Vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit, în luna decembrie | Informaţia Zilei

Vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit, în luna decembrie

Scris de I. Z., 06 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Având în vedere evoluţia fluctuantă cu multe valori termice ridicate în perioada de vară, dar şi acelea din perioada de toamnă, o serie de pretinşi cunoscători au emis păreri care au pus în gardă fermierii. S-a spus că iarna ar putea fi atipică, cu temperaturi negative pe măsura celor pozitive din perioada de vară, cu precipitaţii abundente. Aceste supoziţii par a fi demontate de către meteorologi, cel puţin în ceea ce priveşte prognoza lunii decembrie.

Din punct de vedere termic, luna decembrie 2019 se va caracteriza printr-o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

La sfârşitul lunii decembrie 2019, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică sau extremă în aproape toate regiunile agricole.

Ca urmare, procesele vegetative la culturile de toamnă vor evolua lent în majoritatea regiunilor agricole, iar în jumătatea de nord a ţării se va putea înregistra stadiul de repaus biologic, pe fondul regimului termic mai scăzut din aer şi sol. În zilele cele mai reci, pe suprafeţele agricole acoperite cu strat protector de zăpadă, temperaturile minime negative din aer nu vor afecta viabilitatea nodului de înfrăţire la speciile de toamnă, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.

Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra predominant răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Specialişti recomandă fermierilor: efectuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile cerealiere (orz şi grâu); administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă; Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară pe terenurile fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial la sol.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517