Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cea mai mare parte vizitele la nivel înalt în județul Satu Mare s-au încheiat. În ordinea sosirii, primul pe listă este UDMR. Kelemen Hunor a fost la desemnarea candidaților la primării, în mod special ținând ca la Satu Mare să candideze pentru funcția de primar deputatul Kereskenyi Gabor.

Au urmat Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Copreședinții PNL de asemenea au participat la lansarea candidaților la primării. Pentru că PNL are o conducere bicefală, s-au anunțat doi candidați, unul la Primăria Satu Mare, din partea fostului PDL, iar pentru ca fostul PNL să nu rămână mai prejos, formal s-a anunțat și un candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Poate că tot pe seama acestei vizite ar trebui pusă și schimbarea prefectului. Astfel a fost înlocuit prefectul instalat în perioada guvernului PSD, Eugeniu Avram, cu fostul prefect din perioada guvernului Tăriceanu, Radu Bud. Acesta, înainte ca prefecții să fie apolitici, fiind liberal, lucrurile într-un fel se echilibrează.

În aceeași zi au aterizat la Satu Mare președintele PSD Liviu Dragnea și Traian Băsescu. În urma acestor vizite PSD s-a ales cu un nou președinte interimar. Deputatul Octavian Petric a preluat conducerea partidului, lăsându-i astfel primarului Dorel Coica libertatea de a se lansa cu toată forța în campania electorală pentru obținerea unui nou mandat.

Fostul președinte Traian Băsescu, implicat foarte puternic în organizarea PMP, așteptat de o neașteptat de mare mulțime de oameni, l-a lansat în cursa pentru Primăria Satu Mare pe Horea Anderco, fost primar după ce a câștigat alegerile în două rânduri, 1996 și 2000. Faptul că a stat în arest preventiv câteva luni pentru ca apoi să fie considerat nevinovat, i-a dat o aură de victimă a sistemului represiv din vremea guvernului Năstase. De altfel, Traian Băsescu dintr-un susținător înfocat al independenței Justiției, sprijinind în mod special DNA, devine pe zi ce trece un critic tot mai sever al metodelor pe care le aplică DNA-ul după ce la conducere a ajuns Laura Codruța Kovesi. Se reiterează proverbul biblic “cine ridică sabia, de sabie va pieri”, sau românescul “cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”? Sau poate ar trebui să operăm în termeni mai prozaici și să spunem că “revoluția își mămâncă proprii fii”?

   Se poate spune că patru partide și-au rezolvat problemele majore. Niciuna nu a fost una formală. Decizia de a merge la Primăria Satu Mare cu deputatul Kereskenyi Gabor nu a fost luată ușor. Unii lideri locali ai UDMR aveau alte opțiuni, având rezerve față de desemnarea fostului viceprimar. Îl consideră prea tânăr, nu le place anturajul său și se tem de anumite ieșiri prea radicale pentru Satu Mare. S-a trecut peste toate. Kereskenyi Gabor este candidat definitiv și întreaga organizație UDMR îl susține.

În cazul PSD, Liviu Dragnea a luat o măsură strategică. L-a degrevat pe primarul Coica de responsabilitatea de a răspunde de întreaga organizație din județ. Nu s-a făcut anunțul oficial ca la UDMR, PNL și PMP, dar lucrurile sunt clare. La PSD niciodată liderul județean nu a fost candidat la primăria reședință de județ.

În cazul PMP, Traian Băsescu a mizat pe experiența fostului primar Horea Anderco și pe capacitatea sa de comunicare.

Prin desemnarea lui Adrian Cozma la primărie, PNL a dorit să dea un semnal că mizează pe tineri.

Mai rămân datori Călin Popescu Tăriceanu și Gabriel Oprea cu câte o vizită la organizațiile ALDE și UNPR din Satu Mare. Ambele partide joacă un rol esențial în echilibrarea sau dezechilibrarea competiției dintre candidatul UDMR și cel al PSD. Dacă cele două partide își desemnează candidat propriu, cresc șansele UDMR și scad cele ale candidatului PSD.

Multe alegeri în 2024, puține schimbări

Însumând 4,2 miliarde de oameni în peste 70 de țări vor avea loc alegeri în anul 2024. În principiu orice rând de alegeri poate însemna o nouă orientare. Nu și în realitate.

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.