Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Vor cădea la înţelegere Iohannis şi Dragnea?

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se va preta preşedintele Iohannis la o înţelegere cu Liviu Dragnea? Nici nu s-a uscat cerneala pe actele care consfinţesc noua conducere a PSD că au şi apărut speculaţiile. Trecem peste declaraţiile de a doua zi ale noului lider că, totuşi, s-ar putea să aibă loc o remaniere a guvernului. În paranteză fie spus, înainte de congres a negat cu fermitate că ar putea fi schimbat vreun ministru. Situaţia s-a schimbat. PSD a trecut peste perioada de provizorat.

Conducerea nouă poate angaja partidul în orice negociere.  Inclusiv a schimbării premierului Ponta.

Preşedintele Iohannis pare să aibă o problemă doar cu persoana primului ministru. Probabil nu poate trece peste jignirile din timpul campaniei prezidenţiale. Contracandidatul său a depăşit atunci limita unei campanii decente. Din dorinţa de a câştiga, l-a făcut pe Klaus Iohannis în fel şi chip. Dar  aşa  se petrec lucrurile în toate campaniile electorale. Candidaţii se aruncă unii asupra altora ca nişte lei turbaţi. Cei mai sensibili nu pot ierta. Şi nu pot uita. S-ar părea că într-o astfel de postură se află cel ce a învins şi cel ce a pierdut.

Preşedintele şi premierul, chiar dacă nu provin şi nu fac parte din acelaşi partid, sunt obligaţi să lucreze împreună. Fac parte din Executiv. Fiecare are prerogativele proprii, însă se intersectează în diverse situaţii. Dacă nu se suportă unul pe celălalt nu se poate aştepta nimeni la ceva bun.

Spirit pragmatic, Liviu Dragnea înţelege foarte bine situaţia. A declarat de nenumărate ori că ţine la Victor, l-a asigurat de sprijinul său, însă dacă interesul naţional o va cere, nu va ezita să-l înlocuiască. Nu este exlus ca şi el să aibă un interes personal în această chestiune.

    Un nou prim ministru care să provină tot de la PSD? Dacă preşedintele îşi va lua angajamentul că va desemna un premier tot din actualul partid de guvernare, pentru detensionarea relaţiilor dintre palatul Cotroceni şi palatul Victoria, PSD nu ar avea motive să refuze oferta. Important este ca partidul să rămână la guvernare.

   Nu se ştie dacă schimbarea actualului premier este în avantajul opoziţiei. PNL şi-a focalizat atacurile asupra lui Victor Ponta. În condiţiile în care PSD-UNPR şi ALDE rămân la guvernare, debarcarea lui Victor Ponta nu face altceva decât să dea impresia că guvernul merge mai departe cu forţe proaspete. Dacă va fi desemnat un premier capabil, şansele ca PNL săştige alegerile de anul viitor scad simţitor. De regulă populaţia îşi canalizează nemulţumirea asupra celui ce conduce guvernul. Odată premierul schimbat, noului şef al Executivului i se oferă o perioadă de graţie. Numai de aşa ceva nu are nevoie PNL. Cu cât treaba merge mai prost, cu cât vor fi mai mulţi miniştri penali, cu atât mai bine pentru opoziţie.

Ar fi în interesul preşedintelui Iohannis, să vină la guvernare un guvern PNL. Dacă liberalii vor stopa cadourile electorale, dacă vor acorda mai multă atenţie investiţiilor, cu siguranţă ar fi în interesul naţional să li se acorde şansa de a forma un guvern. Cu cât se va renunţa mai repede  la măsurile populiste cu atât mai bine va fi pentru ţară.

Din păcate, PSD nu dă semne că şi-ar schimba comportamentul. Victor Ponta vrea cu tot dinadinsul să treacă drept premierul care a crescut salariile şi pensiile, a scăzut impozitele şi taxele. Toate acestea în detrimentul investiţiilor. Lipsa investiţiilor ar trebui să fie principalul  motiv pentru care preşedintele Iohannis  forţează schimbarea premierului  Ponta. Poate că şi Dragnea are propriul lui motiv.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend