Volumul tranzacţiilor cu imobile comerciale a crescut în România în primul semestru | Informaţia Zilei

Volumul tranzacţiilor cu imobile comerciale a crescut în România în primul semestru

Scris de Cristina Bursuc, 31 iulie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale din România – birouri, proiecte de retail, industriale şi de logistică, hoteluri – a crescut în S1 cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa fiind alimentată de tranzacţiile cu clădiri de birouri din Bucureşti, potrivit JLL România.

  Bucureştiul a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzacţiilor în primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro. Şi, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 5 ani, volumele de piaţă au fost dominate de tranzacţiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.

  „Multe dintre tranzacţiile în curs au fost oprite în perioada de izolare, între 15 martie şi 15 mai. Spre sfârşitul primului semestru însă, activitatea pe piaţa investiţională a început să revină la normal, unele dintre tranzacţiile mari fiind reluate”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

  De asemenea, în al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în Bucureşti, în condiţiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de pandemie.

  Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiţi să se axeze pe gestionarea activelor şi să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

  Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul tranzacţiilor a rămas stabil, mărimea tranzacţiei medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacţii de dimensiuni mari, care includ un portofoliu pan-CEE şi alte active importante.

  Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului 2020 a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC. Alte tranzacţii de birouri notabile au fost achiziţia de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge – o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureştiului, achiziţia Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment şi achiziţia a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureştiului de către Globalworth.

  Cea mai mare tranzacţie pe piaţa industrială a fost cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, cea mai importantă sub-piaţă logistică din Bucureşti.

De asemenea, a fost tranzacţionat şi un hotel în perioada analizată, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piaţa locală a Grupului Fatal.

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacţiilor în 2019 şi 35% în primul semestru 2020.

  România s-a plasat pe locul patru în Europa Centrală şi de Est (ECE) după volumul investiţiilor în proprietăţi imobiliare atras în prima jumătate a anului, după Polonia, Cehia şi Ungaria.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517