Vlad Răceu a reluat cu succes Concertul de Mendelssohn

Scris de Vasile Andreica, 22 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Programul Filarmonicii de joi a oferit şi muzica de balet a lui Manuel De Falla

Un program foarte interesant se anunţa pentru joi seara la Filarmonica ”Dinu Lipatti”, când Vlad Răceu urma să reia la Satu Mare după 5 ani superba partitură solistică a Concertului pentru vioară şi orchestră în mi minor de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Numeroşii spectatori prezenţi au avut de ce să se bucure.

Concertul de Mendelssohn a fost numit “cel mai clasic dintre concertele romantice”, fiind construit cu precizie de bijutier – compozitorul a lucrat la el aproape 7 ani, în strânsă colaborare cu violonistul Ferdinand David, dedicatarul lucrării, care a şi prezentat-o în premieră în 1845. Muzica curge fără oprire, plină de surprize şi tranziţii line între cele trei mişcări tradiţionale pentru acest gen, iar solistul trebuie să combine în cel mai echilibrat mod cu putinţă artificiile tehnice şi sensibilitatea, începând chiar cu prima temă, pe care o introduce din startul concertului. Orice exagerare în una dintre aceste direcţii riscă să transforme această demonstraţie de măiestrie componistică într-un soi de circ muzical. Nu e întâmplător faptul că acest concert este printre cele care fac diferenţa în concursurile importante de interpretare violonistică.

Faţă de interpretarea de acum 5 ani, Vlad Răceu ne-a părut mai interiorizat, mai atent la emoţia transmisă de muzică, prestaţia lui trecând din zona virtuozităţii în una a meditaţiei muzicale. S-a simţit evoluţia solistului şi a omului, revenirile la marile repere ale repertoriului fiind mereu momente de încercare şi reevaluare pentru un muzician. Ca urmare, cele mai frumoase pasaje au fost cele lirice, atât în prima parte cât mai ales în a doua, finalul fiind parcurs şi el cu acurateţea aşteptată de la un solist deja rutinat, dar suficient de lipsit de ego încât să se ajute de partitură.

În partea secundă orchestra a avut parte de o întâlnire inedită cu muzica baletului ”Tricornul” aranjată în două suite orchestrale de Manuel de Falla, prezenţa lucrării pe scena sătmăreană fiind datorată dirijorului Mihnea Ignat, angajat al orchestrei simfonice din oraşul spaniol Elche. Lucrarea reia, într-o orchestraţie luxuriantă şi complexă, teme din folclorul Andaluziei, infuzat de ritmurile flamenco şi melopeea de inspiraţie maură, şi a plăcut mult publicului (aplauzele nu mai conteneau la final), fiind o provocare trecută cu bine de muziicienii Filarmonicii. Cu asemenea programe riscul plafonării orchestrei – şi prin ea a publicului – este mult redus.

De altfel în perioada următoare Filarmonica propune noi momente ieşite din rutină: un nou program de concert educativ, intitulat ”Arca lui Noe”, care va fi prezentat în limba română vinerea viitoare, şi mai ales un concert de rock simfonic, anunţat pentru sâmbătă, 14 martie. Le vom consemna pe toate la timpul lor, desigur.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517