Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Alegătorii vor primi patru buletine de vot. Li se cere să voteze primarul din localitatea lor, al doilea buletin de vot cuprinde lista consilierilor locali, al treilea buletin candidații pentru președinția consiliului județean, iar pe al patrulea buletin de vot sunt înscriși consilierii județeni propuși de fiecare partid.

Desigur, politicienii își doresc să fie votate toate cele patru buletine care poartă siglele partidului din care fac parte.
În primul rând alegătorii sunt interesați să voteze primarul care cred că va gospodări cel mai bine localitatea.

Pe locul următor se situează ca importanță votul pentru președintele consiliului județean. De el depinde dezvoltarea județului. Un președinte slab, dezinteresat, temător, înseamnă condamnarea județului la stagnare.

În arhitectura unui județ contează în gradul cel mai înalt calitatea și capacitatea președintelui de a înțelege nu doar prioritățile județului, ci și dezvolatarea lui generală, pe toate palierele, de la domeniul sanitar la cel cultural și turistic, de la infrastructură la educație.

Următoarele buletine de vot sunt cele care cuprind listele de consilieri, locali și județeni. Ambele liste reprezintă orientarea doctrinară, opțiunile ideologice ale fiecărui alegător.

După numărul de ștampile puse pe listele electorale de consilieri județeni se măsoară votul politic obținut de fiecare partid.

Spre deosebire de alegerile parlamentare, unde se votează politic, procesul electoral la locale este mult mai complex. De data aceasta se poate vota omul, adică primarul, dar alegătorul poate decide să voteze consilierii altui partid.

Poate vota candidatul unui partid pentru funcția de președinte de consiliu județean, dar poate pune ștampila pe lista electorală a altui partid.

Variantele votului încrucișat nu se opresc aici. Cetățeanul poate vota un primar de la un partid, un președinte de CJ de la alt partid, lista de consilieri a unui partid și lista de consilieri județeni a altui partid.

Nu doar teoretic, ci și practic, poate fi votat un primar PNL, un președinte de consiliu județean PSD, lista de consilieri locali Pro România și lista de consilieri județeni ALDE.

Există diferite variante locale pentru Satu Mare: primar UDMR, președinte PNL, consilieri locali PSD, consilieri județeni Pro România, ALDE, PMP etc. etc.

Votul încrucișat se practică, însă nu este atât de împrăștiat. Treaba fiecărui partid este să-i convingă pe alegători să voteze același semn electoral pe toate cele patru buletine de vot.

Primarul ales are nevoie de susținerea consilierilor locali pentru promovarea proiectelor. Majoritățile în consiliile locale și județene se formează ca în parlament.

Partidele fac alianțe locale după criterii politice, însă nu atât de stricte ca în parlament. Prin urmare, votul încrucișat nu conduce la haos, așa cum s-ar întâmpla în parlament, dacă într-o cameră majoritatea are o culoare politică, iar în cealaltă altă culoare politică.

Anul acesta, datorită multelor probleme divergente, este posibil ca ponderea votului încrucișat să fie mai mare decât la alte alegeri.

Anul acesta se “încrucișează” începerea anului școlar cu data alegerilor. O parte dintre părinți vor să înceapă școala în 14 septembrie, alții vor ca școala să înceapă după alegerile din 27 septembrie.

Pentru că secțiile de votare se organizează în sălile de clasă ale școlilor crește riscul de infectare.

Cu greu găsești în această perioadă opinii comune despre ceva împărtășite de două partide. Câte partide atâtea opinii. Câți politicieni atâtea păreri.

Clasa politică a momentului este o mare de minți încrucișate, la fel ca săbiile și sulițele într-o bătălie medievală. În această atmosferă de sfârșit de lume, bietul alegător are și el dreptul să voteze încrucișat.

Votul încrucișat este, în fond, un vot de blam la adresa partidelor politice.

Editorial Informatia Zilei

Comasare contra fotoliul de la Cotroceni?

Una din virtuțile unui politician este să fii în stare să vezi și partea plină și partea goală a paharului. Ocazia s-a ivit la sfârșitul unei lungi campanii duse de PNL și PSD pe marginea celor patru rânduri de alegeri de anul acesta.