazine cu apă termală din Staţiunea turistică Tăşnad

Spre deosebire de localitatea omonimă, cu o vechime milenară, Staţiunea turistică Tăşnad este de dată recentă, abia în anul 2000, prin Hotãrârea Guvernului nr. 417, oraşul Tăşnad fiind atestat şi confirmat ca Staţiune Turistică de Interes Local.

Premisele acestui act datează însă din anul 1978 când, în urma unor prospecţiuni geologice intense efectuate în regiune, pentru descoperirea, între altele, a hidrocarburilor, sonda nr. 4.715 a interceptat, la adâncimea de 1.354 m, un acvifer termal extins, cu ape mineralizate, având temperaturi de peste 72°C şi mineralizare de aproape 9 mg/l.

Apa termală, utilăâ în afecţiuni de tot felul, de la rematismale la ginecologice

In acelaşi an este conturată o „Zonă de Agrement”, centrată în jurul unui Ştrand termal, localitatea înscriindu-se în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de cură şi agrement balnear din partea vestică a ţării, alături de mult mai cunoscutele staţiuni Băile Felix şi 1 Mai, Tinca, Moneasa, Călacea, Lipova sau Buziaş. În jurul ştrandului a fost edificat un camping cu numeroase căsuţe, utilizate de primăvara până toamna de turiştii dornici de balneaţie. De asemenea, a apărut forma de cazare turistică în gospodăriile private, numeroşi locuitori ai oraşului punându-şi la dispoziţia vizitatorilor spaţiile de locuit excedentare.

Până în anul 1990, baza turistică a funcţionat ca locaţie a turismului de agrement estival, din mai până în octombrie, preponderent de week-end, valorificând într-o singură modalitate (înotul), apele termale ce alimentau ştrandul în cauză. Ulterior, spaţiul de agrement a fost lărgit prin construirea a încă două bazine, din care unul pentru copii, cu un volum cumulat de 1 400 m³ şi cu temperatura apei în jur de 40 °C. După anul 2005, investiţiile şi iniţiativele de construire a unor locaţii se amplifică apărând hotelurile, motelurile, şi un număr mare de pensiuni şi case private. Oferta de cazare pentru tineri, turişti cu posibilităţi materiale mai restrânse, dar cu cerinţe de confort modeste, s-a lărgit prin amenajarea unor campinguri cu căsuţe, respectiv a campingului cu corturi cu o capacitate de 320 locuri. În acest mod capacitatea totală de cazare în anul 2010 a ajuns la peste 1.260 locuri ceea ce susţine statutul de staţiune de interes local acordat.

Anual vin aici turişti din judeţul Satu Mare şi din judeţele învecinate (Bistriţa-Năsăud,  Cluj, Maramureş,  Sălaj),  precum  şi  turişti străini. Ştrandul deţine 4 bazine pentru adulţi şi unul pentru copii, toate funcţionând cu apă termală de peste 35oC, o perioadă medie de circa 150 zile/an, şi o piscină cu apă rece. În perioada octombrie-aprilie, în această piscină, situată lângă ”Pavilionul de Iarnă”  (dotat cu duşuri, cabine de schimb, saună), turiştii pot beneficia de apă termală. Apa este termominerală, clorosodică, bromoiodurată, care potrivit recomandărilor Institutului de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti este indicată  în tratarea  următoarelor  afecţiuni< reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice (în afara   puseelor  inflamatorii), afecţiuni  posttraumatice,   boli  asociate<   boli profesionale, endocrine, boli de metabolism. Totodată, este foarte important faptul că o bună  parte din adresabilitatea curelor balneare vizează şi faza cronică de manifestare a unor boli, precum şi în cazul convalescenţei. În acest din urmă  caz, scopul  curelor balneare  este  dublu:  pe  de  o  parte,  de  a  readuce  funcţiile organismului la stadiul lor iniţial, agentul perturbator fiind îndepărtat, iar pe de altă parte, de a preîntâmpina recidivele. Apele termale din Ştrandul Termal din Tăşnad sunt captate de la o adâncime de 1.354 m şi fac parte din ansamblul resurselor hidrotermale existente în vestul României. Staţiunea Tăşnad  îşi aşteaptă turiştii toată  perioada anului cu un număr  mare de pensiuni şi hoteluri care oferă cazare în condiţii optime. Pe lângă pensiuni şi hoteluri, staţiunea dispune şi de un loc de camping. Concret, la ora actuală, aici există un număr  de 814 locuri de cazare în mai multe hoteluri, moteluri şi pensiuni (dintre care 293 locuri în unităţi clasificate la 3 stele, 378 de locuri în unităţi clasificate la 2 stele, precum şi 143 de locuri în unităţi  clasificate la  o  stea).  Unităţile de  alimentaţie publică  din  staţiune totalizează un număr  de 1.500 de locuri (dintre care 440 de locuri în unităţi clasificate la 3 stele, 835 de locuri în unităţi clasificate la 2 stele, respectiv 225 de locuri în unităţi clasificate la o stea).

Mai multe detalii despre obiectivele turistice ale judeţului Satu Mare se pot obţine de la reprezentanţii Centrului Judeţean de Informare Turistică din Piaţa Libertăţii, nr. 21, Satu Mare, la numărul de telefon 0261 805 102 sau la scriind la adresa de e-mail< [email protected].

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with