Image 1
Image 2

Zburăm în Campionatele Mondiale de la Oberstdorf!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu speranţa că vântul a rămas la Kulm, ne pregătim pentru Campionatele Mondiale de zbor cu schiurile. O competiţie care se organizează o dată la doi ani, iar gazda pentru ediţia 2018 este localitatea Oberstdorf din Germania.

Începuturile trambulinei de zbor de la Oberstdorf

Fiind dezamăgiţi de faptul că sportivii germani nu au avut voie la Jocurile Olimpice de iarnă din 1948 de la St. Moritz (Elveţia), trei săritori germani din Oberstdorf, Sepp Weiler, Heini Klopfer şi Toni Brutscher au avut o idee: să contruiască o trambulină gigant. Decizia a fost luată în anul 1949, iar trambulina a început să fie construită după viziunea lui Heini Klopfer şi Willi Huber. În doar cinci luni, trambulina s-a înălţat şi era gata pentru 2 februarie 1950. Săritorii de la Oberstdorf au făcut primele teste pe noua bijuterie. Patru săptămâni mai târziu a avut loc un prim weekend de zbor cu schiurile în faţa a 100.000 de spectatori. Odată cu anii s-au stabilit noi recorduri mondiale pe trambulina care avea atunci punctul de construcţie la 120 metri. Dar iată că acum a ajuns la o dimensiune de 235 metri, iar nemţii s-au gândit oarecum, în timpul construcţiei, ca la Oberstdorf să se stabilească recordul mondial la zbor. Mai puţin probabil. Ca şi o paranteză, a fost o luptă neoficială de-a lungul anilor între Vikersund, Oberstdorf, Planica, Harrachov, Tauplitz/Bad Mitterndorf, luptă legată de recordul mondial. Iar Heini-Klopfer Skiflugschanze şi-a dorit să revină în top, să deţină recordul de pe Pământ la zbor cu schiurile. Dar după cum spuneam, poate la o altă renovare.

Aterizăm în prezent

Revenim aşadar la Oberstdorf, după Turneul celor 4 Trambuline, dar de data aceasta ne vom afla pe trambulina de zbor. Adică într-o altă parte a localităţii germane. Ne aşteaptă o trambulină gigant care are punctul de construcţie la 200 metri şi dimensiunea la 235 metri. O trambulină nu de mult timp renovată, iar înaintea primelor zboruri, organizatorii anunţau că se poate ajunge chiar şi la distanţe de 250 metri. Asta ar însemna să ne apropiem de recordul mondial. Dar, realişti fiind, şi urmărind concursul de anul trecut, suntem siguri că nu se va ajunge nici măcar la 245 metri. Recordul este situat abia la 238 metri. Important este ca vântul să nu-şi facă simţită prezenţă pe parcursul celor 5 ”şedinţe”, poate doar din faţă, acel vânt de portanţă cum ne place să-i spunem.

De precizat că aceste campionate nu contează pentru clasamentul Cupei Mondiale de sărituri şi zbor cu schiurile. Şi, spre deosebire de etapele normale, sistemul competiţional este puţin diferit. Avem o şedinţă de calificare la care participă toţi sportivii prezenţi. Apoi urmează patru manşe. În prima manşă vor zbura cei mai buni 40 de sportivi din şedinţa de calificare, după care în manşele 2, 3 şi 4 vor evolua cei mai buni 30 din acea şedinţă de calificare. Podiumul Campionatului Mondial de zbor cu schiurile se va stabili la capătul manşei 4. Adică după punctajele cumulate în toate manşele.

Şi sigur, Campionatele Mondiale se vor termina duminică odată cu proba pe naţiuni.

Ţinem neaparat să publicăm şi ultimii campioni ai acestui campionat şi să ne oprim la ediţia din 1992 câştigată de japonezul Noriaki Kasai. Aţi ghicit, cel care mai zboară şi în aceste zile. Şi o face foarte bine la 45 de ani! Dintre foştii campioni, de după Revoluţie, mai sunt activi Peter Prevc, Simon Ammann şi Noriaki Kasai. Gregor Schlierenzauer şi Robert Kranjec nu fac parte din echipele lor pentru ediţia 2018. Aşadar, iată ultimii campioni:

Ultimii câştigători ai Campionatului Mondial de zbor:
2016: Peter Prevc (Tauplitz/ Bad Mitterndorf)
2014: Severin Freund (Harrachov)
2012: Robert Kranjec (Vikersund)
2010: Simon Ammann (Planica)
2008: Gregor Schlierenzauer (Oberstdorf)
2006: Roar Ljokelsoy (Tauplitz/ Bat Mitterndorf)
2004: Roar Ljokelsoy (Planica)
2002: Sven Hannawald (Harrachov)
2000: Sven Hannawald (Vikersund)
1998: Kazuyoshi Funaki (Oberstdorf)
1996: Andreas Goldberger (Tauplitz/ Bat Mitterndorf)
1994: Jaroslav Sakala (Planica)
1992: Noriaki Kasai!!! (Harrachov)

Datele care contează

Şedinţa tehnică este programată pentru miercuri, de la ora 19:00. Atunci vom afla şi toţi sportivii prezenţi la Oberstdorf. Vă lăsăm cu datele care contează.

Programul de la Oberstdorf:
• Joi, 18 ianuarie: calificări, ora 17:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
• Vineri, 19 ianuarie: primele două manşe individuale, ora 17:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
• Sâmbătă, 20 ianuarie: ultimele două manşe individuale, ora 17:00 (Eurosport HD)
• Duminică, 21 ianuarie: proba pe naţiuni, ora 17:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)

Date despre trambulina Heini-Klopfer Skiflugschanze:
• Punct de construcţie: 200 metri
• Dimensiune: 235 metri:
• Record: 238 metri săriţi de germanul Andreas Wellinger pe 5 februarie 2017 (VIDEO)
• Capacitatea arenei: 40.000 spectatori

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with