Zăcământul de gaz descoperit la Caragele ar acoperi întregul consum al României

Scris de Cristina Bursuc, 04 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

        Subiectul zăcământului de gaze descoperit din anul 2017, la Caragele, judeţul Buzău, a ajuns din nou în discuţie, în aceste zile. Senatorul Vlad Pufu,  din partea PNL Buzău, a făcut câteva precizări despre acest zăcământ.

        „Se pare că zăcământul de la Caragele e mai mare decât se credea iniţial. Dacă iniţial se vorbea de 30 miliarde de metri cubi, recent s-a descoperit o a doua pungă de gaze la o adâncime mai mare, de aproape 5.500 de metri. E aproape triplu faţă de primul, iar exploatarea sa înseamnă un volum similar cu cel din platoul Mării Negre, ceea ce ar asigura independenţa energetică a României pentru următorii 20 de ani. Premierul Nicolae Ciucă a confirmat recent că exploatarea va începe în anul 2024”, după cum s-a subliniat în cadrul unei emisiuni de la un post central de televiziune.

Din 2019 au fost oprite investiţiile la Caragele

Senatorul PNL Vlad Pufu a făcut o interpelare despre acest zăcământ, în care a întrebat de ce au fost oprite investiţiile la Caragele şi de ce sunt reluate abia acum.

        „Să o luăm cronologic. Am făcut această interpelare ca parlamentar de Buzău, direct interesat de această investiţie majoră pentru localitate. Sunt peste 150 milioane de euro, atât s-a anunţat când s-a vorbit despre această investiţie în Buzău. Şi am urmărit pas cu pas. Am făcut interpelarea cu 4-5 zile înainte de începerea războiului, deci nu pot fi suspectat de ceva. De ce mă interesa? Pentru că exista perspectiva a 360 de locuri de muncă pe care dânşii le-au anunţat. În 2019, a ieşit un oficial al Romgaz, cred că fostul director general adjunct, şi a spus că în 2021-2022, exploatarea poate începe şi poate descărca gaz în sistemul naţional. Au trecut lunile, a trecut timpul, şi urmărind această problemă am încercat să găsesc un răspuns oficial.

        Ca să explic ce înseamnă acest zăcământ de la Caragele, el este format din două componente. Există un zăcământ de suprafaţă, până în 4000 de metri adâncime, şi un zăcământ de adâncime, dincolo de 4000 de metri. Cel de suprafaţă se exploatează. Cel de adâncime face obiectul discuţiei noastre, pentru că e mult mai costisitor, se exploatează cu o tehnologie mai scumpă, mai complicată.

        Mi s-a răspuns că o singură sondă a fost pusă deocamdată în exploatare anul acesta, şi urmează celelalte 6 sonde în 2024. Ne-am întins faţă de proiectul iniţial, cum prevăzuseră în 2017. Nu am înţeles nici eu de ce nu respectăm termenele, întotdeauna există tot felul de subterfugii pentru care ratăm proiecte foarte mari”, a precizat Vlad Pufu.

Tehnologia prin care se extrage gazul este la dispoziţia Romgaz, spre deosebire de tehnologia din Marea Neagră unde trebuie plătită licenţă

        Întrebat de ce nu se urgentează lucrurile, în perspectiva crizei energetice, senatorul a spus că „acum se urgentează, există bugetate cele 370 de locuri de muncă până în 2024, aşa înţeleg eu”.

        În încheiere, liberalul a spus că „în cifre absolute, timp de trei ani de zile, România, doar dacă ar exploata din zăcământul de la Caragele, ar acoperi întregul consum”.

        „Am ţipat atât de mult în Parlamentul României cu zăcământul de la Caragele că m-am săturat şi eu. Toată lumea zicea că sunt nebun. Am intrat la guvernare şi nu au mai avut ce să facă şi au înfruntat discuţia. Pentru cei mai puţin familiarizaţi, vă spun că zăcământul de la Caragele se află la 3.200 de metri adâncime. E foarte puţin! Gândiţi-vă că cel din Marea Neagră e la peste 10.000 de metri. Deci, are un cost mult mai mic de operare, tehnologia prin care se extrage gazul este la dispoziţia Romgaz, spre deosebire de tehnologia din Marea Neagră unde trebuie să plăteşti licenţă, să ai know how. Sunt doar şapte companii din lume care au tehnologie de exploatare în Marea Neagră, noi am dat-o afară pe una. I-am dat şi 1 miliard să plece, acum s-ar putea să ne rugăm, pe încă 1 miliard, să vină înapoi”, a spus de asemenea deputatul Radu Popa, în interviul acordat DCNews.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 04 august 2022, ora 15:23

    Voi ati dat economia Coloniei pe mainile unor drogati ???…
    ” … Sunt doar şapte companii din lume care au tehnologie de exploatare în Marea Neagră, noi am dat-o afară pe una. I-am dat şi 1 miliard să plece, acum s-ar putea să ne rugăm, pe încă 1 miliard, să vină înapoi”, a spus de asemenea deputatul Radu Popa, în interviul acordat DCNews.”.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517