Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Vlad Ţepeş are partid

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din momentul în care se decide data alegerilor se poate afirma cu certitudine că începe campania electorală în mod efectiv. Cum a început sau ce s-a petrecut după ce guvernul a hotărât că alegerile vor avea loc în 11 decembrie? A început o nouă sesiune legislativă, ultima din acest mandat. Nu ar fi fost nimic anormal dacă nu ar fi apărut un nou grup parlamentar.

Odată la patru ani parlamentarii se întâlnesc la ultima sesiune.

Este cea mai scurtă pentru că se intră în vacanţă, toţi parlamentarii fiind prinşi în campania electorală, fie că sunt pe locuri eligibile, fie că sunt puşi pe tuşă.

Apariţia unui nou grup parlamentar în ceasul al doisprezecelea arată cât de frământată este viaţa politică. Despre ce grup este vorba? Despre partidul care a făcut valuri în ultimele săptămâni.

Partidul România Unită, avându-l pe siglă pe Vlad Ţepeş, a reuşit să adune 17 parlamentari. Ar avea dreptul la un grup parlamentar. La ce-i foloseşte nu-i greu de bănuit. PRU, ca grup parlamentar, ar fi mult mai vizibil.  PSD a sărit ca ars. Cum majoritatea celor care au trecut la PRU sunt de la PSD, apare riscul ca alianţa PSD-ALDE să piardă majoritatea în Parlament.

Dacă PSD-ALDE-UNPR a avut o majoritate care nu i-a ajutat la nimic după demisia lui Ponta, se pune întrebarea la ce le foloseşte majoritatea acum? Este adevărat că UNPR s-a  desfiinţat, dar la ce bun să ai majoritate parlamentară dacă nu poţi impune un guvern? Se pune întrebarea dacă PSD şi ALDE   vor fi capabile să coaguleze în jurul lor destule forţe politice pentru a-l determina pe preşedinte să desemneze un om pentru formarea guvernului? O grupare insignifiantă ca PRU a reuşit să-i provoace frisoane PSD-ului, cum va face faţă acest partid după alegeri presiunilor din toate părţile?

A avut majoritate şi nu s-a folosit de ea. De ce s-ar şti folosi de majoritate după 11 decembrie? Liviu Dragnea şi-a demonstrat incapacitatea. Datorită problemelor sale din justiţie a ţinut un partid în opoziţie, deşi avea majoritate în Parlament. La fel de slab s-a dovedit şi Călin Popescu Tăriceanu, ca lider al ALDE, partid aliat al PSD.

PRU, mai precis parlamentarii care au părăsit PSD, sunt decişi să joace tare. Dar este prea târziu. Sesiunea parlamentară se termină şi nu mai contează sistemul de alianţe. Dacă va reuşi să intre în Parlament, situaţia se schimbă. PRU poate juca rolul UNPR cu succes.

În plan secund se petrec lucruri neobişnuite. Insituţiile se luptă între ele. S-ar zice că are cineva interesul să le controleze, dat fiind rolul lor în stabilirea unor raporturi de forţă între partidele politice, între jucătorii electorali. Simplă coincidenţă, după ce conducerea serviciului de informaţii din Ministerul de Interne a fost decapitată de DNA, a venit rândul ministrului Tobă să fie luat de val. I se cere demisia. Chiar premierul Cioloş a confirmat că ministrul de Interne ar trebui să-şi dea demisia. Se crede că Ministerul de Interne, implicit conducerea acestuia, are un rol determinant în alegeri. Ministrul, după declaraţia premierului „că ar trebui să-şi dea demisia”,  chiar a demisionat.

Să fie la mijloc vorba despre un joc de culise? Începe guvernul actual, în teorie independent, să se implice în lupta politică?  Recunoscut ca un apropiat al PSD, ex-ministrul Tobă a fost eliminat. Apărând la prima vedere ca oponent al PSD, noul partid PRU avansează serios, captează atenţia opiniei publice. Toate acestea au o logică electorală. PSD pare prins la mijloc. Intră în campanie strâns şi din exterior şi din interior. Să fie în stare partidul lui Ţepeş să-i vină de hac? Acest lucru depinde de Victor Ponta, care s-a situat foarte strategic, la mijloc.

Abonează-te acum Online!