– 3 kg ciuperci,
– 3 kg gogoșari sau jumătatea poate fi ardei kapia,
– 2,5 kg ceapă,
– 3 kg roșii sau 1,5 – 1,7 l bulion,
– 1 l ulei,
– piper,
– sare,
– frunze de dafin (nu în mod obligatoriu),
– eventual se poate și ardei iute.
Mod de preparare:
Ciupercile, ceapa, ardeii și roșiile se dau pe mașina de tocat (sau se toacă cu robotul), fiecare separat, fără să se amestece. Ardeii, ceapa și roșiile se călesc fiecare separat în ulei, apoi, într-o oală mai mare se amestecă și se condimentează. Se adaugă roșiile sau bulionul și se fierbe la foc mic, amestecând în continuu. Se lasă la fiert până când capătă o consistență păstoasă. Dacă este nevoie se mai condimentează puțin și dacă s-au folosit, se scot frunzele de dafin. Zacusca poate fi consumată proaspătă, cu pâine, sau se poate păstra la borcan. În acest caz se adaugă conservanți, sau se acoteră cu ulei fiert și răcit în prealabil. Zacusca cu ciuperci este un adaos deosebit de potrivit la diverse sosuri (de roșii, la carne, guiaș, la pește, sau la legume preparate la cuptor).
Fii primul care comentează