18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

„Viziunea” noului guvern

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Înlocuirea premierului Tudose cu Viorica Dăncilă începe să aibă datele unei schimbări de viziune. Liviu Dragnea s-a decis să nu mai dea indicaţii din spatele uşilor închise, ci anunţă în mod public lucrurile care nu i se par în ordine.

Iată câteva date. Exprimându-şi opinia despre rolul SPP într-un interviu la una dintre televiziuni, a doua zi guvernul a anunţat că renunţă la serviciile ofiţerilor Serviciului de Pază şi Protecţie a demnitarilor.

Serviciul s-ar fi transformat într-un organism de adunat informaţii.

Generalul Pahonţu i-ar fi spus vicepremierului Paul Stănescu că prin martie-aprilie Liviu Dragnea „va fi executat”, el, Stănescu, urmând să devină preşedintele PSD. Rapiditatea cu care guvernul a reacţionat este exemplară.

Dacă se va ţine ritmul acesta se poate aprecia că guvernul Dăncilă este mai hotârât, mai bărbătesc decât fostele guverne. Dragnea presupune că şi foştii premieri Grindeanu şi Tudose au primit asemenea oferte din partea generalului Pahonţu. Tot ce este posibil. Oamenii cu epoleţi au avut în ultimii ani o putere, o influenţă pe care şi-au luat-o singuri. Serviciile speciale, instituţiile de forţă, anumite direcţii mai mult sau mai puţin militarizate, au dat tonul în politica românească.

La rândul lor, câţiva dintre noii miniştri, cu ocazia predării-primirii portofoliilor, s-au făcut remarcaţi prin prezentarea unor măsuri necuprinse în celebrul program electoral, transformat în program de guvernare. Ministrul Finanţelor a anunţat că se renunţă la Formularul 600 şi că nu exclude o eventuală impozitare progresivă a salariilor. Aviz primăriilor în care s-au dat salarii mari. Desigur, bugetarii nu se vor bucura. Guvernul PSD-ALDE a dat, tot guvernul PSD-ALDE va lua? Greu de crezut că va fi acceptată o asemenea idee. Orlando Teodorovici este ceva mai libertin. În orice caz, a anunţat că va lua acele măsuri care i se par că sunt logice.

Prin pragmatism s-a remarcat încă de la prima conferinţă de presă Sorina Pintea. Fost director, şi foarte bun, al Spitalului Judeţean Maramureş, se vede că a acumulat nu doar experienţă, ci că a reuşit să cunoască foarte bine sistemul de sănătate, din interior.

Foarte hotărât şi-a început şi ministrul Transporturilor mandatul. Le-a reamintit funcţionarilor din minister că salariile lor lunare se ridică la peste un milion de lei şi pentru banii respectivi, luaţi de la contribuabili, trebuie să muncească. Este un bun semnal. Să vedem ce treabă va reuşi să facă într-unul dintre cele mai dificile ministere.

Un alt semnal pe care l-a transmis Liviu Dragnea, tot public, este legat de ANAF. I se pare că nu este normal să pornească vânătoarea de amenzi, după ce fostul guvern a emis o ordonanţă de urgenţă prin care un procent de 15% din amenzi reveneau inspectorilor. Ordonanţa avea drept scop cointeresarea lucrătorilor ANAF, consecinţa firească fiind adunarea unor sume mai mari la buget. Foarte probabil că indicaţia va fi repede transpusă în practică.

Ceea ce face Liviu Dragnea se poate chema şi transparenţă, dar şi o nouă strategie de comunicare. Unul dintre primele capitole ale Programului de guvernare publicat de PSD înainte de învestitura din Parlament se numea chiar „Viziune”. Nu cuprindea nimic din cele prezentate de Liviu Dragnea. Doar se enunţa prin titlu de capitol că PSD are de gând să schimbe macazul. După două eşecuri răsunătoare nu-şi mai poate permite încă o criză. Cum adevărul este, până la urmă, tot o formă de manipulare, nu este exclus să asistăm la o schimbare radicală de strategie şi comunicare. Să vedem cât o să ţină.

Abonează-te acum Online!